"Türkiye'de her yedi erişkinden birisi böbrek hastasıdır"

Kapaklı Kent Konseyi ve Türk Böbrek Vakfı iş  birliği ile Kapaklı Kent Konseyi toplantı salonunda " Beslenme ve Hayat Tarzı önerileri "hakkında bilgilendirme programı düzenlendi.

Kapaklı 18.02.2018 20:59:00 0

Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda Türkiye’de kronik böbrek yetmezliği bulunan hasta sayısının arttığını kaydederek, her 7 erişkinden 1'inde bu rahatsızlığın görüldüğünü bildirdi

 

“HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR”

 

Cuma günü saat 14.30’da Kapaklı Kent Konseyinde gerçekleştirilen konferansa Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda, Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir ile bayanlar katıldı. Programda Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda” Beslenme ve Hayat Tarzı önerileri” konusunda seminere katılanları bilgilendirdi. Beslenmenin öneminden bahseden Arda “ Sağlıklı yaşamak için, hastalıklardan korunmak, ideal kiloda olmak ve iyi hissetmek için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Yapılan araştırmalar beslenmenin ve günlük hayat alışkanlıklarının hastalıklarla doğrudan ilişkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Beslenme hataları böbrek ve kalp hastalığına, şeker hastalığına, felç, obezite, kemik erimesi, kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir” dedi.

 

“KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR”

 

Ülke genelinde kadınların erkeklere nazaran Hipertansiyon, şeker hastalığı ve obezite’ye daha fazla yakalandığına dikkat çeken Arda “ Yapılan araştırmalara göre ülke genelinde kadınların yüzde 31.5’i hipertansiyon, yüzde 13.4’ü şeker hastası ve yüzde 26.1’i ise obezite hastasıdır. Türkiye’de ise her yedi erişkinden biri kronik böbrek yetmezliği hastasıdır. Kronik böbrek hastalığının tıbbi, ekonomik ve sosyal olmak üzere üç boyutu vardır. Son dönemlerde kronik böbrek yetmezliğinde hastanın yıllık tedavi maliyeti 35-40 bin dolar civarındadır. Kronik böbrek yetmezliği devlet içinde pahalıdır. 2016 yılında 2 milyar dolar civarında harcama olmuştur” dedi.

 

“TANSİYONU DENGEDE TUTAR”

 

Böbreklerin vücudun iç dengesini sağlayan yaşamsal organ olduğunu kaydeden Arda “ Böbrek sağlığımızdaki herhangi bir sorun, vücudumuzun genel işleyişini olumsuz yönde etkileyecektir. Böbrekler, vücutta açığa çıkan atık maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırır. Vücudun sıvı, tuz dengesini düzenler. Tansiyonu dengede tutar. Vücuda fazla gelen hormonların kandan temizlenmesini sağlar.Kemik iliğine kan yapılması talimatını verir” açıklamasında bulundu.

 

“BOL BOL SIVI TÜKETİNİZ”

 

Rahatsızlıklarda vücudun çalışmasını alt üst eden böbrekleri korumanın yollarından bahseden Arda “Doğru boy-kilo oranında olmaya gayret edin, hareketli bir yaşam tarzı benimseyin. Düzenli olarak kan şekerinizi ölçtürün ve kontrol altına tutun. Tansiyonunuzu takip edin. Çünkü yüksek tansiyon basınçla damarı etkileyen ve yapıların bozulmalarına neden olan bir hastalık olduğu için kalp ve beyin gibi böbrekleri de hedef organ olarak seçmektedir. Sağlıklı beslenmeye çalışınız. Sağlıklı beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan tüm gıdaların gerektiği miktarda ve dengeli olarak alınmasıdır. Bu nedenle karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve yeteri kadar su ve sıvı tüketmek önemlidir. Günde en az iki litre su içerek vücudumuzun günlük su ihtiyacını karşılayınız. Bu nedenle böbrek sağlığının korunmasında birincil şart bol su içmektedir. Sigara ve tütün ürünlerini kullanmayınız. Sigara böbrek sağlığınızı bozar. İlaçlarınızı doktorunuzun reçete ettiği şekilde ve dozda kullanınız.  Bilinçsiz ilaç kullanımı böbreklerin çalışmasını olumsuz etkiler. Birden fazla risk faktörü taşıyorsanız böbreklerinizi yılda en az bir defa kontrol ettiniz. Risk faktörleri vücut fonksiyonlarını bozabilir ve böbreklerde hasarlara neden olabilir” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10