Yüceer: Milletin aklıyla alay ediyorlar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çerkezköy'e yapılması planlanan termik santralin hava kalitesine olumlu katkı yapacağına yönelik skandal yazısını meclis gündemine taşıyan Cumhur

Çerkezköy 17.01.2018 20:04:00 0
Yüceer: Milletin aklıyla alay ediyorlar

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çerkezköy’e yapılması planlanan termik santralle ilgili itiraz dilekçelerine yönelik Edirne Valiliği ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne göndermiş olduğu “termik santral hava kalitesine olumlu katkı yapacak” yönündeki yazıyı Meclis gündemine taşıdı.

 

‘’3 MİLYON METREKARELİK MEŞELİK ORMANI TEHDİT EDİYOR’’

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Trakya’nın doğasını yok edecek Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri arasında Pınarça Mahallesi’nde yapılması planlanan termik santralin plan değişikliklerinin geçtiğimiz aylarda onaylandıverimli tarım ve orman arazileri üzerinde kurulması planlanan, 3 milyon metrekarelik meşelik ormanı tehdit eden kömürlü termik santral projesinin iptaline ilişkin, 8 bin 459 itiraz başvurusu yapıldığını belirtti.

 

‘’YAPMAYI PLANLADIKLARI MELANETE KILIF UYDURUYORLAR’’

 

İtiraz dilekçelerinde Greenpeace tarafından “sessiz katil” olarak nitelenen kömürlü termik santralin doğaya, insan sağlığına, tarım ve hayvancılığa verdiği zararların yanı sıra imar mevzuatına aykırı olduğu ve kurum görüşlerinin alınmadığının anlatıldığını kaydeden Yüceer, bakanlık tarafından itirazlara yönelik Edirne Valiliği’ne ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne akıl ve bilimin gerçekleriyle bağdaşmayan bir yazı gönderildi. Bakanlığın yazısında, askı süresi içinde gelen itirazlar kapsamında yeniden bir düzenleme veya değişiklik yapılmayacağının ve Trakya Havzası’nda yapılması düşünülen termik santralların bölgenin hava kalitesine olumlu etki edeceği kaydedildi Milletin aklıyla alay ediyorlar. Kömürlü santrallerin zararlarına yönelik yüzlerce makale, bilimsel araştırma varken, hava kalitesine olumlu etki edeceğine dair söz konusu yazı hangi bilimsel çalışmanın ürünü biz de merak ediyoruz. Yapmayı planladıkları melanete kılıf uyduruyorlar” dedi.

 

Yüceer şu soruları yöneltti

 

Yüceer, Bakan Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: Dünya üzerinde kömürlü santrallerin hava kalitesine olumlu etki ettiğine dair yayımlanan herhangi bir araştırma var mıdır? Kömürlü santrallerin zararlarına yönelik yüzlerce araştırma varken, hava kalitesine olumlu etki edeceğine dair söz konusu yazı hangi bilimsel çalışmanın bir ürünüdür? Bakanlık olarak ülkemizde termik santrallerin bulunduğu bölgelerde hava kalitesine dair yaptığınız herhangi bir araştırma var mıdır? Bu araştırmaların sonuçları nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliğini ölçmek için kullandığı PM10 parametresine göre Tekirdağ havası en kirli iller arasında yer almaktadır. Bakanlığınız Trakya’da termik santralin çevreye ve insan sağlığına yönelik zararları hakkında herhangi çalışma yapmış mıdır? Bölge halkının binlerce itiraz dilekçesine rağmen termik santral projesinin iptal edilmemesinin gerekçesi nedir?

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10