Köprülü: "AK Parti hükümeti milli duruştan bahsedemez"

TBMM'de görüşülmekte olan 2018 bütçesinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesi üzerine konuşan Köprülü, kurumun uluslararası öğrencilere verdiği burs v

Tekirdağ 17.12.2017 18:40:00 0
Köprülü:

YUNANİSTAN’A YAPTIRIM UYGULAYAMIYORSUNUZ

 

Konuşmasında Batı Trakya Türklerinin sorunlarına da değinen Köprülü, parti olarak yurt dışında yaşayan soydaşlara bakış açılarının partiler üstü olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en son Yunanistan ziyaretinde, yurt dışındaki soydaşlarla ilgili bir milli davayı bir iç politika meselesi hâline getirmeye çalıştığını iddia eden Köprülü,“Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını devamlı dile getirdik ve hükümete bu konuda çözümler üretmesini söyledik ama belirtmemiz de gerekiyor ki bu sıkıntılar Lozan Anlaşması kaynaklı değil. Lozan Anlaşması'nın uygulanmaması ya da uygulattırılamamasından kaynaklıdır” diye konuştu. Başbakan Binali Yıldırım’ın bütçe konuşmasında “milli duruş”tan söz ettiğini söyleyen Köprülü, “Bir defa, millî duruş tanımlaması kimsenin tekelinde değil. Dahası, gerçekleşmeyeceği, sonucu belli olan bir şekilde bir ülkeyle tekrar masaya oturalım demek de bir milli duruş değildir.Bizim millî duruş anlayışımız çok nettir.Bir anlaşmayı uygulamayan bir ülke varsa, sorumluluklarını öyle ya da böyle uygulattırırsın” dedi.

 

HÜKÜMET OLARAK FİİLİ DURUMU KABUL ETMİŞSİNİZ

 

Bir önceki hükümette Milli Savunma Bakanı olan İsmet Yılmaz’ın, 2015 yılında konuyla ilgili mecliste yaptığı açıklamayı tutanaklardan okuyan Köprülü, hükümetin adalarla ilgili fiili durumu kabul ettiğini belirtti.  Bakan Yılmaz’ın “Bu adalar ile ilgili Yunanistan'ın fiilî uygulamaları olduğu bir gerçek. Ancak fiilî devlet uygulamaları onların yasal ve hukuki statülerini değiştirmez. Dolayısıyla bu adalar hukuken Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğindedir” sözlerini tutanaktan okuyan Köprülü, “Bu adalarla ilgili durum nettir ve bu adalarla ilgili Yunanistan'a gidip tek kelime etmeyenler bize millî duruştan bahsedemezler” diye konuştu. Her fırsatta Lozan'ın hükümet yetkilileri tarafından tartışmaya açılmasının nedenini çok iyi bildiklerini ve bu konuda bir algı yaratılmak istendiğini kaydeden Köprülü, Lozan'ın bir daha Sevr'i kimse ağzına dahi alamasın diye imzalatıldığını ifade etti. CHP’li Köprülü, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Lozan'da ülkeyi temsil eden İsmet İnönü'ye ve cumhuriyetin kurucu kadrolarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10