Trakya'daki 72 belediye teklif sunma karar aldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası'nın korunması amacıyla Trakya'daki 72 belediye, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda bir a

Tekirdağ 27.02.2018 21:22:00 0
Trakya

Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme sürecini görüşmek amacıyla Trakya’daki 72 belediye, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

 

KİMLER KATILDI?

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın da katıldığı toplantıya, Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Trakya Bölgesi'nde görev yapan belediye başkanları katıldı.

 

‘’BU ÜLKEDE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ DEĞİL ÜSTÜNLÜĞÜN HUKUKU GEÇERLİ’’

 

Alpullu’nun Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında bir sosyalleşme bir çağdaşlaşma imkanı ve istihdam alanı yaratan bir bölge olduğunu kaydeden Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu; ‘’Sarımsaklı tohum üretme çiftliği de  aynı anlayışla özelleştirildi.  Fıratpen yani Nevzat Demir aldı. Bugün Fıratpen’in 200 bin dönümün üzerinde araziye sahip olduğunu duyuyorum. Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama 18 bin 500 dönümlük sarımsaklı tohum üretme çiftliğini almıştı. O gün de takipçisiydim. Ben Danıştay’da özelleştirme kararının iptaline ilişkin dava açmıştım. Sonra belgeleri basın toplantısıyla kamuoyunun dikkatine taşımaya çalışmıştık. Ama bu ülkede hukukun üstünlüğü değil üstünlüğün hukuku geçerli olduğu için onların lehine karar çıktı ve 18 bin 500 dönüm arazi özelleştirildi. Orada bölgenin tohum ihtiyacı yetişiyordu. Orada yetiştirilen damızlık hayvanlar Avrupa’da ödül alıyorlardı. Yani cumhuriyetin o kuruluş felsefesinin aydınlanması oralardan kaynaklanıyordu’’ dedi.

 

‘’AMERİKA’DA YÜZDE 10 İKEN YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLDÜ’’

 

Kesimoğlu, Amerika’da nişasta bazlı şeker ülke tüketiminin yüzde 10 iken yüzde sekize düşürüldüğünü belirterek; ‘’Şimdi bize böyle bir anlayış dayatılıyor. Geçtiğimiz günlerde görüşmeler yapıldı. Uluslar arası görüşmelerde resmi devlet görüşmelerinde görüşmeler tutanak altına alınır. Kırklareli Belediyesi olarak bu topraklarda doğmuş büyümüş olarak siyasi bir kimlik sahibi olarak bu konuda her türlü fedakarlığı yapmak isteğimi ve yapacağımı söylemek istiyorum’’ dedi.

 

‘’TRAKYA DA EKİLMEYEN BİR KARIŞ TOPRAK YOK’’

 

Alpullu Şeker Fabrikası’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulmuş Türkiye’nin ilk şeker üretimi olan fabrika olduğunu belirten Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı:  Trakya da ekilmeyen bir karış toprak yok.  Eğer fabrika az pancar üretip az şeker üretimi yapılıyorsa bu farklı bir siyasi oyunlar olabilir, yönetimin hataları olabilir. Öncelikle kim alırsa alsın kesinlikle bu fabrika zarar etmez. Bugün eski olabilir ne olursa olsun. Besici arkadaşlarımız küspeye çok rağbet göstermekte. Fabrikada çalışan olunca 60-65 TL’ye alırken çalışmayan Konya’dan 250 TL’ye alıyor tonunu. Yani aradaki farka bakın’’ dedi.

 

‘’ALPULLU ŞEKER FABRİKASI CUMHURİYETİN ÇAKTIĞI İLK ÇİVİ’’

 

Alpullu Şeker Fabrikası’nın cumhuriyetin çaktığı ilk çivi olduğunu kaydeden Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak; ‘’ Bunun sökülmesine hiçbirimiz müsaade edemeyiz. O bedeli bu miras adına ödemeye hazırım. Alpullu kurulmuş yeni bir devletin hem halkına hem de tüm dünyaya verdiği bir mesajdır. İlk defa Osmanlı’dan sonra sanayiyle tanışıp işçi sınıfını yaratıyordu. Ve cumhuriyet ilk defa kendi ekonomik modelini hayata geçiriyordu. Yani cumhuriyet tarihinin başlangıcından bugüne çocuklarımıza bırakacağımız mirasın satılması yok edilmesi, geçmişimizin yok edilmesidir.  Buna izin veremem’’ dedi.

 

‘’GÜCÜMÜZ VAR’’

 

İktidar bunu satıp satmamam tercihini elinde tutuyor diyen Kırcı; ‘’Sonuç itibariyle satılacaksa Trakya belediyeler başkanları olarak bir araya geldik. Trakya’nın geleceği ile ilgili sorumluklar var. Bunu satın alabiliriz. Bunu cumhuriyet sanayi kuruluşu haline getirebiliriz. Bunun siyaset üstü yani partiler üzerine bir değeri olması gerektiğine inanıyorum. Sorun paraysa benim param var. Ben alayım.  Sorun siyasi ise hepinizin sırtında sorumluluğu vardır. Herkesi bu sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyorum. Sizlerden beklediğim siyasi destek. Ekonomik gücün yoksa benim ekonomik gücüm var ben alacağım.  Teknik bilgin yoksa bende teknik bilgi var yapacağım. Gücümüz var’’ dedi.

 

‘’TRAKYA'DAKİ BÜTÜN BELEDİYE BAŞKANLARININ ORTAK ÜZÜNTÜSÜDÜR"

 

Alpullu gibi bir fabrikanın satılmasının Trakya'daki bütün Belediye Başkanlarının ortak üzüntüsü olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Bu nedenle bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Umarım bugün biz Trakya Belediye Başkanları olarak bu konuyu masaya yatıracağız ve bu konuda da güzel bir karar alacağız" dedi.

 

BU İŞİN ÖZELLEŞTİRİLMEDEN ÇÖZÜLMESİNİN BÜYÜK ÖNEMİ VAR

 

Milletin umutsuzluğa düşmemesi için başka çözüm yollarının da olduğu gösterildiğini belirten Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise, "Bugün bana göre burada çok önemli bir toplantı gerçekleşti. Bu kurumun halk sağlığı açısından, çiftçi açısından devletin elinde kalması lazım. Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkılması açısından bu fabrikaların devletin elinde kalması lazım. Türkiye'de 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor bu konu. Bu açıdan da bu işin özelleştirilmeden çözülmesinin de büyük önemi var. Özelleştirilecekse de bizim de bir cevabımız olacak" dedi.

 

TEKLİF SUNULMASI KARARI ALINDI

 

Toplantının sonunda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen olmak üzere beş kişilik bir komisyon kurularak Alpullu Şeker Fabrikası'nın alım şartları araştırılması ve Alpullu Şeker Fabrikası'nın alınması için Trakyakent Belediyeler Birliği tarafından teklif sunulması kararı alındı.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10