Gündem Özel'in konuğu Akay oldu

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Radyo Haber – T Haber ortak yayınında Gündem Özel programında gazeteci Şaban Kardeş'in konuğu oldu.

Çerkezköy 29.12.2017 21:35:00 0
Gündem Özel

VATANDAŞLARIN SORULARINI YANITLADI

 

Çerkezköy Haber Gazetesi’nin sosyal medya sayfasından da canlı yayınlanan programda Akay, vatandaşlardan gelen soruları da yanıtladı. Vatandaşlar tarafından Akay’a en çok tek yön uygulaması ile ilgili sorular yöneltildi. Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesi’nde 35-40 yıllık trafik alışkanlığı olduğunu söyleyen Akay, “Haziran’dan Tek Yön uygulamasını başlattık. Trafiğin eski şeklinin alışkanlığı vardı. Toplum olarak, alışkanlıkları değiştirme noktasında biraz tutucuyuz. Bu konuda 2 tane eleştiri var. Birincisi tek yöne ne gerek var, ikincisi de orta refüjdeki yeşillik görüntüsünü neden ortadan kaldırdınız eleştirisi var. Bu karar için trafik akışı ve sirkülasyon açısından devrim bir karar denilebilir. Sürücü alışkanlığını değiştirdik. Ama sürücünün ve yayanın trafik kuralları açısında birbirine saygısı noktasında maalesef biraz eksiğiz” dedi.

 

AĞAÇLARIN AYAŞAMASI ADINA SIKINTIMIZ YOK

 

Geçmişte Atatürk Caddesi’nde orta refüjde geçiş alanları olmasına rağmen pek çok vatandaşın yeşilliklere basarak yolun karşısına geçtiğini söyleyen Akay “Şimdi yaya geçiş noktaları oluşturduk. Atatürk İlkokulu önünde bas-geç uygulaması başlatıldı. Orta refüjlerdeki ağaçları kaldırdık. Öztrak Caddesi’nden sökülen ağaçların neredeyse yüzde 98’i güçlendi. Bu ağaçlar, yollarda, kaldırımlarda, parklarda yaşayacak. Ağaçların yaşaması adına sıkıntımız yok. Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesi’nde yolun her iki kenarlarına da ıhlamur ağaçları dikiyoruz” diye konuştu.

 

DÜNYANIN HER YERİNDE VAR

 

Çerkezköy’ün her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüdüğünü söyleyen Akay “Nüfus 3-4 yıl içinde 200 bini geçecek. Çerkezköy’ün geleceği için bazı kararların alınması zorunlu oldu. Dünyanın her yerinde tek yön uygulaması var” dedi.

 

ASBEST BORULAR DEĞİŞTİRİLECEK

 

Çerkezköy’ün ilçe suyu ile ilgili de konuşan Akay “Çeşmelerden akan suyun içilmesi noktasında sıkıntı yok. 2018 yılının sonuna doğru Çerkezköy’de TESKİ tarafından içme suyu hattı çalışması yapılacak. İller Bankası tarafından hazırlanacak proje 2 ay içinde TESKİ’nin eline geçecek. TESKİ ilçedeki asbest boruları değiştirecek” dedi.

 

TABELALAR KONUSUNDA DA DÜZENLEME YAPILACAK

 

Örnek sokak uygulaması ile ilgili de konuşan Akay “6-7 sokakta örnek sokak uygulamamız oldu. Ortak kullanım alanları dükkanlara dahil olmuştu. Bunların hepsini kaldırdık. Kent Estetiği Komisyonu kurduk. Komisyonun çalışmaları Şubat meclisinde görüşülecek. Çekme mesafelerine düzenleme getireceğiz. Çerkezköy’de caddelerde tabela çirkinliği de söz konusu. Tabelalar konusunda da düzenleme yapılacak” bilgisini verdi.

