Mavi listeden Akay'a ziyaret

1 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine mavi liste ile girecek olan Rahmi Yılmaz Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'a ziyaret gerçekleştirdi.

Çerkezköy 9.03.2018 20:29:00 0
Mavi listeden Akay

Ziyarette Akay’a mavi listeyi tanıtan Yılmaz” 1 Nisan’da odanın gerçek sahipleri odaya geleceklerdir. Sloganımız ise birlikte yönetmektir” diye konuştu.

 

“ODANIN GERÇEK SAHİPLERİ GELECEKTİR”

 

Dün saat 11.00’de gerçekleştirilen ziyarette Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay misafirlerini meclis salonunda kabul etti. Kendilerini kabul ettiği için Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a teşekkür eden ÇTSO Başkan adayı Rahmi Yılmaz “ 1 Nisan’da meslek komitesi seçimleri olacak. Odamızı daha iyi yönetmek, üyelerimizin gelir seviyesini artırmak, bölgemizin ticaretini artırmak için odamızın menfaatlerini ön planda tutabilmek, bölgemizin doğasına ve ekonomisine karşı dik durabilecek genç iş adamları, iş kadınlarımız ve üyelerimiz ile bir araya geldik. Arkadaşlarımız da bizlere güvendiler. Türkiye’de 365 oda ve borsa var. Bunlarda kadın meclisi üyesi yüzde 1-2 arasındadır. Bizim hedefimiz genç dinamik iş kadınlarımızla beraber bu oranı yüzde 25 arasında çıkartmak istiyoruz. Bu amaçla yola çıktık. 1 Nisan’da odanın gerçek sahipleri odaya geleceklerdir” dedi.

 

“ŞEFFAF OLACAK”

 

Yılmaz “ Normal şartlarda ÇTSO’nun 4 bin 350 üyesi var. Seçme ve seçilme yeterliliği olan üye sayımız ise 3 bin 300 civarındadır. Odamızda yüksek aidatlardan dolayı oda üyelerimizin üçte biri icra ile karşı karşıya bırakılmıştır. Demokratik hakları olan seçme ve seçilme yeterliliklerini bu dönem kullanamayacaklar. 1 Nisan’da ki seçimlerde 2 bin üyemiz oy kullanacak. Yıllık aidatlara ve oda kayıt ücretlerini yüzde 50 düşüreceğiz. Kanun buna müsaittir. Herkese eşit mesafede bir yönetim anlayışımız olacak. Bizim sloganımız birlikte yönetmektir. O odanın gerçek sahipleri o odaya aidat ödeyen kişilerdir. Maalesef oda yönetimi kapıları kapatıyor. Meclis üyesi ve TOBB delegesi olarak adaylığımı bile açıklayamadık. Odanın gerçek sahibi üyelerdir. Biz geldikten sonra birkaç yıl abilik yapacağım. Gelecek seçimde odanın her şeyi şeffaf şekilde olacak. Seçmen listeleri herkese ulaşacak. Bizlere yapılanları biz kimseye yapmayacağız” açıklamasında bulundu.

 

“AYRIŞTIRMAYA GEREK YOK”

 

Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulmasına karşı olmadıklarını kaydeden Yılmaz “ Sanayi ile birlikte varız. Çerkezköy sanayi şehridir. Kurulursa kendilerine teklifte bulunacağız. Gelin ÇTSO’yu birlikte yaptık bir katını biz bir katını siz kullanın diye. Ayrıştırmaya gerek yok” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY SANAYİ VE TİCARET MERKEZİDİR”

 

Mavi listeye çıktığı yolda başarılar dileyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay "Çerkezköy hızlı bir büyüme gösteriyor. Göstermeye de devam edecek. İlk göreve geldiğimde Çerkezköy’de 111 bin nüfus varken, şimdi ise 2018 yılının sonunda da 150 bin yazacak. Çerkezköy dinamik bir yapıya sahip dolayısıyla da görev yapacak, görev yapan, yapmaya aday olan kurumlar yerel yönetimler dernekler bu dinamiğe göre hareket etmek durumunda. Bu yüzden Çerkezköy durağan bir şehir değildir. Sorumluluğu, güzelliği her geçen gün kat ve kat büyüyen bir şehirdir. Çerkezköy bir sanayi kenti bir sanayi şehridir. Biz bununla yaşamaya alışığız.  Sanayiciliğinde bana göre Çerkezköy'den kopmaması uzaklaşmaması gerekiyor.  Şehre olan aidiyetlerini güçlendirmemiz lazım. Bu yüzden ÇTSO, Büyükşehir Belediyesi, Yerel Yönetimler Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi dendiğinde akla ilk gelen bir sanayi şehridir. Dolayısıyla Tekirdağ'ın vizyonunu da gösteriyor. Sanayinin şehirden kopmamasını, güçlendirmekle alakalı yapılması gereken bir şeyler, görev ve vazifeler var. Bunların yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Uzaklaşmayı görüyorum. Bunun gerekçelerinin ne olduğu ile ilgili bir şey söylemiyorum. Ama bir uzaklaşma var. Bu tekrar geri dönmeli tekrar yakınlaşmalı. Bugün Çerkezköy'de yaşayan nüfusun çok büyük bir nüfus olmasının bir şekilde sanayi ile bir birlikteliği var. Ticaret ve konu olaraktan nüfusun yüzde 90 veya 95 'i bir şekilde sanayi ile alakalıdır.  Ya iş yapıyoruz ya alış veriş yapıyoruz ama bu yüzden sanayinin şehre olan aidiyetini bana göre güçlendirmeye ihtiyacımız var. Kurumlarında bazı görev ve sorumlulukları var. ÇTSO  ve Tekirdağ Sanayi odaları bana göre biraz daha birbirine bağlı ve bir arada olmaları gerekiyor. Ne yapılması gerektiğini konuşmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’IN CEBİNE GİRER”

