''57. Alay demek bir memleketin kurtuluş azmi demektir''

Çanakkale Savaşları'nda gösterdikleri kahramanlıkla anılan 57. Alay için 8'inci kez Tekirdağ'dan yola çıkan 57. Alay Yürüyüş Komitesi için dün uğurlama töreni düzenlendi.

Tekirdağ 13.03.2018 22:37:00 0

Törende konuşan 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz’’ Tekirdağ’ın, Çanakkale'nin ilk adımının sesleri olduğunu kaydetti.

 

Çanakkale Savaşları'nda gösterdikleri kahramanlıkla anılan 57. Alay için 8'inci kez Tekirdağ'dan yola çıkan 57. Alay Yürüyüş Komitesi için dün uğurlama töreni düzenlendi. Komite 5 günlük yürüyüşün ardından 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma törenine katılacak.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Tekirdağ Valiliği önünde yapılan uğurlama törenine; Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe,  yürüyüşe destek veren kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, gaziler, basın mensupları ile vatandaşlar katıldı.

 

‘’TEKİRDAĞ, ÇANAKKALE'NİN İLK ADIMININ SESLERİDİR’’

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende açılış konuşmasını 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz yaptı. Yılmaz, "Bundan tam 8 yıl önceydi. Böyle bir sevdayı başlatmak, böyle bir yüreği Çanakkale'ye taşımak için dostlarımızla bir araya gelmiştik. İçimizde "yapabilir miyiz" diye bir gram bile kuşku olmadı. Bu işi başaracaktık. Mustafa Kemal'in alayını, Çanakkale'ye taşıyacaktık. Tekirdağ ile Mustafa Kemal'in ilişkisini, Tekirdağ'a, çevresine ve Çanakkale'ye taşıyacaktık. Tekirdağ, Çanakkale'nin ilk adımının sesleridir. Çanakkale destanının yazıldığı yerdir Tekirdağ. Mustafa Kemal'in, 1 Ocak'ta aldığı görevi 2 Şubat'ta Tekirdağ'da 19. Fırka, 19. Tümen ile örtüştürerek alaylarını burada bütünleştirmesi ve buradan cepheye gidişi ile başladı her şey. Süre çok azdı, cephe beklemiyordu ve Mustafa Kemal diğer alayları beklemeden, o güne kadar istişare yaptığı ve birlikte olduğu Hüseyin Avni'ye 22 Şubat'ta sancağını devretti. Belediyeler ve Valiliğimiz bize destek verdiği sürece bu sancağı her sene Çanakkale'ye taşımaya devam edeceğiz" dedi.

 

‘’DÖNMEYİ DÜŞÜNMEDİLER VE DÖNMEDİLER DE’’

 

Yılmaz’ın ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da; ‘’Çanakkale Tekirdağ'dan başlar demiştik. Burada parolamızı böyle koymuştuk. Bunun için de bir sempozyum yapmıştık. O dönemde çok da etkili oldu. Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19. Tümeni ve 57. Alayı burada kurması, Tekirdağ'ımız için ayrı bir gurur kaynağı olmuştur. Ama en önemlisi Hüseyin Avni Bey'in komutasındaki 57. Alayın, giderken verdikleri mesaj çok önemliydi. Dönmeyi düşünmediler ve dönmediler de. Biz şimdi bu aziz hatıranın 103. yılında 8 yıldır Hikmet Bey ve arkadaşlarının buna başlamış olmasını kutluyorum’’ dedi.

 

‘’HER YIL ÇANAKKALE'Yİ ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ’’

 

8 yıldır düzenlenen törenlerin tamamında bulunduğunu belirten Albayrak; ‘’Bazılarında yürüyüşe de katıldım. Elbette Tekirdağlıların tamamının heyecanını, vatan sevgisini, Çanakkale Savaşı'nın gururunu Çanakkale'ye taşıyacaklar. Yolunuz açık olsun. Gönlümüz sizlerle. Türk milletinin tarihinde Çanakkale gibi destansı zaferler oldukça fazladır. Ama bunların başında Çanakkale gelir. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet var olacaktır. Biz de her yıl Çanakkale'yi anmaya devam edeceğiz. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin" dedi.

 

‘’57. ALAY TÜRKİYE DEMEKTİR’’

 

Son olarak konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız ise, "1 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ Yerçeşme'de kurularak 3. Kolordu bünyesindeki 19. Fırkaya bağlanmıştır. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağa verildikten sonra bir daha dönmemek üzere Çanakkale'ye doğru yola çıktı. 57. Alay Türkiye demektir. 57. Alay demek bir memleketin kurtuluş azmi, varoluş mücadelesi demektir. 57. Alay bir milletin sancağa dönüşmesi demektir. Çanakkale'de yapılan 450 bin askerin ve 253 bin şehidin her birinde 57. Alayın ruhu ve inancı vardır. Ruhları şad olsun’’ dedi.  

 

‘’BU RUH BUGÜN DE AFRİN'DE ZEYTİN DALI OPERASYON’UNDA GÖSTERİLİYOR’’

 

Bu ruhun bugün de Afrin'de Zeytin Dalı Operasyonunda gösterildiğini ifade eden Yıldız; ‘Afrin Operasyonu’nda görev yapan kahraman ordumuzun aziz neferlerine Allah'tan güç ve kuvvet diliyorum. Ayaklarına taş değmeden vatan topraklarına dönmelerini diliyorum. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm kahraman gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Yolunuz açık olsun" dedi. Konuşmanın ardından, komite üyeleri ve yürüyüş heyeti, Çanakkale’ye uğurlandı.

 

Haber / Abdullah ADIGÜZEL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10