Süper Lig hakemi Yankaya öğrencilerle buluştu

Süper Lig'in başarılı hakemlerinden Edirne'li Özgür Yankaya, Özel Gülerçin Kolejinde düzenlenen 'Kariyer Günleri' etkinliğinin konuğu oldu.

10.01.2018 20:21:00 0
Süper Lig hakemi Yankaya öğrencilerle buluştu

Etkinlikte öğrenciler ile bir araya gelen Yankaya “ Çocukluk günlerimin en büyük hayali olan futbolcu olmak için çıktığım yolda sadece futbol kurallarını daha iyi öğrenmek için gittiğim hakemlik kursundan bugünlere geldim" diyerek mesleki sürecinden bahsetti.

 

“FUTBOL OYNARKEN HAKEM OLDUM”

 

Özel Gülerçin Kolejinin eğitim öğretim yılının başından bu yana düzenlediği Kariyer günleri etkinliğinin bu haftaki konuğu Süper Ligin başarılı hakemlerinden Özgür Yankaya oldu. Dün saat 15.00’de okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen kariyer günü etkinliğinde öğrenciler ile bir araya gelen Edirne’li Süper Lig hakemi Özgür Yankaya mesleki sürecinden bahsetti. Yankaya “ Trakya Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarımda amatör olarak futbol oynarken arkadaşlarımla birlikte futbol oyununun kurallarını daha iyi öğrenmek için oluşturduğumuz iyi bir grupla futbol hakemliği kursuna başladık. Hakemliğe ilk adımımı o zaman attım. Sadece kuralları öğrenmek için gitmiştik ama daha sonra oradaki hakem hocalarım bana bu işi yapabileceğimi söylediler ve futbol maceram orada bitmiş oldu. 1999 yılında hakemliğe başladım. Gençlerin maçları, amatör müsabakaları derken yavaş yavaş yükselmeye başladım ve profesyonel liglere adım atım. 3'üncü, 2'nci Lig, PTT Ligi ve en sonunda Süper Lig'e kadar geldim. 2008 yılında Süper Lig'de maç yönetmeye başladım “ diye konuştu.

 

“2008 YILINDA İLK DENEYİMİMİ YAŞADIM”

 

Öğrencilerden gelen “ Hakemliği neden seçtiniz”, “ Süper Ligde ilk deneyiminiz ne zaman oldu”, sorularını samimiyetle cevaplayan Yankaya “ Belki futbolcu olamadık ama futbolun içinde olmaya devam ediyoruz. Süper Ligde 2008 yılında Gaziantepspor-Ankaraspor karşılaşmasında ilk deneyimimi yaşadım. Hakemlikte veya başka meslekte olsun, insan eğer işini severek yaparsa başarılı oluyor. Hakemlik son yıllarda Türkiye’de büyük gelişim gösterdi. Dünya Kupasına hakemlerimiz gitti. Milli takımın gidemediği Dünya Kupası'nda bir hakem takımı orada bizi Türkiye'yi temsil ettiler. Yarı final müsabakası yönettiler, finalde de Cüneyt Çakır hocamız dördüncü hakem olarak çıktı” diye konuştu.

 

“HİÇBİR HAKEM HATA YAPMAYI İSTEMEZ”

 

Öğrencilerin “ Unutamadığımız bir maçınız var mı ? “ sorusuna Yankaya “ Hakem olarak iyi bir maç yönettiğiniz zaman konuşulmuyorsunuz. Ancak kötü bir maç çıkardığınız zaman ise eleştiri yağmuruna tutuluyorsunuz. Hakemler hata yaptıkları maçlarla hatırlanırlar. Hiçbir hakem bir müsabakada hata yapmayı istemez. Biz oraya hata yapmak için çıkmıyoruz takibi. Ama zaman zaman istemediğimiz hatalarda oluyor. Bunlardan sonra tabi dinlenme süreci de oluyor. Hakem müsabakaya gidemiyor, maça çıkamıyor, üzüntüsünü günlerce yaşıyor. Daha sonra maçlara çıktıktan sonra o performansı tekrar yakalamaya çalışıyor. Bu hatalardan ders çıkartarak yolumuza devam ediyoruz” dedi.

 

PLAKET TAKDİM ETTİLER

 

Seminerde 2018-2019 sezonunda ülkemizde de uygulanacak “ Video hakem” uygulamasından bahseden Yankaya “ Futbolu popüler yapan hakem hatalarıdır. Bu uygulama Avrupa liglerde uygulanıyor. Önümüzdeki sezonda bizim ligde uygulanacak. İki hakem tarafından takip edilecek bu uygulama maçın seyrini değiştirecek kararlara sadece müdahale edecek” dedi.  Seminer sonunda Gülerçin Koleji Müdürü Ömer Kürklü, TFF Üst klasman hakemi Özgür Yankaya’ya plaket takdim ederek, kendisini Çerkezköy’de ağırlamaktan çok memnun olduklarını kaydetti.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10