 

“TEK ARAÇ İLE GİDEBİLMELİ”

 

Gelen bir soru üzerine Kapaklı-Çerkezköy minibüslerinin güzergah değişikliği ile ilgili de konuşan Başkan Vahap Akay “Tüm kooperatifler birleşmeli. Kapaklı’daki arkadaşların konuşması gereken güzergah değişikliği değil. Kapaklı’dan arabaya binen vatandaş neden tek araba ile devlet hastanesine gidemiyor, bunun konuşulması lazım. Veliköy ve Kızılpınar’dan binen vatandaşlar da tek araç ile devlet hastanesine gidebilmeli. bunların olabilmesi için kooperatiflerin birleşmesi ve dönüşmesi gerekiyor” dedi.

 

BELEDİYE OLARAK TALİBİZ

 

Küme Evler ile ilgili herhangi bir çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Akay “Orada 180’e yakın hane var. Oranın taşınması için uzun zamandır belediye olarak yer arayışındayız. Yer konusunda sıkıntı var. Yer sorununu çözersek orayı bir yıl içinde kaldırırız. Kaldırıp taşımaya, vatandaşlar için yeni yapılar oluşturmaya belediye olarak hazırız. O bölgenin yarısından fazlası vatandaş mülkiyeti. Yaklaşık yüzde 40’ı maliyeye ait. Yaklaşık yüzde 5’inin mülkiyeti de belediyeye ait. Vatandaşları o alandan kurtarmaya talibiz. Ancak bize 60-70 bin metrekarelik yer lazım” dedi.

 

“PARALEL PARKA GEÇECEĞİZ”

 

Çapraz parklarla ilgili de konuşan Akay “2018’de çapraz parktan paralel parka döneceğiz” dedi. belediye olarak ciddi bir yeşil alan çalışmasına girdiklerini söyleyen Akay “Mahalle aralarında köhne olan yerleri yaşam alanı haline getirdik” dedi. Hafta içinde belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin yayınlanan kanun hükmünde kararname ile ilgili de konuşan Akay “Belediye olarak personel alım ihalesi ile çalıştırdığımız 164 personel, hizmet alım ihaleleri ile çalıştırdığımız da 160 personel var. Belediye olarak 400’ün üzerinde taşeron çalışanımız var. Kanun hükmünde kararname yayınlandı. Genelgelerle nasıl bir çalışma yapılacağını netleşmesinin ardından biz de belediye olarak gerekli çalışmayı yapacağız” dedi.

 

KENTPARKLA BULUŞTURACAĞIZ

 

Çerkezköy’de TESKİ’nin suyu 150 metre aşağıdan çektiğini söyleyen Akay “Bunun bir maliyeti var. Maliyeti azaltmak için Ambardere Barajı ile yer üstü su kaynağı oluşturmak istedik. Ama termik çıkınca baraj konusu kapandı” dedi. Çerkezköy’ün içinden 3 dere geçtiğini söyleyen Akay “Bu dereler kanalizasyon batağı olmaktan çıkacak. Kavakdere 1. Etap Islah çalışması bitti. Bu derelerin etrafını yeşillendirip yaşam alanları haline getireceğiz. Bağlık’tan başlayıp kentparkla buluşturacağız” dedi.

 

BAĞLIK MAHALLESİNE ALTERNATİF VİYADÜK

 

TIR’ların ve şehirler arası otobüslerin güzergahı olması nedeniyle Hikmet Uğraş Caddesi’nde yoğunluk oluğunu dile getiren Akay “Atılım Beton Kavşağı’ndan Tepe Emlak Mevkii’ne giden ve oradan İstanbul yoluna bağlanan bir bulvar yapılıyor. Bu yol açılınca Hikmet Uğraş caddesi de rahatlayacak” dedi. Bağlık Mahallesi için 2018 hedefini de açıklayan Akay “Bağlık Mahallesi’nde dik rampalı bir üst geçit var. Bunu kaldırmak noktasında Karayolları’na yazı yazdık ama cevap gelmedi. Madem kaldıramıyoruz alternatif bir çalışma yapalım dedik. Başka bir viyadük yapacağız. Projesini büyükşehir hazırladı. Proje Karayolları tarafından onaylanınca alternatif viyadüğün 2018 Mart-Nisan ayı gibi temelini atacağız” dedi.

