Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (12)

Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırlarına yapılmak istenen kömürlü termik santral konusunda bölgede yaşayan her kesimdeki vatandaş enerjiye karşı olmadıklarını tek karşı oldukları kömürl

Çerkezköy 12.03.2018 22:27:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (12)

Bölgede insanları zehir soluyarak yaşamlarının karartılmasına karşı olduklarını ve bölgenin doğa ve havasının yok olmasını istemediklerini  belirtiyorlar.

 

VAZGEÇİLMESİ İÇİN GEREĞİNİ YAPMALI

 

Edip Nurettin Akın-(Çerkezköy Erzurumlular Derneği Başkanı)- İlçemiz ve Kapaklı sınırları içine kurulmak istenen kömürlü termik santrale hayır diyorum.  Bugün dünyanın birçok ülkesi termik santrallerden vazgeçmeye çalışırken biz ülkemizin dört bir yanına kömürlü termik santral yapmak için ısrar ediyoruz.  Enerji üretimi için termik santrallerin zararlarını gören ülkeler vazgeçerek güneş enerjisi ve rüzgara dönüş yaptıklarını görüyoruz. Kilometrelerce uzun Çernobil termik santral faciasını ne çabuk unuttuk. Bu faciada en çok zarar gören ülkemiz ve ülkemiz insanları olmadı mı? Üstelik ülkemizden kilometrelerce uzakta bulunan termik santral bizleri her yönden etkiledi. Kaldı ki şimdi ülkemizde insanların yoğun yaşadığı bölgelere böyle bir şeyin yapılmak istenmesi ve bunun zararlarının ortada olmasını göz ardı edilmesine de bir anlam veremiyoruz. Kim ne derse desin bölge insanı olarak biz bölgemize böyle bir enerji tesisini zararlı olması nedeniyle istemiyoruz. Neden mi zehir solumak istemiyoruz? Doğamız bitecek, tarım bitecek, hayvancılık bitecek, kanser hastalıkları artacak ölümler çoğalacak. Sakat doğumlar olacak biz bunların bilincindeyken bu ısrar niyedir bilemiyoruz. Biz enerjiye falan karşı değiliz. Alternatif enerjiler dururken kömürlü termik santraldeki ısrarı anlamıyoruz. Olacaksa güneş ya da rüzgar enerjisi yapılsın ama kömürlü termik santrali kesinlikle istemiyoruz. Bu bir siyasi mesele değil. Kömürlü termik santrale  bölge halkı olarak karşıyız. Burada iktidar partisi, muhalefet partileri ilçe başkanları ve hatta iktidar ve muhalefetin Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne milletvekilleri bir araya gelerek halkın kömürlü termik santral istemediğini ortak bir dille yarın geç olmadan Ankara’ya iletmelidirler. Önümüzde seçimler var soruyorum siyasiler bu vatandaşın karşısına çıkıp ne diyecek. İstedikleri kadar kömürlü termik santralin iyi olduğundan ya da zararı olmadığında söz etseler de kimseyi ne inandırabilirler ne de kandırabilirler. Bizler bu bölgede yaşayanlar olarak kömürlü termik santral uğruna hayatımızın karartılmasını istemiyoruz. Özellikle de iktidar partisi bölge halkının kömürlü termik santral istememesindeki ısrarındaki hassasiyetini önemle göz önünde bulundurmalı ve bu kömürlü termik santralden vazgeçmeli” dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALİN AKILLISI OLMAZ

 

