Yüceer tartışmalı fetvaları meclise taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yücer, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tartışma yaratan fetvalarını Meclis gündemine taşıdı.

Tekirdağ 15.12.2017 21:36:00 0
Yüceer tartışmalı fetvaları meclise taşıdı

Yüceer, Diyanet’in müzik ile ilgili ‘Ahlaksızlığa ve harama sevk eden müziği dinlemenin günah olduğu’ yönündeki fetvasını hatırlatarak, Başbakan Yıldırım’a “Söz konusu müzikler hangileridir?” sorularını yöneltti.

 

AMACININ DIŞINA ÇIKTI

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tartışılan fetvalarını Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Atatürk tarafından büyük önem verilerek halkı dini konularda aydınlatmak için kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bugün amacının dışına çıktığını, toplumu ayrıştıran, kutuplaştıran, iktidarın amaçlarına hizmet eden bir kurum haline geldiğini ifade etti.

 

CEVAPLAR TARTIŞMA YARATIYOR

 

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu’nun inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili sorulara verdiği cevapların tartışma yarattığını ifade eden Yüceer, kanunlara göre suç sayılan ensestle, kadınlar ve Alevi inancıyla ilgili toplumu ayrıştıran soruların cevapsız bırakılmak ya da soranla ilgili suç duyurusunda bulunulmak yerine hiçbir beis görmeden yanıtlandığını hatırlattı. Yüceer, “Söz konusu platformda medeni yasalara ve hukuka aykırı bir şekilde ‘Bir kişi boşanmayı ifade eden sözleri telefon, mektup, mesaj, faks ve internet yoluyla bildirerek de boşanabilir’ denilmiştir. Bu şekildeki boşamanın da yüz yüze boşanmak gibi geçerli olacağı, boşanmanın kadının mektubu okuduğu andan itibaren başlayacağı da belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

DİYANET RÜŞVETE, YOLSUZLUĞA SUSPUS

 

Yüceer, rüşvete, yolsuzluğa, vergi kaçırmaya suspus olan Diyanet’in son olarak da “Dinimizde müzik dinlemek yasak değil ancak ahlaksızlık ve harama sevk eden müzik dinlemek günahtır” yönünde bir fetva yayımladığını kaydederek, Başbakan Yıldırım’a “ Ahlaksızlık ve harama sevk eden müzikler hangileridir? Boşanma ile ilgili soruları Medeni Kanun’a göre değil de şeri hükümlere göre yanıtlamak suç değil midir? Başkanlığınızca söz konusu fetvalar için herhangi bir idari soruşturma açılan görevli var mıdır? Başkanlığa gelen sorular kurul tarafından mı kişiler tarafından mı cevaplanmaktadır? Bu fetvalar kim ya da kimlerin oluruyla yayınlanmaktadır?  Bu fetvaları veren kişi ya da kişiler kimdir? Eğitim durumları nedir? Söz konusu sorular vatandaşlardan mı gelmektedir? Platform görevlilerinin gündeme ilişkin olarak kendilerinin kurguladığı soru ve yanıtlar da var mıdır? Diyanete soru soran herhangi bir yurttaş hakkında suç duyurusunda bulunulmuş mudur?” sorularını yöneltti.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10