''Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır''

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları tarafından 8 Mart Dünya Kadın Günü dolayısıyla ilçe teşkilat binasında etkinlik düzenlendi.

Çerkezköy 9.03.2018 20:27:00 0

Kadının toplumu oluşturan en önemli halka olduğunu vurgulayan CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca; ‘’ Kadın toplumun içindeyse o toplum medenidir. Kadın toplumun içindeyse o toplum ileridir. Kadın toplumun içindeyse o toplum üretkendir. Kadın toplumun içindeyse o toplum,  toplum gibi toplumdur’’ dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları tarafından 8 Mart Dünya Kadın Günü dolayısıyla ilçe teşkilat binasında etkinlik düzenlendi. Dün 19.30-21.30 saatleri arasında düzenlen etkinlikte; Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Eşi Güliz Akay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, ilçe yönetimi, İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca ve kadın kolları üyeleri, Gençlik Kolları Başkanı Uğurcan Avcılar, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, yakın ilçelerden CHP Kadın Kolları başkanları ve üyeleri ile çok sayıda kadın hazır bulundu.

 

ATATÜRK’ÜN VERDİĞİ HAKLARINIZI SONUNA KADAR KULLANIN

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını  CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı yaptı.  Camcı, “Bugün burada İlçe Kadın Kolları Başkanlığımızın hazırladığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için güzel bir etkinlik hazırladı. Bu etkinlik tamamen kadınların gününe ait bir program. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Aslında bugün sadece kadınlarımız konuşacak. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımıza verdiği hakları sonuna kadar kullanın. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü içtenlikle kutluyor saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

‘’KADIN TOPLUMUN İÇİNDEYSE O TOPLUM İLERİDİR’’

 

Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca yaptı. Alaca, “Yaşamın her alanında yer alan siz değerli kadınlar hepiniz hoş geldiniz. Bundan tam 161 yıl önce, 8 Mart 1857 tarihinde ABD ‘nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı. Bu günde ilk başlarda yapıldığı gibi kadınların eşitliği için, bağımsızlığı için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için daha iyi çalışma ve daha iyi yaşama koşulları elde edebilmesi için çalışılmaktadır. Bu dünyada yalnızca erkekler yok. Kadınlar da var. Öyleyse kadınların değeri bilinmeli ve onlara gereken önem verilmeli. Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının katılmadığı, kadının yok sayıldığı bir topluluğu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. Kadın toplumun içindeyse o toplum medenidir. Kadın toplumun içindeyse o toplum ileridir. Kadın toplumun içindeyse o toplum üretkendir. Kadın toplumun içindeyse o toplum,  toplum gibi toplumdur. Bu düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyor, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzü kutluyorum” dedi.

 

ÇOCUK GELİNLER, KADINA ŞİDDET VE KADINA TECAVÜZ OLAYLARI TİYATROSAL OLARAK ANLATILDI

 

Programda daha çocukluklarını yaşamadan evlendirilen çocuk gelinler, kadına şiddet ve kadına tecavüz olayları konu edilen tiyatrosal şekilde anlatıldı. Programı hazırlayan CHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu üyesi  Asuman Cömert’in anlatımıyla sunulması büyük bir ilgiyle izlendi. Programda, çocukluğunu yaşayamayan çocukların küçük yaşlarda evlendirilmeleri, kadına uygulanan çeşitli şiddetlerin ve kadın cinayetleri konusunda gerekli yasaların ve yaptırımların acilen alınarak yürürlüğe konulması gerektiğini, artık bu tür olayların yaşanmasını istemedikleri, 10 kadından 4’ünün şiddete maruz kaldığını, kadın cinayetleri ve kadın çocuk istismarlarının önlenebilmesi için devletin önlem alması,  bunların önlenmesinde ailelere de büyük görev düştüğü ve ailelerin çocuklarıyla iletişim içinde olmaları konu edildi.

