Miniklere suyun önemi anlatıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 22 Mart Su Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Tekirdağ 22.03.2018 20:54:00 0
Miniklere suyun önemi anlatıldı

Tekirdağ’ın içme suyunda Türkiye’de 3. Sırada olduğunu kaydeden TESKİ Genel Müdür  Vekili İbrahim Feyzi Ünal; ‘’Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun yaptığı değerlendirmeler ile kimyasal parametreler mikrobiyolojik parametreler, ve bakiye klor değerlerindeki uygunlukları ile içme suyunda örnek il başarısını il genelindeki 11 ilçenin tamamı açık yeşil ile renklendirerek içme suyu kalitesinde en iyiler kategorisine taşımış oldu’’ dedi.

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 22 Mart Su Günü dolayısıyla Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda suyunu önemine dikkat çekmek amacıyla program düzenlendi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Dün saat 13:00’da düzenlenen programa; TESKİ Genel Müdür Vekili İbrahim Feyzi Ünal, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi  Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcıları Dr. İbrahim İçöz, Nilgün Marmara, TESKİ yönetim kurulu üyeleri, TESKİ daire başkanları, Çevre Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Uğur Erem, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Kemal Kenar, Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu öğrencileri, Mevlana  İlkokulu öğrencileri, Atatürk İlkokul öğrencileri katılım gösterdi.

 

‘’TÜRKİYE SUYUN BOL OLDUĞU BİR ÜLKE DEĞİL’’

 

Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlamasının ardından suyun önemini anlatan video gösterimi yapıldı. Programda açılış konuşmasını TESKİ Genel Müdür  Vekili İbrahim Feyzi Ünal yaptı. Ünal; ‘’ Büyükşehir belediye başkanımız ile 11 ilçe başkanımız zeytin dalı harekatı nedeniyle Mehmetçiklerimize moral olsun diye bugün Gaziantep’e gittiler’’ dedi. TESKİ’nin yaptığı çalışmalar hakkında kısaca bilgi veren Ünal; ‘’ her yıl su gününde su teması işleniyor. Buna Tekirdağ özelinde bakarsak Türkiye suyun bol olduğu bir ülke değil. Tekirdağ’da suyunu yer altı kaynaklarından sağlıyor. Tekirdağ ilçelerimizden Çerkezköy, kapaklı, ergene, çorlu sanayi bölgesi olduğu için su kaynaklarımız fazlasıyla tükeniyor. Bu nedenle TESKİ yer üstü su kaynakları kurulması yoluna gidiyor. Su kaynakları bizim için önemli. Bu havzaların kirlenmemesi konusunda ciddi gayret içerisindeyiz. İçme sularını klorluyoruz. Bu yüzden suyun kullanımı çok önemli. Tekirdağ içme suyunda Türkiye’de 3. Sırada. Türkiye halk sağlığı kurumunun yaptığı değerlendirmeler ile kimyasal parametreler mikrobiyolojik parametreler, ve bakiye klor değerlerindeki uygunlukları ile içme suyunda örnek il başarısını il genelindeki 11 ilçenin tamamı açık yeşil ile renklendirerek içme suyu kalitesinde en iyiler kategorisine taşımış oldu’’ dedi.

 

SU TASARRUF EDİLMESİ GEREKEN BİR İHTİYAÇTIR

 

Çocuklara müjde veren Ünal; ‘’ TESKİ kurulmadan önce suyun kullanıldıktan sonra 4 bin 600 metreküp su arıtılırken TESKİ kurulduktan sonra 192 bin metreküp su arıtıldı. Bu kapsamda 40 katına çıkarmış olduk. Çerkezköy’ün kanalizasyonunu 10 gün içinde atıksu arıtmaya vereceğiz. TESKİ bugüne kadar 2 bin 45 km hat döşedi. Bin 350 olan üye sayısını 500 bine çıkardık. Kayıp kaçak oranı yüzde 50 iken bu aran yüzde 35’e düşürdük. Bu oranı yüzde 30’lara çekmeyi hedefliyoruz. Su tasarruf edilmesi gereken bir ihtiyaçtır’’ dedi.

 

ÇERKEZKÖY’ÜN BAŞINA BİR BELA SARDILAR

 

Çerkezköy’ün sanayi kenti olduğunu belirten Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Uğur Erem; ’’ Yüzey sularımızın yetersizliği ve yer altı sularımızın hoyratça kullanılması suyun önemini ortaya çıkarmaktadır’’ dedi.  Çerkezköy’ün başına bir bela sarıldığını dile getiren Erem Bu termik santralin suyunun nereden taşınacağını ve çıkan suyun nereye deşarj edileceğini yetkililerin bir kez daha düşünmesini ve bu işi Çerkezköy’ün başına sarmamalarını istiyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam edecek” dedi. Emekli bir eğitimci olduğunu ifade eden  Erem, su tasarrufu için okullarda da sensorlu musluklar yapılmasını önererek “Bu konuda biz de belediye olarak elimizden gelen katkıyı veririz” dedi.

 

SUYUN ÖNEMİNİ ANLATAN SUNUMLAR YAPILDI

 

Suyun dünya için hayati bir önem taşıdığını ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral da, Yer altı sularının, akarsuların, göllerin, israf, kirlilik ve artan su tüketimi nedeniyle azalıyor. Suyun temininden tüketimine kadar olan süreci çok iyi planlamak gerekiyor. TESKİ’ye bu çalışmaları için teşekkür ediyorum. Umudumuz çocuklar. Onlar eğitilirse, onlar da ailelerini eğitir. Gelecek nesilleri de su ihtiyacını düşünerek hareket etmeli ve gerekli duyarlılığı göstermeliyiz” dedi. TESKİ’de görevli Çevre Mühendisi Gülçin Doğan  ‘Sağlıklı Su, Temiz Çevre’ konulu sunum yapmasının ardından TESKİ Çocuk Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Sıla Topaloğlu Çocuk Meclisi’nin çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.  Çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu da “Dünya Su Gününde Su Güvenliğimiz” konulu sunum yaptı. Program Çorlu Başakşehir Koleji öğrencilerinin “Su tasarruf mahkemesi” adlı skeçleri ile devam etti.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10