Akçal: 796 Ar-ge ve tasarım merkezinin 40 tanesi Tekirdağ'da

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde, Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü organizasyonuyla üniversite ile sanayicileri buluşturma toplantıları çerçevesinde üniversiteden ö

Çerkezköy 27.02.2018 21:25:00 0
Akçal: 796 Ar-ge ve tasarım merkezinin 40 tanesi Tekirdağ

KATILIM YOĞUN OLDU

 

ÇOSB Bölge Müdürlüğü Eğitim Salonunda yapılan toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, KOSGEB Tekirdağ Müdürü Esin Sayın, KOSGEB Çorlu Müdürü Tolga Erkan, Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden; Prof. Dr. Özer Göktepe, Prof. Dr. Fatma Göktepe, Prof. Dr. Ziya Özek, Prof. Dr. Rıza Atav ve Öğretim Görevlisi Özlem Güney Karadişoğulları’nın yanı sıra firmaların Ar-Ge ile Tasarım Merkezleri yöneticileri katıldı. Firmaların Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri temsilcileriyle, üniversite öğretim üyeleri bir araya gelerek sorunlarını konuştu, çözüm yollarını aradı.

 

TÜRKİYE GENELİNDE 796 AR-GE VE TASARIM MERKEZİ VAR

 

Toplantının açılış konuşmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal yaptı. Akçal;  “Türkiye genelinde 796 Ar-ge ve Tasarım merkezi var. Bunların da 40 tanesi Tekirdağ’da bulunuyor. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Bu sayının her geçen gün artacağına inanıyoruz. Ülkedeki ihracatı ve yüksek teknoloji ihtiva eden ürünlerin artırılması için Ar-Ge yapmak lazım. Ar-Ge’yi de üniversiteler, teknoparklar ve firmaların ilgili bölümleri yapmaktadır’’ dedi.  

 

AR-GE MERKEZİ SAYILARINI ARTIRMAK İSTİYORDUK BU HEDEFE ULAŞTIK

 

Bundan sonraki amaçlarının nitelikli ürünler üretmek olduğunu kaydeden Akçal: ‘’Bugüne kadar Ar-Ge merkezi sayılarını artırmak istiyorduk bu hedefe ulaştık. Bundan sonra buralarda nitelikli ürünler üretmemiz gerekiyor. Bizim bunlara destek olmamız lazım. Tecrübeli Ar-Ge merkezleriyle yeni başlayan firmaları bir araya getirerek daha güzel işler çıkartmalıyız. Kalıcı çalışmalar yaparak bu çalışmaları sürekli devam ettirmeliyiz” dedi.

 

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 50 MİLYAR EURO’E ULAŞMAKTADIR

 

Konuşmaların ardından sunumlara geçilmesi ile birlikte teknik tekstil ile ilgili bilgiler veren Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden; Prof. Dr. Özer Göktepe; ‘’Teknik tekstiller, AB tekstil cirosunun %30’unu (yaklaşık 30 milyar EURO) teşkil etmektedir Bu oran Almanya (%50), Avusturya (%45) ve Fransa(%40) gibi ülkeler için daha yüksektir. Hazır giyim, kord bezi, yol ve binalarda kullanılan jeo-tekstil benzeri teknik tekstil ürünleri dahil edildiğinde Pazar büyüklüğü 50 milyar EURO’e ulaşmaktadır’’ dedi.  

 

TEKNİK TEKSTİLLERİN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

 

Teknik tekstillerin özellikleri hakkında da bilgi veren Göktepe; “Kritik öneme sahip malzeme ve ürünler, Yüksek katma değer, Daha yüksek kâr marjları, Moda ve sezondan bağımsız rutin üretim, Büyük partiler halinde rahat çalışma, Ekonomik krizlerden daha az etkilenme, Yüksek pazar istikrarı’’ dedi. Ardından Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Özlem Güney Karadişoğulları da, endüstriyel ürün tasarımı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

BİLGİ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU

 

Sunumların ardından firmalarda karşılaşılan sorunlar dile getirilerek, daha önceden bu soruları yaşayan firmaların tecrübeleri paylaşıldı. Toplantının ardından üniversite öğretim üyeleriyle, Ar-Ge merkezi temsilcileri bire bir de görüşerek bilgi alışverişinde bulundu.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10