Termik derdi salonu gerdi

Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içerisinde kalacak şekilde yapılması planlanan termik santralle ilgili olarak dün Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştird

Çerkezköy 5.12.2017 22:52:00 0
Termik derdi salonu gerdi

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

 

Dün saat 10:30’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenlenen toplantıya Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Çerkezköy Kent Konseyi Eski Başkanı Hayırsever Serkan Karagöz ile vatandaşlar katıldı. Toplantı öncesinde Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi giriş kapsında ve çevresinde sıkı güvenlik önlemlerinin alınması, emniyetten gelenler arasında bayan polislerin de olması dikkat çekti. Trakya'nın çeşitli yerlerinden gelip Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi önünde toplanan çevre gönüllüleri, toplantı öncesinde ellerinde 'Kömürden Vazgeç Güneşi Seç', 'Ölüm Bacaları İstemiyoruz', 'Zehirlenmeden Ecelimizle Ölmek İstiyoruz', 'Geleceğimizle Oynama... Termik Santral İstemiyoruz..', 'Ölmek İstemiyoruz.. Santral'e Hayır' yazılı dövizlerle Enerji Bakanlığı yetkililerini protesto ederek bölgede yapılması planlanan termik santrale tepkilerini dile getirdiler.

 

“TOPLANTIYI ENGELLEMEYECEĞİZ”

 

Toplantı öncesi çevreci gönüllüler adına açıklama yapan Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Murat Sevgi “ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin bu toplantıyı yapmasını engellemek için burada değiliz. Biz projenin yapılmasını engellemek için çalışıyoruz. Bununla ilgili yasal süreç kapsamında yapılması gereken itirazı yapacağız. Ciddiye almayacakları için de itirazlarımıza 60 gün içinde cevap vermeyeceklerdir. Bu taktirde de yasal olarak dava açma hakkımız doğmuş olacak. Biz de bu hakkımızı kullanacağız. Çerkezköy ve Kapaklı'ya 1200-1300 metre kuş uçumu bir mesafede yapılması planlanan termik santral projesinin ÇED sürecinde, işin yapıcısı olan özel sektör firmasının yerinde şimdi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sıradan bir bilgilendirme toplantısı olarak gösterdiği bu toplantı aslında ÇED sürecinin bir parçasıdır. Doğal olarak da ÇED sürecinin bir parçasına nasıl davranılması gerekiyorsa, çevrecilerden bilinçli bir kitle olarak burada öyle davranacağız. Bu sıradan bir bilgilendirme toplantısı değil. Bu eğer ÇED Yönetmeliğinde belirtilen halkı bilgilendirme toplantısı ise bunun özellikle belirtilmesi gerekirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde böyle bir bilgi yok. Dolayısıyla bunun ÇED toplantısı şekline sokulması tamamen usülsüz olacaktır" diye konuştu.

 

“ARTIK İLETİŞİM ÇAĞINDAYIZ”

 

Toplantının başında Enerji Bakanlığı Strateji İletişim Danışmanı Sevda Güner’in “Toplantı basına açık değil. Sadece devlet kamerası kayıt yapacak” demesi üzerine vatandaşlar ve basın mensupları kameraların kayıt yapmasına izin verilmezse salona girmeyeceklerini ve toplantıyı takip etmeyeceklerini kaydettiler. Basın mensuplarının, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin tepkisi üzerine toplantı basına açık yapıldı. Bilgilendirme toplantısında konuşan Enerji Bakanlığı Danışmanı Sevda Güner yaptı. Ekip olarak termik santral yapılacak yerlerde halkı doğru bilgilendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini kaydetti. Güner “ Ben işin sosyolojik boyutuyla ilgili konuşacağım. Türkiye'de eskiden devletin yapıp ettiklerini halka anlatan bir tutumu pek yoktu. İletişim anlamında genellikle 'Biz yaptık, oldu. Halk da bunu kabul etmeli' anlayışı hakimdi. Ama artık iletişim çağındayız. Kulaktan dolma, bilimsel altyapıya sahip olmayan, tamamen propagantik ifadelerle halkın kaygılarını, kuşkularını, hassasiyetlerini bilen ve Türkiye'nin yatırımlarını ya da enerjisinin önüne geçmeye çalışan bazı grupların propagandalar yaptığını görünce halka doğruları biz anlatalım istedik. Çünkü yanlışı anlatan grupların, sayıca az olmalarına rağmen sesleri çok fazla çıkıyor ve anlattıklarının da hiçbir bilimsel dayanağı yok.
Bu nedenle halkımızı iletişim anlamında güçlendirelim ve doğruyu anlatalım dedik. Termik santral yapılacak yerlerde ilk önce bir anket analiz yaptık" diye konuştu.

