Yüceer: Tercihimizi 'yaşamdan' yana kullanacağız

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Çerkezköy ve Kapaklı arasına yapılması planlanan, Trakya'nın geleceğine ipotek koyacak termik santral hakkında açıklamada bulundu.

Tekirdağ 2.12.2017 08:18:00 0
Yüceer: Tercihimizi

Yüceer, “Tekirdağ, bu yağma, talan düzenine, bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacak, tercihini “yaşamdan” yana kullanacak” diye konuştu.

 

AÇIKLAMADA BULUNDU

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy ve Kapaklı arasına yapılması planlanan termik santralle ilgili yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 2010 yılında Tekirdağ Belediyesi ve İl Genel Meclisi tarafından onaylanan İl Çevre Düzeni Planı’nda değişiklikle Trakya’nın geleceğine ipotek koyduğunu kaydetti.Bakanlığın, bu değişiklikle Tekirdağ’da yasaklı sanayi türleri arasında yer alan “kömüre dayalı termik santraller” yapılmasının önünü açtığını ifade eden Yüceer, “Birçok ülke, iklim değişikliği ile mücadelede fosil yakıtlardan çıkmak yönünde adımlar atarken, plan değişikliği neticesinde Çerkezköy ve Silivri arasında yaklaşık 500 hektarlık bölge kömüre dayalı bir termik santral yapmak için “Enerji Üretim Alanı” ilan edildi” dedi. Termik santral süreci hakkında da bilgi veren Yüceer, Bakanlar Kurulu tarafından, ÇED raporu ortada bile yokken, “yurt savunması, savaş ve acil durumların gerektirdiği” durumlarda uygulanan acele kamulaştırma kararının yasalara aykırı bir şekilde alelacele uygulandığın bildirdi. Danıştay’ın kamulaştırma kararı için yürütmeyi durdurma kararı vermesinin görevi çevreyi korumak ve kollamak olan Bakanlığı durdurmadığını söyleyen Yüceer, Trakya Bölge Planlamasında bir kez daha değişikliğe gidilerek, projenin yerinin değiştirildiğini kaydetti.

 

“CENNET TRAKYA’NIN SONUNU GETİRECEK”

 

Yüceer, “Termik Santral projesi Çerkezköy ve Kapaklı arasında Pınarça Mahallemizde meşe ormanının olduğu bölgeye kaydırılmıştır. 3312 dönümlük meşe ormanlarımızı tehdit eden termik santral projesi hayata geçerse yüz binlerce ağacımız katledilecektir. 1 yılda 15 milyon ton kömür yakılacak, 3.5 milyon ton kül bölgeye dağılacak, atmosfere 12 milyon metre küp karbondioksit salınacak olan termik santral cennet Trakya’nın sonunu getirecektir” dedi. Santralde kullanılacak tonlarca atık suyun, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarını kirleteceğini, bacadan çıkan atmosfere karışan zehirli gazların asit yağmuru olarak dönmesiyle, zehrin etki alanının yüzlerce kilometreye kadar yayılacağını ifade eden Yüceer, Trakya’nın doğasının iki kez zehirleneceğini ifade etti.

 

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK “

 

Yüceer, “Bu proje yalnızca doğamızı değil aynı zamanda sağlığımızı da tehdit etmektedir. Bölgemizde astım ve kanser hastalıklarının artmasına neden olacaktır. Birileri para kazanacak diye doğamızın katledilmesine izin vermeyeceğiz. Tekirdağ üzerine karabasan gibi çöken doğasını katledecek bir termik santral istemediğini, belediyesiyle, sivil toplum örgütleriyle ve duyarlı yurttaşlarıyla defalarca beyan etmiştir. 1 milyon kişinin sağlığını, havasını, suyunu, tarım alanlarını etkileyecek bu santrale karşı hemşerilerimizle birlikte hukuk çerçevesinde mücadele edeceğiz. Bu yağma, talan düzenine, bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacak, tercihimizi “yaşamdan” yana kullanacağız” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10