Esnaf da halk da istemiyoruz diyor-(2)

Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içine kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı esnaf ve vatandaşların tepkileri devam ediyor.

Çerkezköy 30.01.2018 21:04:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor-(2)

KÖMÜR ASİT YAĞMURLARINA NEDEN OLUYOR

 

Hasan Kor (Erkek Kuaförü); “Çerkezköy’e kurulması planlanan kömürlü termik santral konusu gündeme geldiğinde bu konuyu enine bir araştırayım dedim. Yaptığım araştırma sonunda edindiğim bilgi neticesinde içler acısı olduğunu öğrendim. Kömürlü termik santrallerin asit yağmurlarında ortaya çıkan duman tüm ekosistemi yok ediyor. Kömür santrallerinin etrafında çok geniş alanları kapsayan orman alanları yok oluyor. Asit yağmurları oluyor. Bu asit yağmurları ayrıca insanlarda astım ve akciğer kanseri başta olmak üzere sayısız hastalığa neden olduğunu öğrendim. Biz burada rahat nefes almak istiyoruz. Enerji açığı ya da enerji ihtiyacımız olabilir ama bu kömürlü termik santralle çözümlenmemeli, insana, doğaya, toprağa zarar vermeyecek enerji ile karşılanmalı. Bu güneş enerjisi ya da rüzgar gülleri gibi enerji tesisleriyle olacaksa olsun. Kömürlü termik santrale ile geleceğimizi karartmak istemiyoruz ve termik santral kurulmasına karşıyız.”dedi.

 

KÖMÜRLÜ SANTRALLER RADYASYON HASTALIKLARININ KAYNAĞI

 

Ahmet YILMAZ (Terzi); “Kömürlü termik santrallerde kömürün yakılmasıyla havaya radyasyonun açığa çıkmasına neden olduğu bilgisini biliyorum. Bu da termik santral ile birlikte akciğer hastalıklarının ve astım hastalığının bölgemizde artacağı anlamına gelir. İşte bunun en güzel örneği Yatağan. Buradaki insanlar kömürlü termik santral uğruna mutsuz edildi, doğa yok oldu, tarım bitti, hastalıklar arttı daha ne diyelim. Bizi kimse kömürlü termik santraller insan sağlığına ya da doğaya yararlı faydalı gibi laflarla kandırmasın. Bölge halkı olarak termik santral kurulmasını istemiyoruz” dedi.

 

TRAKYA’NIN SONU OLUR

 

Hasan Osmanoğlu (Seyyar simitçi); Termik santral konusunda fazla bir bilgim yok. Tek bildiğim her yönden zararlı olduğudur. Bölgemizde yüz binlerce yaşayan insanın hayatı kömürlü bir termik santral için hebamı edilecek. Bölge insanı olarak bizlerin insanca yaşama hakkımız yok mu? Tutturmuşlar bir enerji açığımız var diye. Peki gece yarısı okullarda dersler başlıyor akşam saat altı altı buçuğa kadar devam ediyor. Madem enerji tasarrufundan söz ediyoruz neden bu şekilde fazla enerji harcıyoruz. Hiç aklım ermiyor. Ben şahsen termik santral kurulmasını istemiyorum. Buraya kurulacak böyle bir santral Trakya’nın da sonu demektir” dedi.

 

YAŞAM ÖMRÜMÜZ KISALACAK

 

Ahmet Başaran ( Güneşler Düğün Salonu İşletmecisi); Kömürlü termik santrallerinde kömür yandığında ortaya çıkan artıklar, ağır metaller ve zehirli maddeler doğaya yayılacak. Ayrıca insan sağlığına veya çevreye zarar verebilecek çeşitli gazlar yayacak. İçme su kaynaklarımız, bitki örtümüz, hayvancılık zarar görecek. Bölgemizde kısa sürede sağlıklı insan kalmayacak. Her bir insanımız hasta olacak. Yaşam ömrümüz kısalacak. Bu nedenle termik santral kurulmasına karşıyım ve istemiyoruz” dedi.

