Öztrak: Enflasyonda şampiyonluğa oynuyoruz

Kasım ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak açıklamalarda bulundu.

Tekirdağ 6.12.2017 20:48:00 0
Öztrak: Enflasyonda şampiyonluğa oynuyoruz

Saray ve iktidar sahiplerinin ekonomideki yanlış politikalarının Türkiye’ye zarar vermek isteyen dış mihrakların da ekmeğine yağ sürdüğüne dikkat çeken CHP’li Öztrak, “Bu yanlışların bedelini milletimiz ödeyecektir. Faiz artacak, zaten kaybolan yatırım iştahı daha da kapanacaktır. Milletimiz hayat pahalılığı, borç yükü ve işsizlik altında her gün biraz daha ezilecektir” değerlendirmesinde bulundu. 

 

MEVCUT SERİDE REKOR

 

Öztrak “ Kasım ayında tüketici enflasyonu yüzde 1,49 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken yurtiçi üretici enflasyonu aynı dönemde yüzde 2,02 oldu. Geçtiğimiz ay 12 aylık yurtiçi üretici enflasyonu yüzde 17,3 olurken; 12 aylık tüketici enflasyonu mevcut seride rekor kırarak yüzde 12,98’e ulaştı. Enflasyonun gelecekteki seyri açısından önemli olan ve TCMB’nin yakından takip ettiği B ve C çekirdek enflasyon göstergelerinde de 12 aylık artışlarda tüm zamanların rekoru kırıldı. Türkiye bu enflasyon ile kendi ligindeki ülkeler arasında, Arjantin’in ardından en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke konumuna geldi. Brezilya’da yüzde 2,7, Hindistan’da yüzde 3,58, Güney Afrika’da yüzde 4,80, Meksika’da yüzde 6,37 olan 12 aylık enflasyon Türkiye’de yüzde 13’e dayandı. Türkiye bu enflasyon oranıyla Liberya(yüzde 12,3), Etiyopya(yüzde 12,2), Gana(yüzde 11,6), Yemen(yüzde 9,5) gibi ülkelerden bile geriye düştü; dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 19. ülkesi haline geldi” diye konuştu.

 

ZAMAN DARALIYOR

 

Konuşmasını sürdüren Öztrak “ Özellikle son on yıldır ekonomide biriktirilen kırılganlıklar küresel likidite azaldıkça ortaya dökülüyor. Ekonomi her türlü dış müdahaleye açık hale geldi. Ancak daha da kaygı verici olan Saray ve iktidar sahiplerinin bu durumu görmeyip hala hata yapma marjına sahip olduklarını düşünmeleridir. Bu aymazlığın bedeli milletimiz için çok ağır olacaktır. Katlanılacak faiz yükü artacak, zaten kaybolan yatırım iştahı daha da kapanacak, vatandaş hayat pahalılığı, işsizlik ve borç yükü altında her gün biraz daha ezilecektir. Saray ve iktidar sahiplerinin ekonomideki yanlış politikaları Türkiye’ye zarar vermek isteyen dış mihrakların da ekmeğine yağ sürüyor. Gerçekten yerli ve milli bir tavır almak istiyorlarsa, ekonominin içsel dayanıklılığını artıracak önlemleri bir an önce almaya başlamalıdırlar. Artık zaman boş tartışmalarla geçirilemeyecek kadar kıymetlidir. Saray ve iktidar sahipleri bu kıymetli zamanı ülkede hukukun üstünlüğünü sağlayacak, kurumları güçlendirecek ve herkesin işine odaklanmasını sağlayacak tedbirleri alarak değerlendirmelidir. Aksi halde kaybeden ülkemiz, ezilen yine millet olacaktır” dedi.

 

Haber / Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10