 

“SİYASİ KİMLİĞİMİZİ BIRAKTIK”

 

Vatandaşlardan gelen “ Başkanım çok iyisiniz ama partiniz yanlış “ yorumu üzerine konuşan Akay “ Herkesin siyasi bir görüşü var ve hepsinin siyasi görüşüne saygımız var. Yerel yönetici olarak kimliğimize saygı duymalarından mutluluk duyuyorum. Benim bir siyasi partim var. Aynı çatı altında yaşayanlar olarak farklı siyasi partilerde bulunsak da bu şekilde takdir ediliyor olmak da şahsım adına mutluluk vericidir. 2014 yerel seçimlerinde sadece kendi partimizin oylarıyla değil, diğer partilerden oy veren vatandaşlarımızın oyuyla başkan seçildim. O gün bu koltuğa oturduğumda ise siyasi kimliğimi bırakıp, Çerkezköy için çalışıyorum” dedi.

 

“GENÇLERİMİZİ SPOR İLE BULUŞTURUYORUZ”

 

Akay “ 2017 yılında hedeflerimiz ile alakalı çok ciddi bir ivme ile başladık. Aynı ivme ile 2017 yılını uğurluyoruz. Yatırımlar anlamında önemli işlerin devam ettiği, temellerin atıldığı, belli seviyelere geldiği bir yıla gireceğiz. Bu güzelliklerin tamamı ortay çıkacak ve açılışların yapılacağı bir yıl göreceğiz. Çerkezköy’ün ana ihtiyaçlarını biliyoruz. Çerkezköy’de ciddi anlamda sporla ilgili sorun var. Sporla ilgili yatırımların yüzde 85’ini yerel yönetimler yapmıştır. Biz yetişen bireylerimizi gelecek ile alakalı en önemli çıkış noktası spordur. Çerkezköy’de uyuşturucu kullanım yaşı aşağılara düştü. Bir çıkış noktası arıyoruz. Biz bu çocuklarımızı ve gençlerimizi spor ile buluşturacağız. Disiplini bu çocuklarımıza vereceğiz. O çocukları sokaklardan alıp spora teşvik edeceğiz. Kısacası Çerkezköy’ün spor yatırımlarına da ihtiyacı var. Hükümetimizin Çerkezköy’e destek vermesi gerekiyor” diye konuştu.

 

“İNSANLAR SINIFLANDIRILIYOR”

 

Kapaklı-Çerkezköy arasına yapılması planlanan kömürlü termik santral konusuna da değinen Akay “Yeni yerle alakalı Çevre Bakanlığı plana işledi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çerkezköy Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi itirazlarını yaptı. Askıya çıktı, Çerkezköy’den yüzlerce vatandaş buna yazılı dilekçe ile itiraz etti. Bundan sonrada bakanlık tanıtım turlarına başladı. Termik santrale karşı olanlar sınıflandırılıyor.  Toplumun yüzde 87’si bu termik santrali istemiyor. İstemeyenlere sınıflandırma muamelesi yapılmasını anlamıyorum. Otoyola, köprüye karşısınız diyorlar. Ben bunlara karşı değilim. Enerji ihtiyacına kabulüz. Ancak bugün Çerkezköy’de yaşıyoruz. Bir yıl önce vatandaşımıza sorduğumuzda yüzde 76 yapılmasın cevabını aldık. Sınıflandırmanın yersiz olduğunu düşünüyorum. Çalışan, oturan nefes alan vatandaş termik santral istemiyor” açıklamasında bulundu.

 

“ÇERKEZKÖY’E İHANET EDİYORLAR”

 

Çerkezköy’de nefes alıp termik santrali savunanlara ‘Çerkezköy’e ihanet ediyorlar’ diyen Akay “ Memleketimizin asla milli hedeflerine karşı çıkmadık. Çan termik santraline insanları götürerek ikna turları yapıyorlar. Bu termik santralin on sene sonraki hali ne olacak.Kömürün çıkarılıp taşınmasındaki toz bulutları, kömürlerin külleri şehre ne getirecek. Bakanlık yetkililerine ‘ İthal kömür kullanacak mısınız’ sorusunu soruyoruz. Net cevap vermiyorlar” diye konuştu. Akay “ 2018 yılında yaşadığımız şehir ile çocuklarımızın geleceği ile ilgili iyi günlerde bulaşacağız” diyerek bütün vatandaşların yeni yılını kutladı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10