 

GELECEĞİMİZİN KARARTILMASINI İSTEMİYORUZ

 

Cavit Pala(Şafak Mobilya Mağazası Sahibi); Kömür santrallerinden yayılan zehirli maddeler bölgemizdeki tatlı su kaynaklarını da kirleterek yok edecek. Santral bacasından çıkan zehirli duman havadaki oksijene etki edecek. Çünkü devamlı karbonmonoksit yayacak, insanlarınız, hayvanlarımız, doğamız oksijensiz ve susuz kalacak ve sonuçta bir çok hastalık baş gösterecek. Bölgemizde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından bazıları zaten zaman zaman yeterince bölgeye zarar veriyor. Ama kömürlü termik santralin vereceği zarar tarif edilemez bir boyutta olacağı düşüncesindeyim.Biz geleceğimizi karartılmasını istemiyoruz ve bu nedenle de termik santrale karşıyız.Ülkemizin doğa güzelliği yönünden en iyi yeri olan Trakya’nın kömürlü termik santrale kurban edilmesini  yaşayanlar olarak yediden yetmişe istemiyoruz”dedi.

 

RAHATÇA NEFES ALMAK İSTİYORUZ

 

Mehmet Akça(Seyyar Milli Piyango Bayii); Rahatça nefes almak istiyoruz. Geleceğimizin karartılmasına karşıyız. Termik santrallerin olduğu bölgedeki insanların yaşamının ne halde olduğunu doğanın durumunu görüyoruz. Başka söze gerek yok. Biz rahatça nefes alalım insanca yaşayalım. Kömürlü termik santrale karşıyım.”dedi.

 

TRAKYA HALKI CEZALANDIRILMAK MI İSTENİYOR?

 

Erdinç Erke(Şoför); Benim de tek bilgi sahibi olduğum kömürlü termik santrallerinin gerek insan sağlığına, gerek doğaya gerekse hayvan sağlığına ve tarıma zararlı olduğudur. Neden ülkenin çorak bölgeleri düşünülmüyor da Trakya bu konuda ön plana çıkarılmış? Bunu da anlamış değilim. Trakya halkı cezalandırılmak mı isteniyor? Biz geleceğimizi yok ettirmeyeceğiz. Bölgemize termik Santral yapılmaması için de tüm Trakya halkı olarak direneceğiz” dedi.

 

BİZ HASTALIKTAN ÖLECEKMİŞİZ KİMİN UMURUNDA

 

Şaban Köse(İşçi); Kömürlü termik santrallerin ne kadar zararlı olduğu konusunda artık millet olarak birçoğumuz biliyoruz. Ülkemizde yıllardır enerji açığı konuşuluyor. Ülkemizde birçok su kaynakları var, barajlar çoğaltılsın bunlardan enerji elde edilsin, güneşten ve rüzgardan yararlanılsın. Bunlardan da enerji üretildiğine göre neden bu tarz yatırım düşünülmüyor da illa tutturulmuş kömürlü termik santral diye. Biz burada doğduk burada öleceğiz. Biz rahat nefes almak istiyoruz. Sanayi ile zaten bölgede kanser hastalıkları baş gösterdi.Bu santral ile daha ne hastalıklar olacak kim bilir.Geleceğimiz yok olacakmış biz hastalıktan ölecekmişiz kimin umurunda olacak.Seçimde gelecekler bak şunu yaptık oy ver daha iyisini yapacağız diyecekler. Boş laflara artık kanmıyoruz ve termik santral falanda istemiyoruz.”

 

KAR BİLE YAĞMAZ, ÇOĞUNLUKLA ÇAMUR YAĞAR

 

Avni Kılıçarslan (Emekli); Bölgemiz kömürlü termik santral uğruna yok edilecek olmasına üzülüyorum. İçim sızlıyor. İlçemizde ve yakın çevrelerde yeterince zaten fabrikalar var. Bunlar yetmiyormuş gibi bir de her şeyi kökten yok edecek kömürlü santral kurulacak olmasına aklım ermiyor doğrusu. Her yerde halkın dilinde bu konuşuluyor. Kömürlü termik santrali isteyen az. Onlar da bunun faydalımı zararlı mı olduğunu bilmiyor. Kömürlü santral kurulması demek bölgede yaşamım bitmesi demek kar bile yağmaz yağmur yerine çoğunlukla çamur yağar. Kurulmasına karşıyım”

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10