  

ŞİDDET KAVRAMLARI VE ŞİDDET BİÇİMLERİ

 

Programda daha sonra kadınlara uygulanan çeşitli şiddet olayları slayt gösterisi sunuldu ve ardından Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi Çerkezköy Kadın Danışma Merkezi Sorumlusu Psikolog Beril Buket Bağcı konuştu. Bağcı, “Şiddet ne yazık ki insanlık tarihinde, yaşamın politik, ekonomik, sosyal ve psikolojik tüm alanlarında çeşitli biçimlerde meydana gelmiş olgu ve sorunlardan biridir. Şiddet olgusu ister gerçek ve ister potansiyel olsun, bireylerin yaşam kalitelerini büyük ölçüde zedeleyen, zarar veren, yöneldiği kişi ve kesime göre çeşitli olumsuz etkiler yaratan ve bugün hemen hemen her toplumda mücadele edilen sosyal sorunların başında gelmektedir. Şiddetin yoğun olarak uygulandığı bir kesim olan kadınlar da söz konusu durumun yarattığı fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmaktadırlar” dedi.

 

ŞİDDET KABA SÖZ VE GÜÇ KULLANMA İLE ORTAYA ÇIKMAKTADIR

 

Beril Buket Bağcı şöyle devam etti, “Şiddet, insanın doğal bir özelliği olarak algılanmaktadır. Genellikle inandırma ve ikna yerine, kaba söz ve güç kullanma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kasıtlı olarak “anlamın çarpıtılması” ve “aşağılayıcı davranışlara ve dile başvurma” da şiddet kapsamında değerlendirilmelidir. Şiddetin tanımı kadar “algılanması” da önemlidir. Benzer davranışlara maruz kalan bireylerin bazıları, şiddet sayılması gereken davranışları şiddet olarak algılamadıklarından, gereken önlemleri almada yetersizlik gösterebilmektedirler. Şiddetle mücadele etmede geç kalan bireyler ise, dozu giderek artan şiddet ve büyük bir çaresizlik içinde kalmaktadırlar” dedi.

 

FİZİKSEL ŞİDDET VE CİNSEL ŞİDDET

 

Bağcı, Fiziksel Şiddet  ve Cinsel şiddet konusunda da, “ Güç kullanımına dayanan ve herhangi bir fiziksel zarar vermeye yönelik saldırgan davranışların tümü fiziksel şiddet olarak değerlendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü cinsel şiddeti, iş, ev yada her türlü ortamda gerçekleştirilebilen, cinsel ilişkiye zorlama, istenmeyen cinsel davranışlarda bulunma, rahatsız etme, cinselliği vurgulayan eleştirilerde bulunma ve sözler söyleme, istenmeyen cinsel içerikli konuşmalar yapma davranışlarıdır. Buna göre baskı ve zorlama fiziksel olabildiği gibi, tehdit ve psikolojik baskı biçiminde de olabilmektedir. Kadına yönelik cinsel şiddetin sonuçları ölümcül olmayan sonuçlar psikolojik sonuçlar ve ölümcül sonuçlar meydana getirmektedir’’ dedi.

 

KİŞİNİN KENDİNE UYGULADIĞI ŞİDDET

 

Bağcı,  kişinin kendine uyguladığı şiddet konularında da , “Kişinin Kendine uyguladığı şiddet, kendine fiziksel zarar verme, intihar eğilimi ve intihar eylemleri olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum çoğu zaman yaşanan kişisel ruhsal sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkmakla beraber, şiddetin bu türünün, kişiler arası şiddet, aile içinde uygulanan şiddet ve topluluk içi şiddet olarak iki alt gruba ayrılmaktadır;  aile içi şiddet, genellikle ev içinde eş veya diğer aile bireylerinin, birbirine-özellikle kadına, çocuk ve yaşlılara uyguladığı şiddettir. “diye bilgiler verdi ve ardından çeşitli şiddet konularını detaylarıyla anlatarak şiddetin önlenmesi konusunda ailelere de büyük görev düştüğünü ve özelikle ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddetlerin artış gösterdiğine de dikkat çekerek bunların önlenmesi için devletin ağır yaptırım uygulayıcı yasaların hayata geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bağcı’nın konuşmasının ardından konuşan diğer konuşmacılarda kadına uygulanan yasaların yetersiz kaldığını ve kadınsız bir dünya olmayacağı gibi kadına yönelik her türlü şiddetin önüne acilen geçilmesi konusunda gerekli acil önlemlerin alınmasını dile getirdiler. Konuşmaların ardından katılımcılara hediye verilmesiyle program son buldu.

 

Haber / Seyit SÜREN-Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10