Esnaf da halk da istemiyoruz diyor

Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içine kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı olduklarını belirten iki ilçe halkı tepkilerini dile getirmeyi sürdürüyor. Bu konuda vatandaşlar

Çerkezköy 29.01.2018 21:20:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor

TERMİK SANTRAL İLE KENTTE GÖÇ BAŞLAR

 

Çerkezköy Altıntaş Kuyumculuk Mağaza Müdürü Muzaffer Seyhan, Çerkezköy ve Kapaklı arasına yapılacak kömürlü termik santralin yapımına başlanıldığında kentte göç başlayacağını ileri sürdü.Seyhan, “Çerkezköy ülkemizin 4. büyük sanayi kenti ve aynı zamanda da dünyanın sayılı bir sanayi kenti. Buradaki yüzlerce fabrikalarda çalışan binlerce insan var.  Devamlı yurdun dört bir yanından göç alan bir yerleşim yeri.Buradaki bazı fabrikalar zaten zaman zaman kentimiz  zehir solumakta ve insanlarımız bu durumdan da büyük tedirginlik yaşamakta. Bölgede kanser vakaları artış gösterirken birde kömürlü santralin kurulması demek bölgenin doğasının tamamen bitmesi anlamına gelecek ve kanser vakaları artacak.Santralin yapımına başlanıldığı anda Çerkezköy ve Kapaklı ‘dan vatandaşlar kaçmaya başlayacak. Termik Santral yerine buraya alternatif enerji olarak rüzgar gülü yada güneş enerjisi kurulması en uygunu olur düşüncesindeyim. Geleceğimizi karartmamak için kömürlü termik santrale Çerkezköylüler olarak kesinlikle karşıyız ve istemiyoruz.”dedi.

 

BULABULA BU BÖLGEYİMİ BULDULAR

 

Mehmet Doğramacı(Emekli), “Ülkemizde enerji açığı olduğu doğrudur.Ancak özellikle insan sağlığına zarar vermeyen enerjilerin tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kömürlü termik santrallerin bulunduğu bölgelerde insanların yaşamını ne kadar olumsuz etkilediğini ve insanların genç yaşta yaşamını yitirdiğini,doğanın yok olduğunu,tarımın bittiğini,hayvancılığın yok olduğunu görüyoruz.Trakya ülkemizin yaşanılabilir en güzel yerlerinden biri. Termik santral uğruna Trakya’da bitirilmek isteniyor.Biz termik santral istemiyoruz.Bu bölge yaz kış güneş alan bir bölge. Yapılacaksa güneş enerjisi için güneş panelleri kurulması en uygun olduğudur”dedi.

 

TERMİK SANTRAL BÖLGEMİZDE HAYVANCILIĞIDA BİTİRİR

 

Çerkezköy’de uzun yıllar kasaplık yapan Taş Kasap Sahibi Tuncer Özcan, “Bölgemize termik santral yapılması hayvancılığı olduğu gibi bitirir. Çünkü doğa yok olacak. Hayvanı nerede otlatacaksın? Besicilik özen isteyen bir iş.Şu anda bölgemizde en doğal beslenen büyük ve küçük baş hayvanlar Trakya Bölgesi’nde yetiştiriliyor.Buraya yapılacak santral tüm Trakya’yı etkileyecek.Kimse kusura bakmasın bölgemize kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz”diye konuştu.

 

TARIM ALANLARIMIZIN YOK OLMASINI İSTEMİYORUZ

 

Zeki Yılmaz (Çiftçi); “Çiftçi çocuğuyum ve  uzun yıllardır çiftçilik yapıyorum.Bölgemize sanayi gelmesiyle birlikte her geçen gün daralmaya başlayan tarım alanlarımız şu anda can çekişir durumda.Bir de kömürlü termik santral kurulduğunda tarım alanı diye bölgede bir tek ekili alan kalmayacak.Bölgemizde binlerce kişi sanayinin yanı sıra çiftçilik yaparak geçimini sağlıyor.Kesinlikle doğamızda bitecek. Toprak verimsiz olacak.Hayvancılığımızda son bulacak.Çerkezköy ve Kapaklı sınırlarına yapılacak termik santral Trakya’nın da sonu demektir. Yetkililer bu sevdadan vazgeçmeli.Bölgemiz rüzgarın bol olduğu bir yer, buraya en uygunu bence rüzgar gülleridir.Çiftçiler olarak termik santral istemiyoruz”dedi.

 

TERMİK SANTRALE KARŞIYIM

 

Şahin Karadeniz(işçi); “Ben bir çiftçi çocuğuyum. Geçimimizi topraktan sağlıyoruz.Çerkezköy’e termik santral yapılması gündeme geldiği günden bu yana bu konuda araştırmalar yaptım ve kömürlü termik santralin bir çok alanda zararlı olduğunu öğrendim.Geleceğimizin yok olmaması için termik santral yapılmasına karşıyım”dedi.

