'Sıfır Atık' projesi eğitimleri başladı

Geçtiğimiz ocak ayında Tekirdağ Valisi Sayın Mehmet Ceylan'ın başkanlığında yapılan toplantı ile birlikte  'Sıfır Atık Projesi'nin başlatılmasının ardından dün kamu kuru

Tekirdağ 14.02.2018 20:29:00 0

Geçtiğimiz ocak ayında Tekirdağ Valisi Sayın Mehmet Ceylan’ın başkanlığında yapılan toplantı ile birlikte  ‘Sıfır Atık Projesi’nin başlatılmasının ardından dün kamu kurum ve kuruluş noktalarındaki odak noktalarını bilgilendirmek amacıyla eğitim toplantısı yapıldı.

 

400 ODAK NOKTASI BİLGİLENDİRİLDİ

 

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan eğitim toplantısı 2 oturumda gerçekleştirilirken 400 odak noktası bilgilendirildi. ‘Sıfır Atık’ projesinin israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atığın miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması, atıkların geri dönüştürülmesi amacıyla oluşturulduğunu ifade eden yetkililer ‘’Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır’’ dedi.

 

AMAÇLARI ANLATILDI

 

Sağlanacak kazançlardan da bahseden yetkililer; ‘1 ton atık kâğıdın geri kazanılması 17 ağacı kesilmekten kurtarır. Metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Atık camlar tekrar cam ürünlere; Plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçasına, Atık metaller ise tekrar metal ürünlere dönüşebilmektedir. Organik atıklardan kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabilmektedir’ dedi.

 

TEHLİKESİZ VE TEHLİKELİ ATIKLARIN NELER OLDUĞU SÖYLEYENDİ

 

Tehlikesiz ve tehlikeli atıkların neler olduğunu da söyleyen yetkililer; tehlikesiz atıklar; hacimli atık, plastik, geri dönüşmeyen, organik, tekstil, ahşap, kompozit, metal, cam, kağıt iken tehlikeli maddeler ise toner ve kartuşlar, yapıştırıcı ambalajları,  boya kutuları, kontamine ambalajlar kontamine filtreler, basınçlı kaplar, elektronik eşyalar, piller, akü’ dedi.

 

PROJE 7 AŞAMADAN OLUŞUYOR

 

Sıfır Atık Projesi’nde sürdürülebilir, profesyonel bir yaklaşımla çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için 7 aşamadan oluştuğunu belirten yetkililer; odak noktası, mevcut durum, planlama, ihtiyaç ve temin, eğitim, uygulama, değerlendirme’’ dedi.    Sıfır Atık Projesi eğitiminin ardından soru/cevap kısmı yapılarak toplantı sona erdirildi.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10