 

“ANLAMAYA ÇALIŞANLARLA YOL ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Güner'in bu sözleri üzerine salondaki vatandaşlar 'Nerede anket yaptınız, bizim hiç haberimiz olmadı' diyerek salonda tansiyon yükseldi. Güner “ Böyle yaparsanız, sözümü keserseniz olmaz. Biz iletişimi nasıl sürdürdüğümüzü anlatıyoruz. 140 bin nüfuslu Çerkezköy ilçesinde herkese anket yapamazsınız ama biz söylem analizi yaptık. Dedik ki halk termik santraller konusunda en çok hangi kaygıları dile getiriyor. Burada düzenlenen farklı organizasyonlara biz de katıldık. Sonra dedik ki biz bunları bilimsel anlamda halkımıza anlatalım. Her yatırımın bir yapılacak hizmet tarafı, bir de bunun karşısında farklı samimi kaygıları olan insanlar tarafı vardır. Biz zaten şöyle bir haziruna iletişim yapmaya çalışıyoruz: Bir şeyi topyekün duymak istemiyorum, anlamak istemiyorum ve kesinlikle karşıyım grubu vardır. Bir de kaygılıyım, kaygım çok yüksek olduğu için de karşıyım ama anlamaya, sorgulamaya ve öğrenmeye çalışıyorum... Bunları bana anlatan olduğu zaman, anladığım ve idrak ettiğim zaman zihnimde neye ikna olacağıma ben karar veririm diyen bir kitle vardır. Biz işte bu kitleyle ilgileniyoruz. Dinlemeden, anlamadan, araştırmadan, sormadan bir şeye topyekün karşı çıkmak başka bir şeydir bir şeye kaygı ve korkuyla yaklaşarak onu anlamaya çalışmak başka bir şeydir. Bu ikisinde niyet farkı vardır. Biz Çerkezköy Kent Koseyi ve Çerkezköy'deki birçok grubu da Çan'a davet ettiğimizde de aynen öyle söyledik. Biz gerçekten anlamaya çalışanlarla yol almaya çalışıyoruz" dedi.

 

SALONU TERK ETTİLER

 

Güner'in bu sözleri üzerine salonda tansiyon yükseldi. Marmara Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Aksun’da "2013 yılında bakanlığınızın verdiği raporu neden şu anda örtpas ediyorsunuz? Trakya bölgesindeki, Çerkezköy'deki, Ergene havzasındaki su havzalarının yeterli olmadığı sizin raporlarınızda var mı yok mu?" diyerek Güner’e soralar yöneltti. Güner'in, "Böyle bağırarak iletişim kuracaksak arkadaşı dışarıya almak zorunda kalacağız" demesi üzerine çevreci gruplar alkışlarla Güner'yi protesto ederek toplantı salonunu terk etti. Salon dışında toplanan vatandaşlar ‘Termik Santral İstemiyoruz’ diyerek bakanlık yetkililerini protestosunu sürdürdü.

 

“24 SAAT İZLENECEK”

 

Salonun yüzde 90’nının boşalmasıyla birlikte Güner, yaklaşık 15 kişiye brifing vermeye devam etti. Güner konuşmasında yeni nesil termik santrallerin tarım arazilerini olumsuz etkilemeyeceğini, insan sağlığına olumsuz etkisi olmayacağını, madencilik faaliyetinin de yer altı ve yer üstü suları kirletmeyeceğini, santral bacalarının Valilik tarafından 24 saat canlı takip edilerek emisyon değerlerinin sürekli kontrol edileceğini, halkın mevcut hava konforunu kaybetmeyeceğini, kömürün termik santrallerde çevreci yöntemler ile elektriğe dönüşeceğini kaydetti.

 

“FİLTRESİNİ YENİLEMEYEN KAPATILACAK”

 

“Dünya kömürden vazgeçiyor” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Güner “Dünya kömürden vazgeçmiyor. İnanmak istediğimize inanmayalım, doğru olana inanalım. Almanya elektriğin yüzde 45’ini kömürden sağlıyor. Biz termik santral istiyoruz ya da istemiyoruz’u konuşmayalım. Bakanlığa bunun teknolojisini anlat diyelim. Termik santralinin dumanını soluduğumuz yanı başımızdaki Bulgaristan’dan parayla elektrik alıyorduk. Herkes mühendis olmuş, gerçek mühendisler dinlenmiyor. Yenilenebilir enerji doğaya bağlı çalışır. Güneş enerji sisteminde güneş olmadığı zaman elektrik kesilir. 2019 yılına kadar filtresini yenilemeyen termik santralleri kapatılacak. Yarınlarımızı bugünden planlamak zorundayız. Bu devlet muz cumhuriyeti değil. Belediyenin oraya ekran kurup termik santralin takibini de yapacağız. Biz yorulana kadar değil, insanlar gerçeği görene kadar anlatacağız. Halk gelsin termik santral yürütme kurulu oluştursun. Bu kadar da şeffafız” diye konuştu.