 

ZEHİR GELECEĞİMİZ OLAN ÇOÇUKLARIMIZ TORUNLARIMIZ ZEHİR SOLUYARAK ÖLECEK

 

Davut Apaydın(emekli); ‘’Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırlarına yapılması planlanan kömürlü termik santralin bölgemiz insanları ve doğası için zararlı olacaktır.Bölgede zaten yeteri kadar sanayi kuruluşu var. Bazı sanayi kuruluşlarının bacalarından çıkan zehirli gazlar zaten bölgemizde kanser olaylarının arttırdı.Birde termik santral ile kanser olayları yüzde doksanlara yüzde yüzlere çıkacak.Kısaca geleceğimiz dediğimiz çocuklarımız torunlarımız yaşlılıklarını görmeden zehir soluyarak ölecek.Eğer sağlıklı nesiller yetiştirmek için termik santral istemiyoruz.”dedi.

 

ZEHİR SOLUYARAK DEĞİL, SAĞLIKLI YAŞAMAK İSTİYORUZ

 

Mehmet Hamza(emekli); ‘’Trakya’ya termik santral kurulması konusundaki ısrar niye anlamış değilim.Termik santral uğruna Trakya bitirilecek.Evet enerji açığı olduğu doğrudur. Ancak bu kömürlü termik santral ile değil zararsız olan alternatif enerjilerle halledilmesi lazım.Kömürle çalışan termik santrallerin çevreye büyük zararları ve bölgede asit yağmurlarının yağmasına yol açacak.Böylece toprak kirliliği olacak ve tarım,hayvancılık,doğa bitecek. İnsanlar zehir solumaktan hastalanacak ölümler artacak.Biz sağlıklı çevrede sağlıklı yaşamı istiyoruz, geleceğimizin kararmasına karşıyız ve bu nedenle bölgemize kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz.”ifadelerini kullandı.

 

ASİT YAĞMURLARI YAĞACAK

 

Necmi Pozan(Çerkezköy Belediyesi eski meclis üyesi); ‘’Kömürlü termik santraller kül oluşumu ile birlikte hava kirliğine de neden olmaktadır.Havanın kirli  olması insanların devamlı zehir soluması demek. Dünyaya yeni gelen bir bebek bile daha doğunda zehir solumaya başlayacak. Nedeni ise  santral bacalarından havaya devamlı karbonmonoksit  çıkacak.Asit yağmurları yağacak.Bitki örtüsü yok olacak. Yani yeşil alan diye bir şey kalmayacak hal böyle oluncada hayvancılık da yok olacak, sebzecilik meyvecilik de kalmayacak. Yer altı suları da bitecek.Çevrede yaşayan tüm canlılar solunum yolu hastalıklarına yakalanacak. Bölgemizde artmakta olan kanser vakaları kat kat artacak.Bu nedenle bölgemize termik santral kurulmasını istemiyoruz”dedi.

 

GELECEĞİMİZ YOK OLACAK

 

Adil Uzun(emekli); ’’ Çerkezköy halkı olarak sağlıklı yaşamak istiyoruz.İlçemizdeki bazı sanayi kuruluşların verdiği zararlar zaten ortada iken birde buraya kömürlü termik santral kurulması demek bence Çerkezköy ve Kapaklı başta olmak üzere Trakya’nın sonu demek.Burada yaşayan insanların sağlıklı yaşamahakkı yok mu? Bizler ne yaparız? Geleceğimiz yok olacak. Hadi bizler belirli bir yaşa geldik ama çoluk çocuğumuz ve torunlarımız ne olacak bunları düşünen yok.Yeşil alanların yok olması demek yaşamın son bulması demek.Buna başka bir çare bulsunlar ve kömürlü termik santralden vazgeçsinler. Yerine insan sağlığına doğaya ve hayvan sağlığına zararı olmayan bir enerji türü kurmasını sağlasınlar.Geleceğimizin yok olmaması için termik santrale karşıyım”dedi.

 

DOĞA HARİKASI OLAN TRAKYA’MIZ YOK OLACAK

 

Ulaş CESUR(esnaf); “Son yıllarda bölgemizde can çekişmeye başlayan tarım termik santral ile biter. Buna bağlı olarak doğa ve hayvancılık da biter. Ülkemizin enerji ihtiyacı olduğu doğrudur.Ancak bu kömürlü termik santraller ile değil de insana,doğaya ve hayvancılığa ve de toprağa zarar vermeyen enerji çeşitleri ile karşılanması en doğru olanı olduğunu düşünüyorum.Özellikle doğa harikası olan Trakya’mız termik santral uğruna yok olacak.Termik santrallerin bulunduğu yerlerdeki insanların yaşamını ve doğanın ne hale geldiğini görüyoruz.Daha ne diyelim.Biz Trakya halkı olarak sağlıklı yaşamak istiyoruz.Doğamızın toprağımızın havamızın zehirlenmesini,insanlarımızın yaşamlarının baharında ölmesini istemiyoruz.Bu nedenle bölgemize kömürlü termik santral kurulmasını istemiyoruz.”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10