Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (9)

Bölgede kurulması istenen Kömürlü Termik Santral konusunda esnaf ve halk yetkililerin seslerine kulak vermelerini istediklerini enerjiye karşı olmadıklarını ve kömürlü termik santral yapılmasına karşı old

Çerkezköy 9.02.2018 20:11:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (9)

SU HAVZASI OLAN ISTIRANCA SUYU VE DOĞASIYLA YOK OLUR VE TRAKYA’NIN TAMAMINI ETKİLER

 

Kadir Sinan Korkmaz-(Jeoloji Mühendisi)-Ülkemizin enerji ihtiyacı var.bunu kimse inkar etmiyor.Ancak bu kömürlü termik santrallerle değilde  alternatif enerji kuruluşlarınla bu çözümlenebilir.Özellikle Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içine kurulması ısrar edilen kömürlü termik santral bölgedeki yaşamı bitirir.Bu bölge Istranca havası ve doğal güzellikleri ve ormanlık bir alan ve ayni zamanda  önemli bir su havzası olan bir bölge olması nedeniyle bölgeye kurulması istenen kömürlü termik santral su kirliğine,doğaya,canlıların yok olmasına neden olacak.Bölgemizde zaten bir sanayi bölgesi olması nedeniyle yeterince fabrika var.Bazı fabrikaların bacalarından çıkardığı zehirli gazlar az geliyormuş gibi bir de kömürlü termik santral ile  bölgede yaşayan insanlar için ve doğa için tarım için bu çok daha tehlikeli hale gelecektir.Bölge halkı olarak biz her defasında enerjiye karşı olmadığımızı söylüyoruz. Biz kömürlü termik santralin zararlı olması nedeniyle buna karşıyız. Kömürlü termik santral yerine güneş enerjisi yada rüzgar gülleri olabilir.Bunlar ne canlıların sağlığına ne doğaya nede tarıma hiçbir zararı yok.Enerji bunlardan üretilmesi en doğru olanıdır.Ama kömürlü termik santral kurulmasına karşıyım. Bacalardan atılan kükürt ve azot oksitler, rüzgarlarla çevreye yayılacak. Bu baca gazları daha geniş bir bölgeye etki ederek bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarına bağlı olarak, yüzlerce kilometreye kadar etkileyecek. Bölgede tamamen hayvancılık da tarımda bitecek. Tüm Trakya bölgesini etkileyecek. Binlerce insan akciğer kanserinden ölecek,astım hastalığı artacak.erken doğumlar olacak sakat çocuklar doğacak. Bu yalnızca canlılar için değil, hakla gelen canlı cansız her şeyi etkileyecek  ve bu nedenle termik santraller çok tehlike oluşturmaktadır. Bölgede var olan yer altı su kaynakları da yok olacak.Çünkü su bu gibi santrallerde devamlı soğutma işlemlerinde kullanılmaktadır.”dedi.

 

SAĞLIĞIMIZIN BOZULACAK

 

Kazım Başaran(işçi)- “Uzun yıllardır,iş için aş için ailece Malatya’dan gelip yerleştiğim Çerkezköy benim artık vatanım oldu.Artık burada yaşamımı sürdürüyorum.Şu anda her ne kadar sanayi olmuş olsada havası yinede iyidir.Ancak Kömürlü termik santral ile havamız bozulacak.Sağlığımız bozulacak yeşillikler yok olacak. Bence kömürlü termik santral bu bakımdan iyi bir şey değil.Bu nedenle bölgeye böyle bir santralin kurulmasını istemiyorum”dedi.

 

MİLLETVEKİLLERİMİZDE HALKIN YANINDA YER ALMALI

 

Hasan Demiril-(Emekli)- “Ben doğma büyüme Çerkezköylüyüm. Bölgemiz doğasıyla yaşamıyla gerçekten güzel bir yaşam yeri.Sanayi geldiğinde çok sevindik.Ancak gelen sanayi kuruluşlarının içinde çevreye zararlı olanları olmuş olsada fazla bir zarar ve etki yapmadıklarına inanıyorum.Ama kömürlü termik santrallerin masum bir şey olmayacağının da bilincindeyim.Televizyon haberlerinden edindiğim bilgiye göre bu gibi tesis kurulmak istenen yerlerde halk devamlı ayağa kalktığı ve istemediklerini görüyoruz.Demekki zararı çok.Biz de bölge halkı olarak böyle zararı olacak olan enerji kuruluşunun buraya kurulmasını istemiyoruz.İlçemizde ve Vize ilçesinde bile artık rüzgar tribünleri çoğalmaya başladı ve enerji üretiliyor.Kömürlü termik santral olacağına rüzgar tribünleri daha da çoğaltılsın bunlardan zaten fazlasıyla elektrik üretimi yapılır.Bu konuda Tekirdağ milletvekillerimizide göreve çağırıyorum oy için kapımıza gelmesinler onlarda bu konuda bölge halkının yanında yer alarak gereken tepkilerini göstersinler”dedi.