 

“SAĞLIĞA ZARARI OLMAYACAK”

 

Çerkezköy-Kapaklı arasına yapılması planlanan termik santralin son sistem filtre sistemi olacağını ve sağlığa zararının olmayacağını ifade eden Güner “ Hava kirliliği tek bir bileşenle yürümüyor. Düzensiz yakılan anız, termik santralin 1 yılda verdiği zarara bedel. Termik santralin emisyonu 6 katlı bir apartmanda yakılan kömüre eş değer. Evlerde yakılan kömür çevreye termik santralden daha fazla zarar veriyor. Her şeyin bir çözümü var. Yol bulmak isteyenler için her zaman yol bulabiliriz. Bizim konuşmak ve anlaşmaktan başka çaremiz yok. Soracaksınız, cevaplayacağız. Hiç kimse bize bir öneri ile gelmiyor. Bu konuyu Çerkezköylüler konuşacak. Sorgulamak, öğrenmeye çalışmak en doğal süreç ama doğru iletişimle” dedi.

 

“ÇALIŞMAYI DOKÜMAN HALİNE GETİRECEĞİZ”

 

Bilgilendirme toplantısında Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, Maden Etüd Müdürü Ebru Ata ve Maden Proje Tesis Başkanı Cumali Taştekin de katılımcıların termik santrallerle ilgili yönelttiği soruları yanıtladı. Konuyla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesine, Ergene Havzası ile ilgili detaylı bir bilimsel çalışma yaptırdıklarını kaydeden Murat Zekeriya Aydın “ 500 sayfalık bu çalışmayı, herkesin erişebileceği bir doküman haline getireceğiz. Yerli kömürleri milli ekonomiye kazandırma gayesindeyiz. Çerkezköy’de Saray’da ve Vize’de ruhsat sahalarımız var. İTÜ bu raporda, bu 3 rezerv alanında kurulacak termik santralin çevreye, insan sağlığına etkilerini ortaya koydu. Saray’daki rezerv alanı su havzaları açısından kritik. Vize’de olabilir dediler. Çerkezköy’de 990 MW’lık bir santralin bağlayabileceğini düşünüyoruz dediler. 400-450 metreküp/saat su tüketimi söz konusu olacak” açıklamasında bulundu.

 

“25’İNDEN FAZLASINI KARŞILAYAMAZ”

 

Aydın “ Dünyanın hiçbir yerinde kendi kömürüne göre yapılan bir termik santralde ithal kömür kullanılmaz. Bırakın ithal kömürü, Türkiye’nin farklı bir yerinden bile kömür getirip yakmak fizibil değil. Su olan yere hidrolik santral, kömür olan yere termik santral yapılır. Dünyanın hiçbir yerinde yenilebilir enerji kaynaklarının ihtiyacın yüzde 25’inden fazlasını karşılayamaz. Bu termik santral kapalı sistem olacak. Akışkan yatak teknolojisi ile kükürt, kazanın içerisinde bertaraf edilecek. Kötü örnekleri bir bir temizleyeceğiz. 31 Aralık 2019’a kadar tesisler, çevre izinlerini almak, baca arıtma tesisi yatırımlarını yapmakla yükümlü. Bakanlık olarak kötü örneklerin tamamıyla toplantı yaptık. Kanundaki tarihten önce halledilmesi için onlardan taahhüt de aldık” diye konuştu.

 

“ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Vatandaşlardan gelen ‘ Termik santral alanı Ambardere mevkiinden neden Pınarça mevkiine kaydırıldı” sorusu üzerine nedenlerini açıklayan Aydın “ Enerji alanı olarak alnın bir tarafı Silivri’ye kayıyordu. Şahıslara ait, kamulaştırma yapılması gereken alanlar vardı. Yer değişikliği ile tüm tesisi bir araya toplamış olduk” diye konuştu. Termik santral için ne kadar ağaç kesileceğinin sorulması üzerine yetkililer, ağaç kesilmeyeceği iddiasında bulundu. Önümüzdeki süreçte termik santral ile ilgili anketler de yapılacağını ifade eden yetkililer, ankette termik santral yapılmasın sonucu çıksa bile bu konuyu anlatmaya devam edeceklerini kaydettiler.

 

Haber / Şaban KARDEŞ - Faik Onur KAYA - Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10