Özdemir: Üzerinde kodu bulunmayan yumurta almayın

Çerkezköy'de yaklaşık 35 yıldır yumurtacılık yapan İzzet Özdemir vatandaşların sağlıklı yumurta yemeleri için üzerinde üretim ve tüketim tarihi bulunan kodlu yumurta almaları konusunda u

Çerkezköy 8.01.2018 20:47:00 0
Özdemir: Üzerinde kodu bulunmayan yumurta almayın

TARIM BAKANLIĞI’NIN DÜZENLEMESİNE GÖRE ÜZERİNDE KOD NOSU BULUNMAYAN YUMURTA SATIŞI YAPILMAYACAK

 

Çerkezköylü Yumurta Satıcısı İzzet Özdemir konu ile ilgili şunları söyledi; “Bir süre önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  resmi gazetede  yayımladığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nin   ardından yumurta üreticileri,  satışa sunulan yumurtaların üzerine “yetiştirme metodu kodunu’   içeren kodlama uygulamasına başladı. Bu yeni düzenlemeye göre  insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan kabuklu yumurtada (A sınıfı) (B sınıfı) (C sınıfı) gibi yumurtanın iriliğine göre  üzerine "yetiştirme metodu kodu” mutlaka konulması gerekiyor. Ayrıca bu nedenle yumurtlayan ‘’Tavukların Korunması ve Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik" hükümleri esas alınıyor. Yumurta üreticileri, işletme ve kümes numarası önüne, organik yetiştiricilik için 0, açık dolaşıma erişim yetiştiricilik için 1, kümeste kafessiz yetiştiricilik için 2, kafesli yetiştiricilik için ise 3 olacak şekilde kodlama yapılıyor. Buna göre 0 kodlu yumurta organik tavuk yumurtası, üzerinde1 olan gezen tavuk yumurtası, üzerinde 2 olan kümeste özgür tavuk yumurtası ve üzerinde 3 kod numarası bulunan yumurta ise kafes tavuğu yumurtası oluyor. Bu nedenle vatandaşlarımız yumurta alırken bunlara dikkat ederlerse nasıl bir yumurta alıp tükettiklerini anlayabilirler. Ancak bir çok vatandaşımız yumurta alırken bunlara dikkat etmediği gibi yumurtanın üzerindeki yazı nedir neyi ifade ediyor diye de sormuyor. Yeni tebliğe göre, organik yetiştiricilik için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtaları için 1, kümeste kafessiz yani özgür tavuk yerine 2 ve kafes yumurta tavuğu için 3 numara kodunu basıyoruz. Yani satın alınan yumurtada üzerindeki kodlara baktığınız zaman organik yetiştiricilik ürünü mü, kafeste ya da özgür gezen tavuk yumurtası mı olduğunu görülebiliyor"

 

 YUMURTADAKİ KODLAMA YUMURTA ÜRETİCİLERİNİ VE SATICILARINIDA KORUMAKTA

 

Özdemir; “Yumurtada kodlama uygulaması hem üreticiler, hem satıcılar için iyi olduğu gibi vatandaşlarında sağlıklı yumurta yemeleri içinde çok iyi oldu. Vatandaşlar gerek marketlerden gerek pazardan yumurta alırken yumurtanın üzerinde kodu var mı yok mu bakmalı. Üretici firma yumurtayı tüketiciye ulaştırmadan önce yumurtaya kodunu koyuyor. Bizler kodsuz yumurta satmıyoruz’’ dedi.  

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10