 

ÇTSO’nun kurumlar arasındaki bağları düzenlemek zorunda olduğunu kaydeden Akay”  Nüfus artışı ve buradaki ticaretin buradaki sanayinin katma değeri en önemli konulardan bir tanesi. Çerkezköy sınırlarında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yasasıyla 5216 sayılı kanuna göre Belediyecilik yapılıyor. Şimdi Tekirdağ vergi birimlerinden pay alıyor. Tekirdağ'ın kanayan yarasıda budur. Büyükşehir Belediye yasasında vergi birimlerinden Büyükşehir Belediyesi pay alır. Şimdi bizim vergi birimlerimiz oluşuyor. Bu konuyla ilgili girişimde bulundunuz. Ama bunu dillendirmemiz lazım. Bu dillendirmeyi Tekirdağ ve tüm milletvekilleri, belediye başkanları tüm kurumlar yüksek sesle sesini çıkarmak zorundadır. Bugün Tekirdağ sınırlarında iş yapan bir sanayinin küçük bir yasada bir düzenleme ile bugün vergi dairesi kurucusu İstanbul olduğu için şehir denetimi yapacak. Çerkezköy’de denetim gerçekleşecek.  Ancak vergi biriminden aldığı pay esnaf mülkiyet vergisine girecek. Bunun gibi oranı neredeyse yüzde 70'lerdedir. Biz bunları konuşmak zorundayız. Çerkezköy vergi dairesi olsun demiyorum iyi bir düzenleme ile bu ayrım yapılır. Tekirdağ cebine girer. Tekirdağ'da yaşan vatandaşa geri döner. Çok ciddi bir vergi payı var. Bu pay maalesef İstanbul'a Ankara'ya  vergi dairesi olan semtin Büyük Şehir Belediyesine vergi payı olarak geri dönüyor. Maalesef bu sıkıntılarımız var. Bugün Çerkezköy’de okul mevcutlarımız 50-55’dir.  Okul yatırımlarının dahi geciktirilmiş olduğu bir Çerkezköy'de yaşıyoruz. Bu sorunu halletmemiz duyurmamız dillendirmemiz lazım. Bu payları geri kazanmamız lazım. Kurumlar bu noktada öncülük etmeli." Dedi.

 

“STK’LARIN SİYASETİ OLMAZ”

 

Yılmaz “  Ben 15 yıllık TOBB Delegesi olarak çok sık gittiğim için her gittiğimizde önce milletvekillerimizle görüşüyoruz. Büyükşehirler içerisindeki sanayi kuruluşlarının yüzde 5'i Belediye'ye giderdi şimdi ise bu rakam yüzde 6 seviyelerindedir. Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi olsun buradaki sanayicilerinde yüzde 6'sı bize kalsın. Havamızı kirletiyorlar, elektriğimizi kullanıyorlar gibi epey müdahale ettikten sonra Büyükşehir oldu. Bizim Ticaret Odası Kanunu’nda İstanbul Sanayi Odası’na üyeyiz. İstanbul Sanayi Odası’na ödediği aidatı varsa yarısı bize geliyor. Doğrusu şu yüzde 6'lık kısmın tamamının burada kalmasıdır. Büyükşehir olunca sevindik ama yine o pay İstanbul'a gidiyor. Bu konu ile ilgili her platformda konuştuk. STK’lar olarak Çerkezköy’de o gücü oluşturmamız gerekiyor. Biz tüm odalar olarak bir platform oluşturup bu konuda size destek olacağımızın sözünü veriyorum. sivil toplum örgütlerinin siyaseti olmaz” diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10