Öztrak: Hükümetin çiftçilere 80 milyar TL borcu var

Önceki gün İsmail Küçükkaya'nın sunduğu 'Çalar Saat' programına konuk olan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Trakya çiftçisinin durumundan ekonomiye kadar bir çok konuya değindi.

Tekirdağ 21.11.2017 21:22:00 0
Öztrak: Hükümetin çiftçilere 80 milyar TL borcu var

“SIRP KASAPLARIN CEBİNİ DOLDURDULAR”

 

Canlı yayında Öztrak’ı Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu da yalnız bırakmadı. İsmail Küçükkaya’nın Trakya çiftçisinin durumu ile ilgili sorularına içtenlikle cevaplayan Öztrak “Trakya çiftçisi perişan. Mazot beş TL oldu. Mazotun 5 lira olduğu yerde çiftçi nasıl ayakta dursun. Sırbistan’dan ithal et getirtiyorsunuz ve kendinize yakın olan marketlerde bu etleri satıyorsunuz. İlk olarak et üreticisi perişan olmuştur. Üretim ise yüzde 24 düştü. Fiyatlar yukarı çıkıyor diye ithal yapıyorlar. İthalatla bu işin çözülmeyeceğini düşünüyorum. Kısacası bu iş ise destekle çözülür. Çiftçimizin almış olduğu gereken desteği hükümetimiz ise vermiyor. Çıkardıkları ‘Tarım kanunu’ var. Çiftçilere buna göre 155 milyar TL destek vermeleri gerekiyor. Ancak bunun 71 milyarını çiftçilere verdiler. Hükümetin 2016 yılı sonu itibariyle çiftçilerimize 80 milyar TL borcu vardır. Çiftçi ailesi başına 36 milyar lira vermesi gerekiyor. Bunu vermiyor, üstüne Sırbistan’dan ithal et getirerek sırp kasaplarına para kazandırıyorlar “ diye konuştu.

 

HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ

 

Öztrak “ Geçtiğimiz yıl bir skandal yaşadık. Buğday Çukurova’dan çıktı, piyasaya girdi. Fiyatlar ise 90-95 kuruştu. Tekirdağ, Trakya’nın buğdayı piyasaya girdiğinde bir baktık hükümet gümrük fiyatlarını düşürüverdi. Gümrük fiyatlarının düşmesi ile ithal buğday geldi.fiyatlar ise 85 kuruşa düştü. Daha sonra ise 95 kuruş taban fiyatı verildi. Bu durumda çiftçilerimiz ne yapsın. Adam zaten sıkışmış durumda, çocuğunu evlendirecek ve borcunu geri ödeyecek. Geç oldu ama 95 kuruşluk bir taban fiyatı ilan etti. Bu aradaki zararı kim ödeyecek” diyerek hükümeti eleştirdi.

 

“VATANDAŞIN CEBİ YANIYOR”

 

Son dönemlerde yaşanan döviz artışlarıyla alakalı Merkez Bankasını suçlayan Öztrak “ Eğer bir ülkenin yöneticileri Merkez Bankası’nı suçlamaya başladılarsa, burada iki durum vardır. Ya Merkez Bankası bir hata yapmaktadır. Hükümetle birlikte belirledikleri enflasyon rakamlarını tutturamamaktadır. Ya da öyle bir lider vardır ki kibir hastalığına tutulmuştur. Her şeyi kendisi bilmektedir. Yani merkez bankasını falan suçlamaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı ne zaman faiz hakkında konuşmaya başlasa, Türk lirası değer kaybetmeye başlıyor ve vatandaşın cebi yanmaya başlıyor. Bu kadar faizlere karşı çıkıyorsunuz, bugün Türkiye’de 2 yıllık devlet tahvilinin oranı yüzde 13.7, Amerika’da yüzde 1.3’dir.  Türkiye’ye tefeci faizi uygulanıyor. Bu kadar faiz aleyhindesiniz, hala tefeci faizi veriyorsunuz’’ açıklamasında bulundu. Programda konuyla alakalı çözüm önerilerinde bulunan Öztrak “ Faiz düşer. Fakat doğru politikalar ile düşer. Borçlanmanızı sıfırlayacaksınız. Ekonomide verimliliği arttıracaksınız. Enflasyonu aşağı çekeceksiniz. Faizlerde o zaman düşer’’ dedi.

 

“VATANDAŞLARA OYUN YAPILIYOR”

 

Yeni vergiler konusuna da değinen Öztrak “ Son dönemlerde getirilen vergiler inanılır gibi değil. Gazlı içeceklere ‘Özel Tüketim Vergisi’ uyguluyorsunuz. Neyin özel tüketimi? Bunlar vatandaşın gündelik tükettiği içeceklerdir. Bununla yetmiyorlar. Vatandaşın sarma sigaraya geçtiği dönemde sigara kağıdına da vergi koyuyorsunuz. Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 40 diye meclise teklif ettiler. Vatandaşlar isyan etti.  Daha sonra ise Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘olur olmaz vergi getirmeyin’ ifadelerini kullandı. Sonra düşündüler, bu hükümet bir vergi düzenlemesi yaparken, bunu kendi genel başkanlarına göstermeden mi yapıyor. Vatandaşlara oyun yapılıyor, vergi de ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar’’ açıklamasında bulundu.

 

“TÜRKİYE’DE NEDEN VERGİ ÖDEMİYORLAR”

 

‘Cennet Belgeleri’ konusuna da değinen Öztrak “ Vergi konusu gerçekten çok önemlidir. Sabah uyandığınızda elektrik düğmesine basıyorsunuz. 4 kalem vergiyi benim vatandaşım ödüyor. Öte yandan geçtiğimiz haftalarda ‘Cennet Belgeleri’ açıklandı. Buradan şirketini tutup Malta’ya götürenler bu vergilerin hepsinden kaçabiliyor. Böyle şey olmaz. Başbakanın eşinin, oğullarının burada şirketi olduğu ortaya çıktı. Hukuki olarak problem yok. Ahlaki olarak sıkıntı var. Burada yemeğini yiyeceksin, Malta daha düşük vergi alıyor diye gidip orda şirket kuracaksın. Biliyorsunuz ‘Booking.com’ kapatıldı. ‘Bu ülkede iş yapıyorsanız vergi ödeyeceksiniz’ denildi. Cumhurbaşkanın, Başbakanın oğulları niye Türkiye’de vergi ödemiyorlar’’dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10