Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (7)

Halk kömürlü termik santral ile ilgili görüşlerini aktarmaya devam ediyor.

Çerkezköy 7.02.2018 19:46:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (7)

Konu hakkında görüşlerini aldığımız vatandaşlar kömürlü termik santral yerine başka bir enerji tesisi ile bu konunun çözümlenmesinden yana olduklarını, kömürlü termik santrallerinin bulunduğu bölgelerde ne denli zararlı olduklarını bildiklerini ve bu nedenle Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içine yapılması istenen kömürlü termik santral istemediklerini belirtmeye devam ediyorlar.

 

YAŞAMIMIZIN TEHLİKEYE ATILMASINA KARŞIYIZ

 

Hatice Korkmaz(Büfe işletmecisi); ‘’Önce şunu iyi biliyoruz ki kömürlü termik santral kurulduğunda Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri yaşanmaz hale gelecek. Bu ilçelerde zaten yeteri kadar fabrika var. Çerkezköylüler olarak biz enerjiye karşı değiliz. Evet enerjiye ihtiyacımızın var olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Ancak kömürlü termik santrallerin olduğu yerlerde de insan hayatının ne kadar sağlıksız olduğu da ortada. Neden kömürlü termik santralde başka türlü zararı olmayan güneş enerjisi ne bileyim rüzgar ya da akarsudan yararlanıp ta enerji üretimine gidilmiyor. Biz burada yaşamımızı sürdüren vatandaşlar olarak kömürlü termik santral uğruna yaşamımızı tehlikeye atılmasına karşıyız. Doğamızın ve doğal kaynaklarımızın yok olmasına karşıyız. Bunun için bölgemize kömürlü termik santral kurulmasını istemiyoruz” dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL DEĞİL, ZARARSIZ ENERJİ SANTRALİ KURULSUN

 

Ali Cabbar(Emekli); ‘’Doğa ve insan sağlığına zararlı olduğu için bölgemize kömürlü termik santral kurulmasına karşıyım. Fakat ihtiyaçtan dolayı böyle bir şey kurulacak ise de kömürlü termik santral değil de bu başka tür zararsız santraller olsun ve enerjimizi öyle karşılayalım. Bölgemizde sanayi olması nedeniyle de zaten tarım yapacak yerler azaldı. Termik santral ile bu tamamen ortadan kalkacak. O zaman tarımla uğraşan çiftçilikte yok olacak. İnsanların sağlığı zaten iyice kararacak. Bizim yaşımız artık geçti. Ama geleceğimiz olan torunlarımızın da sağlığı daha küçük yaşlarda bozulacak “dedi.

 

BÖLGEDE 600 BİN İNSANIN YAŞAMI TEHLİKEYE GİRECEK

 

Aydın Kırıklar(Çerkezköy eski belediye meclisi üyesi); ‘’Bölgemiz Trakya’mızın doğal güzelliği bakımından güzel yerlerinden biri. Kömürlü termik santral uğruna bu doğa güzelliği verimli tarım alanlarının yok olmasını istemiyorum. Ayrıca insanların sağlığı da zehir solumaktan kül yutmaktan bozulacak. Kısaca buralarda hayat bitecek. Biz ne yaşadığımız yere ne de Trakya’nın başka bir yerine termik santral yapılmasını istemiyoruz ve buna karşıyız. Bu konuda birçok araştırma yaptım. Kömürlü termik santrallerinin faydasından çok zararları çok daha fazla olduğu bilgisini edindim. Bölge halkı olarak biz enerjine karşı olmadığımızı söylüyoruz. Biz kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu söylüyoruz. Bunu da geleceğimizin kararmaması için belirtiyoruz. Bu santral bölgemizde gerçekleşir ise o zaman buradan başka yerlere göç başlar. Ben dahi daha şimdiden gitmeyi düşünüyorum. Şu an ilk etapta Çerkezköy, Kapaklı, Saray ve Çorlu’da yaşayan toplam 600 bin insanın yaşamı tehlikeye girecek ve bu santral ile birlikte bu yerleşim yerlerindeki bu kadar nüfus en az yüz bine iner. Bu bölgelerde bulunan sanayi kuruluşları çalıştıracak insan bile bulamayacak. Takdir yine de bizleri yönetenlerin ancak bu konuda bölge insanlarımızın da kömürlü termik santral istemediklerini önemle dikkate almaları gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

Mustafa Güvenç(Esnaf); ‘’Ülkemizde enerji açığı olduğu söyleniyor. Evet var iyi biliyoruz. Ancak bu kömürlü termik santralde neden ısrar ediliyor ben şahsen anlamış değilim. Oysa bölgemiz her mevsim rüzgarı eksik olmayan bir yer, buraya rüzgar tribünleri her geçen gün kurulmaya başlandı. Bunlar çoğaltılsın. Ama kömürlü termik santral kurulmasın. Tamamen yok olması demektir. Kömürlü termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte santralin kükürtlü dumanları  ve gazları atmosferi de etkileyeceğinden yağan yağmurlarda asit yağmuru olarak yağacak ve bölgemizde kanser olayları da hat safhaya çıkacak. Erken yaşta ölümler artacak. Eğer elektrik üretimi için santraller yapılacak ise  doğa dostu ve insan salığına zarar vermeyen akarsularımızdan yararlanılsın, rüzgarımızdan yararlanılsın, güneş enerjisinden yararlanılsın” dedi.

 

KÜRESEL ISINMAYI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

 

Şaban Kırım(Oto egzozcusu); ‘’Kömürlü termik santral gibi tesislerin kurulduğu  yerlerde  yeşillik alanlar, bahçelerindeki meyveler kuruyor,  her yaştaki insan yaşamı tehlikeye giriyor. . Günümüzde yaşayanların gördükleri zararların yanı sıra gelecek kuşakların sağlıklı yaşam hakları da olmayacak.  Kanser vakalarının artması işten bile değil. Bu tesisler dünyanın da sonunu getiriyor. Evet bugün dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bu tesisler var ama onlar da artık bu şekildeki enerji üretiminden vazgeçmeye ve insan ve doğaya zarar vermeyen enerji tesislerine yönelmeye başladıklarını da biliyoruz. Kömürlü termik santraller aynı zamanda küresel  ısınmaya olumsuz etkisiyle birlikte iklim değişikliğini hızlandıracak. Bence eğer bölgeye mutlaka böyle bir enerji tesisi kurulacak ise alternatif enerji tesislerinin kurulmasından yanayım. Ancak kömürlü termik santral istemiyoruz” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

    


0282 726 91 91
0282 747 65 10