Turlin: AK Parti çiftçilere 87 katrilyon borçludur

İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Cemalettin Turlin yaptığı basın açıklamasında AK parti hükümetlerinin Çiftçiye 87 Katrilyon borlu olduğunu ve Çiftçe verilen desteklemenin tarımsal de

Çerkezköy 10.01.2018 20:25:00 0
Turlin: AK Parti çiftçilere 87 katrilyon borçludur

TARIM DESTEKLEMELERİ HER YIL YÜZDE 1'İN ALTINDA KALIYOR

 

İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Cemalettin Turlin “ 2006 yılında bizzat Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde TBMM'ce çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde Türk Çiftçisine verilecek tarımsal destekleme için bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın en az yüzde1’i düzeyinde olmak zorunda hükmü getirilmiştir. Bunu İYİ Parti değil bizzat çıkardığı kanun eli ile AK Parti söylemiştir. Resmi Gazete’de yayımlanan 4488 sayılı kanun maddesi aynen şöyle diyor. Madde 21 – Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz.Tarım desteklemeleri her yıl yüzde birin altında kalıyor. 2018 yılı içinde Türk Çiftçisine ayrılan toplam kaynak tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yasanın öngördüğü asgari oran olan yüzde 1’in altında kalmıştır” diye konuştu.

 

“ÇİFTÇİLERİMİZ BORÇ BATAĞI İÇERSİNDEDİR”

 

Turlin “ AK Parti hükümetlerinin GSMH miktarları dikkate alındığında yaklaşık 179 katrilyon lira destek vermesi gerekirken 92 katrilyon vermiştir. Ancak 2007 yılından bu yana baktığımızda tarımsal desteklemelerin gayri safi milli hasıladaki payı yüzde 0,4 ile yüzde 0,7 arasında değişiyor. 2006 - 2017 yılları arasında Türkiye, Avrupa ve Dünya çiftçisinden toplam 167 Katrilyon liralık ithalat yapmıştır. Böylece Türk Çiftçisinden esirgenen para yabancı ülke çiftçilerine verilmek zorunda kalınmıştır. Aynı dönemde Türkiye AK Parti iktidarı sonucunda net ihracatçı bir konumdan net ithalatçı bir konuma gelmiştir. Çiftçilerimiz borç batağı içerisindedir. AKP, çiftçiye hak ettiği desteği vermediği gibi onu bankaların, aracı ve tefecilerin kucağına itmiştir. AKP iktidarının başladığı yıl olan 2002’de tarımsal nakit kredi kullanımı 1 katrilyon TL iken, 2017 yılı ayı itibariyle sadece bankaların ve çiftçi birliklerinin çiftçiye kullandırdığı kredi toplamı 88 katrilyon TL’ye ulaşmıştır. İYİ Parti Türk Tarımının meselelerini çözmeden Türkiye'nin meselelerinin çözülemeyeceğini çok iyi bilmektedir. Köylümüze çiftçimize diyoruz ki  AK Parti iktidarına rağmen üretmeye devam edin çünkü çok yakın zamanda Türkiye  İYİ parti ile çok iyi olacak Türk çiftçisi iyi olacaktır. Çiftçimiz hak ettiği emeğinin karşılığını alacaktır” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10