Karagöz: Değişimin şifresi sevgidir

Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama İş Okulu ve Arçelik Kurutucu ve Elektronik Motor İşletmesi işbirliği tarafından düzenlenen 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü programı dün Müjgan-Serkan Ka

Çerkezköy 2.04.2018 22:00:00 0
Karagöz: Değişimin şifresi sevgidir

Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama İş Okulu ve Arçelik Kurutucu ve Elektronik Motor İşletmesi işbirliği tarafından düzenlenen 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü programı gerçekleştirildi.

 

PROGRAMDA ÖĞRENCİ VELİLERİDE HAZIR BULUNDU

 

Dün saat 11.30' da Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama İş Okulu’nun konferans salonunda gerçekleştirilen programa Çerkezköylü hayırsever Serkan Karagöz,  Arçelik Elektronik Motor İşletmesi Müdürü İbrahim Yıldırım, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve yönetim kurulu üyeleri, Okul Müdürü Mustafa Sevinç, okul öğretmenleri, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.

 

HER 68 ÇOCUKTAN BİRİNE OTİZM TANISI KONUYOR

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda  açılış konuşmasını Hayırsever Serkan Karagöz yaptı. Karagöz, “Biliyorsunuz ki bugün önemli bir gün. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk 3 yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmakta. Her 68 çocuktan birisi için otizm tanısı konuyor. Otizmin görülme sıklığı kapsamından Türkiye için yapılan nüfus oranlarına göre ülkemizde yalnızca 0-18 yaş grubu arasında halen yaklaşık 352 bin otizmli çocuğun ve gencin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için beklediğini hepimiz biliyoruz. Otizmin tanınması toplumun bilinçlenmesi, otizmli birey sahibi ailelere verilecek destek, otizmli bireylere verilecek eğitimler oldukça önemli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen bir takım çalışmalar var elbette. Ama maalesef görüyoruz ki eksik kalmış bir eylem planı var. Bunun için mecliste bir otizm araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Öncelikle her şeyin başı sevgi. Değişimin şifresi sevgidir. Sevgi varsa hayat vardır" dedi.

 

OTOZM’İN TANINMASI VE TOPLUMUN BİLİÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

 

Otizmle ilgili toplumun bilinçlenmesi gerektiğini belirten, Arçelik Elektronik Motor İşletmesi Müdürü İbrahim Yıldırım da, “Öncelikle burada olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bugün önemli bir gün. Otizm bir farkındalıktır. Otizm oranının git gide arttığı bu günlerde, otizmin farkında olunmalı, otizmlilerin her zaman yanında olmalı ve onların topluma katılımını sağlamalıyız. Bizler, otizmin tanınması ve toplumun bilinçlenmesini istiyoruz. Bunun için çalışmaları arttırmalıyız. Sizlere ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.  

 

TOPLUMA KATILIMLARINI SAĞLAMALIYIZ

 

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya da Engelli olmanın bilinçli bir durum olmadığını ve bunu kimsenin istemeyeceğini belirtti. Çetinkaya, “Bugün burada toplanma amacımız Otizm farkındalığını daha da fark edilir bir hale getirmek. Toplum olarak bunun farkında ve bilincinde olmalıyız. Şunu unutmamalıyız ki, engelli olmayı biz istemedik. Hiç kimsede istemezdi ve istemez. Otizmli bireylerimizin farkında olalım onları kabul edelim. Onların yanında olalım. Onları mutlu edelim hayata bağlayalım” dedi.

 

YAŞAMLARINA MUTLU ANLAR KATMAK BİZİM ELİMİZDE

 

Programda son konuşmayı Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama İş Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Ilgın İlktürk yaptı. İlktürk, “Nisan ayı, Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada otizm farkındalık ayı olarak kutlanıyor. Bugün ise Otizm Farkındalık Günü olarak seçilmiş özel bir gün. Otizm, iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Ülkemizde 1,2 milyon bireyi etkilemektedir.  Bu bireylerin ailelerini de saydığımızda 4,5 milyon bireyin yaşamı otizmden etkilenmektedir. Otizmli bireylerin anlaşılamayan davranışlarıyla karşılaşabiliriz. Onları garipseyerek başka yakıştırmalar yapabiliriz. Oysa onları böyle kabul ederek, otizm ya da birçok rahatsızlığın farkında olarak, onların yaşamına bir zorlukta biz katmayarak destek sağlayabiliriz. Garipseyen bakışlar yerine tatlı bir gülümseme bir küçük merhabayla yaşamlarına mutlu anlar katmak bizim elimizde” dedi.

 

BOYAMA TABLOSUNA EL BOYAMA YAPILDI

 

Yapılan konuşmaların ardından otizm ile ilgili kısa bir video gösterimi yapıldı. Daha sonra Amozon PetShop sahibi Elif Danyeli tarafından hayvan sevgisini aşılamak adına otizmli çocuklara balık hediye edildi. Hayırsever Serkan Karagöz ve İbrahim Yıldırım'ın da dahil olduğu hatıra resim boyama tablosunun el ile boyanmasıyla program son buldu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10