Şükrü Uğurlu-(Emekli)-“Kömürlü termik santrallerin ne kadar zararlı olduğunu tüm dünya biliyor. Günümüzde bunların zararları nedeniyle birçok ülke kömürlü termik santralden vazgeçmeye başladı ve canlıya, doğaya zararı olmayan alternatif enerji olan rüzgar ve güneşe yöneldiklerini görüyoruz ve bu yönde bu enerji sistemlerini çoğaltmaya devam ediyorlar. Biz ise termik santrallerin zararlarını gördüğümüz ve bildiğimiz halde hala bu konuda ısrar edilmesi niye. Bazı insanlarda sanki burada yaşıyormuş ya da yaşayacakmış gibi kömürlü santrali savunmaları ve üstelikte akıllı santral diye bizlere yutturmaya çalışmaları yönündeki söylemlerine de inanmıyoruz çünkü onların tüm söyledikleri olduğu gibi yalan. Kömürlü termik santrallerin akıllısı olmaz. Bölgede yaşayan 650 bin kişi yok sayılıyor. Bilgilendirme toplantısında bile halkı bilgilendirmekten korktular ve bilgi vermediler. Termik santral konusunda bölge halkının karşı çıkmasını bile dikkate almıyorlar. Halkın tepkisi dikkate alınmalı. Sonra seçim zamanı beyler kapımıza gelecek oy isteyecekler” dedi.

 

ALTERNATİFLER ÜZERİNDE DURULSUN

 

Faruk Dinçer-(Esnaf)-  “Çerkezköy ve Kapaklı halkı olarak ve Trakyalılar olarak zehir solumak istemiyoruz. Bu baca gazları bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarına bağlı olarak, yüzlerce kilometreye kadar etkileyecek. Bölgede tarım olmak üzere hayvancılık da bitecek. Binlerce insanımız kanser ve solunum yetmezliği  hastası olacak ölümler artacak. Biz bunların bilincinde  olduğumuz halde  bu termik santrali bu bölgeye  kurmak isteyen yetkililer bunları  bilmiyorlar mı? Bal gibi biliyorlar. Ama bu ısrar niye. Sanki bölge halkı olarak biz enerjiye karşıymışız gibi de bizleri öyle lanse etmeye çalışıyorlar. Bölge halkı olarak biz enerjiye karşı değiliz biz kömürlü termik santrale karşıyız. Alternatif enerji türleri var bunlardan enerji üretilsin. Kömürlü termik santral kurulduğunda bölgemizde yalnızca insanlar değil, hakla gelen tüm canlılar buna doğamızda dahil her şey etkilenecek  ve bu nedenle termik santraller tehlikeli olduğu için kömürlü termik santral istemiyoruz” dedi. 

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN OLDUĞU BÖLGELER NE HALE GELMİŞ

 

Fikri Güven-( Öğrenci Servis Şoförü)- “Termik santralin bu gölgeye kurulması demek, doğamızın, ormanlarımızın, tarımımızın tamamen yok olması demektir. Termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte santralin kükürtlü dumanları  ve gazları atmosferi de etkileyeceğinden yağan yağmurlarda asit yağmuru olarak yağacak ve bölgemizde kanser olayları da hat safhaya çıkacak. Özellikle okul çağındaki çocuklar ile okula giden çocuklarımız başta olmak üzere bizler en çok etkilenecek canlılar olacağız. Bu arada etinden sütünden yararlandığımız hayvancılık etkilenecek ayrıca yine etinden ve yumurtasından yararlandığımız kümes hayvanlarımız etkilenecek ve tüm hayvancılık bölgede bitecek. Bölgemiz yılın 12 ayı rüzgar ve güneş alan yer neden buraya rüzgar ya da güneş enerjisi yapılmak istenmiyor da kömürlü termik santralde ısrar ediliyor. Bunu bölge halkı olarak anlamış değiliz. Güneş enerjisi ya da rüzgar enerjisinin maliyeti ham daha düşük hem de hiçbir zararı yok. Günümüzde artık gelişmiş ülkeler kömürlü termik santrallerden geçmeye başladı biz kömürlü termik santralde ısrar ediyoruz. Ülkemizde kömürlü termik santral kurulan bölgelerde doğaya ve canlılara ne denli zarar verdiğini görüyoruz. Buradaki insanlar  zehir solumaktan  yaşamları kararmış hastalıktan kurtulamaz olmuşlar mutlu değiller, doğaları bozulmuş. Trakya halkı olarak ne ilçemize ne de Trakya’nın başka bir yerine kömürlü termik santral istemiyoruz.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10