 

ÇERNOBİL BİLE ÜLKEMİZİ ETKİLEDİ

 

Hasan Güler-(Emekli)- “Biz ne yaşadığımız yere nede Trakya’nın başka bir yerine kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz ve buna karşıyız. Çünkü yıllar önce Çernobil’de meydana gelen termik santral vakasında ülkemiz bile etkiledi ve bir çok insanımız termik santralın çıkardığı gazdan zehirlendi  kanser oldu binlerce insanımız hayatının baharında öldü.Bir kaç yıl Karadeniz Bölgesi’nde yetişen ürünler zehirden etkilendiği ve kanserasyon içerdiği için telef oldu. Buna benzer daha birçok nedenlerden dolayı insanlarımız, doğamız ve kısaca geleceğimizin yok olmaması için kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz. Giden sağlık geri gelmeyecek.Bozulan doğa geri gelmeyecek”dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL YERİNE ZARARI OLMAYAN SEÇENEKLER ÜZERİNDE DURULSUN

 

Galip Baki-(Esnaf)- “Birçok ülke gezdim ama ülkemizin doğa güzelliği olan bir ülke görmedim. Özelliklede ülkemizin doğa güzelliği yönünden ayrı bir güzelliğe sahip olan Trakya bölgemizin kömürlü termik santral uğruna yok edilmesine karşıyım.Evet enerjiye ihtiyacımız var.Bu gün Almanya bile 2023 yıla kadar termik santrallerden vazgeçme programı yapan bir Avrupa ülkesi olduğunu haberden öğrendim ve şu anda elektriğinin yüzde kırkını güneş enerjisinden elde ediyor. 2023 yılı itibariyle de yüzde yüzünü buradan karşılayacakmış. Edindiğim bilgiye göre Avrupa’da sanayinin bir numaralı ülkesi olan Almanya ise elektriğin en çok kullanıldığı bir ülke olmasına rağmen termik santrallerin zararlarından kurtulmak için güneşe yönelmiş ve biz bunları görmemezlikten gelerek illa ki kömürlü termik santrallerde ısrar ediyoruz. Oysa Almanya 12 ayın 4 ayında güneş alan bir ülke ama biz ülke olarak 12 ay güneş alan bir ülkeyiz. İskandinav ülkelerinde bile rüzgar gülleri çoğunlukta özelliklede Danimarka bu konuda önde gelen bir ülke konumundadır. Kömürlü termik santral yerine güneşten  yada rüzgardan istifade edilmesinden yanayım. Dediğim gibi bir çok seçenek var iken neden kömürlü termik santral. Kömürlü termik santral istemiyoruz”dedi.

 

ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ

 

Osman Küçükkurt-(Emekli)- “Ben bir çiftçi çocuğuyum.Trakya bölgesi ülkemizin bir numaralı ayçiçeği üreten merkezidir.Ayrıca ayçiçeğinin yanı sıra buğday,arpa,kanola,mısır gibi pek çok  tahıl ürünleri üretiminde de önemli yeri var.Termik santralin bu bölgeye kurulması demek, doğamızın ,ormanlarımızın,tarımımızın,suyumuzun tamamen yok olması demektir.Termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte santral bacasından çıkan kükürtlü dumanları  ve gazlar atmosferi de etkileyeceğinden yağan yağmurlarda asit yağmuru olarak yağacak ve bölgemizde artış gösteren kanser olayları da  daha hat safhaya çıkacak. Bu termik santraller istihdam olanaklarının artırılması ya da ülke ekonomisine katkısı olacağı gibi söylemler arkasına saklanarak yapılıyor olduğunu da biliyoruz.Ama insanların sağlığı bozulacağından doğanın ve suyun yok olacağından kimse söz etmiyor.Bölge halkı olarak kömürlü termik santrale karşı oluşumuz bazı kesimlerce enerjiye karşı olduğumuzu düşünüyor.Asla ve asla biz bölge halkı olarak enerjiye karşı değiliz. Seçenekleri üzerinde yani zararı olmayan enerji üretimleri düşünülsün.Biz bölge halkı olarak kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu söylüyoruz”dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL KURULMASI İSTENMESİYLE BÖLGE İNSANIMIZ YARINLARINDAN UMUTLARINI KESTİ,UYKUSUZ GECELER YAŞANIYOR

 

Atilla Yazgan-(emekli)- “Günümüzde yaşayanların kömürlü termik santrallerden gördükleri zararların yanı sıra bölgemizde kurulması planlanan kömürlü termik santral ile gelecek kuşakların yaşam haklarının da elinden alınması da söz konusu. Kanser vakalarının artması işten değil, artacak. Bu tesisler dünyanın da sonunu getiriyor. Birçok ülke vaz geçmeye hazırlanıyorken biz ülkemizde bunları çoğaltmaya çalışıyoruz. Kömürlü Termik santralin zararlı mı zararsız mı olduğunu bilmeyen ve öğrenmek isteyen,çevreye müthiş bir zarar vereceğini internete girip rahatlıkla öğrenebilir.Biz ne yaşadığımız yere nede Trakya’nın başka bir yerine kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz ve buna karşıyız. Çerkezköy,Kapaklı dışında da Trakya’nın tamamını etkileyecek.Ne kadar istihdam sağlanırsa sağlansın, bölgede zaten fabrikalar sayesinde gerekli istihdam var.Bölgemizde Kömürlü termik santral kurulması çalışması duyulduğundan bu yana bölge halkı olarak tedirginlikte uykularımız kaçtı.Bölge halkı yarınlarına umutla bakamaz oldu. Herkesin kafasında ya kurulursa biz ne olacağız düşüncesi var.Bu bölgede yaşam bitecek. Burada yaşayan nüfusun en az yüzde sekseni uzak yerlere göç edecek. O zaman ne olacak bölgede onca sanayi kuruluşu var bir çoğu dünya çapında üretim yapıyor.Onlarda işçi bulamayacak ve sanayide bitecek.Son yıllarda arıcılıkta da büyük atılım yapan Trakya’da doğanın ,tarımın suyun yok olmasıyla arıcılıkta bitecek. Devlet büyüklerimiz bölge insanımızın bu yöndeki hassasiyetini önemle dikkate alarak kömürlü termik santral yapımından vaz geçmeli bölge halkı olarak biz kömürlü termik santral kesinlikle istemiyoruz. İlla bu konuda bir enerji tesisi kurulacak ise zararsız olanlar üzerinde durulsun”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10