Telekom taşeronları ayaklandı

Türk Telekom'a bağlı Akçadağ Tahahhüt isimli taşeron firmasında çalışan onlarca işçi, haklarını alamadıklarını iddia ederek iş yavaşlatma eylemi başlattı.

Çerkezköy 21.11.2017 21:23:00 0
Telekom taşeronları ayaklandı

İŞ YAVAŞLATMA EYLEMİ YAPTILAR

 

Tekirdağ Türk Telekom adına faaliyet yürüten Akçadağ tahahhüt firmasında çalışan taşeron işçiler, geç ödenen mesailer, arıza ve kazalardan dolayı yapılan kesintiler, ödenmeyen primler ve yapılmayan zamlar nedeniyle dün iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirdi. Avrupa yakası Telekom Müdürlüğü'nde çalışan Çerkezköy, Saray ve Kapaklılı taşeron işçiler, dün Çerkezköy’de bir araya gelerek firma yetkililerine seslerini duyurmak istedi. Verilen vaatlerin yerine getirilmemesi üzerine eylem başlatacaklarını kaydeden işçiler, yapılan haksızlıklara itiraz eden bazı arkadaşlarının daha önce işlerine son verildiğini ve bu nedenle haklarını elde etmek için toplu olarak iş yavaşlatma eylemi başlattıklarını söyledi.

 

“FİRMA YETKİLİLERİ TEHDİT EDİYOR”

 

Söz verildiği halde mesailerine ve primlerine iyileştirme yapılmadığını kaydeden işçiler, maaşlarından yasal olmayan kesintilerin yapıldığını da belirtti. Taşeron işçiler “Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’dan birçok işçi olarak Akçadağ firmasında çalışıyoruz. Yetkililer ile görüştüğümüzde maaş ve farkların ayın 2’sinde yatacağı söylendi. Üst üste 4 kez farklı tarihler vererek, bize para yatıracaklarını belirttiler. Beklememize rağmen bu ücretler yatırılmadı. Son olarak attıkları mesajda ise ayın 20’sinde yatıracaklarını söylediler. Fakat bugün itibari ile hâla yatmadı. Maaşlarımız yatıyor ama hakkımız olan yemek parası, mesai paraları ise zamanında yatırılmıyor. Söz verilen yüzde sekizlik zam ile geçmişe dönük alacakların tarafımıza ödeneceği sözü verilmesine rağmen üç aydır ödenmiyor. Bugünden itibaren kurumdan hakkımızı istiyoruz. 2014 yılında bin TL maaş ve 200 TL yemek parası olarak anlaştık. Asgari ücret bin 300 TL olunca yemeği kaldırdılar. Yemeği ise asgari ücrete yansıttılar. Bin 404 TL olunca sadece iki yıl üstü olan işçilere 80-150 TL arası yemek parası verirken, bir yıl altındaki taşeron işçilere ise bu ücreti vermiyorlar. Çalışanlar olarak maaşlarımızı zamanında mesai ve farklarımızı zamanında yatırmalarını istiyoruz. İş olunca dünya kadar muhatap buluyoruz ama işe para girince bir kişiyi muhatap bulamıyoruz. Biz alacaklarımızı istediğimizde ise ‘Toplu olarak iş bırakmak suçtur’ diyerek bizi firma yetkilisi tehdit ediyor.” diye konuştu.

 

YAPTIĞIMIZ İŞ ‘TEHLİKELİ İŞLER’ SINIFINDA YER ALIYOR

 

Öte yandan yaptıkları işlerin ‘Tehlikeli İşler’ sınıfına girmesine rağmen firma tarafından uygun kıyafetin de verilmediğini belirten işçiler;’’ Arıza durumunda, biz çalışma yapmaya sivil kıyafetlerimizle gidiyoruz. Yaptığımız iş tehlikeli işler sınıfında yer alıyor. Fakat firma tarafından bizlere işe uygun kıyafet verilmiyor. Türk Telekom ambleminin olduğu bir kıyafet bile vermeye kıyamıyorlar. Gittiğimiz yerlerde ‘Sen kimsin’ gibi sorularıyla karşılaşıyoruz. Açıklama yaparken hem zaman kaybı hem de gereksiz ithamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu konunun da çözülmesini istiyoruz’’ dediler.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10