Akay, 4 yılda yaptıklarını anlattı

Mahalle toplantılarını Fatih Mahallesi'nde başlatan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, önceki akşam saat 20:00'da Fatih Mahallesi Dostlar Kıraathanesi'nde vatandaşlarla buluştu. Toplantıd

Çerkezköy 12.04.2018 19:00:00 0
Akay, 4 yılda yaptıklarını anlattı

KÖTÜ RÜYA GÖRMEKTEN KURTULDUK

 

4 yıl önce göreve geldiklerinde Çerkezköy’ün ani su baskınları ile yüzlerce ailenin sıkıntı yaşadığı sıkıntıları çözmek amacıyla çalışmalar başlattıklarını kaydeden Akay; ‘’ “Çorlu Deresi’nin önündeki engelleri temizledik. Bununla alakalı ciddi çalışmalar yaptık. Çorlu Deresi ıslah olacak. Çerkezköy taşkınlarla anılan bir kent olmaktan çıkacak. Önceki yıllarda ani su baskınları nedeniyle yüzlerce aile sıkıntı yaşıyordu. 2 büyük çalışma yaparak 1800’lük yağmur suyu boruları koyduk. Önceden 35 kilogram yağışta su baskınlarının olduğu Çerkezköy, geçen yıl 70 kilogramı gördü ve bana mısın demedi. 10 milyonluk yağmur suyu inşaatı yatırımı ile kötü rüya görmekten kurtulduk” dedi.

 

 

ÇERKEZKÖY’DE ARTIK DEREYE AKAN KANALİZASYON KALMAYACAK

 

Kanalizasyonların derelere deşarj olmasının önüne geçmek için 2016 yılı Temmuz ayında 27 milyonluk altyapı yatırımı çalışması başladığını dile getiren Akay “Deşarjlar atık dereleri kirletmez oldu. 50 milyonluk yatırımla kanalizasyonlar kolektör hattı ile arıtma tesisine ulaşıyor. Bunlar, derelerin artık yaşam alanı haline gelmesinin başlangıç noktası. Çerkezköy’de artık dereye akan kanalizasyon kalmayacak. 2016 yılı Haziran ayına kadar evsel atıklar vahşice depolanıyordu. Çerkezköy’ü çöp kokusuna boğan bir manzara ile karşı karşıyaydık. Çerkezköy’ün tüm çöpleri Büyükşehir Belediyesi tarafından Süleymanpaşa’da yapılan katı atık bertaraf tesisine ulaşıyor” dedi.

 

 

ARTIK SÜNGERE DÖNEN İÇME SUYU BORULARI 2019’DA YENİLENECEK

 

10 milyon liralık altyapı çalışmasında yüzde 95’e gelindiğini ifade eden Akay; ‘’Kızılpınar’da 85 kilometre kanalizasyon hattı, 8 kilometrelik yağmur suyu hattı yapıldı. Ambardere’de 8 milyon liralık kanalizasyon altyapı inşaat çalışmasının temelini attık” dedi. Çerkezköy’de 2019 yılında, içme suyu çalışmasının başlayacağını söyleyen Akay “2019’da bugüne kadar hiç bakılmayan içme suyu inşaatı çalışması başlayacak. 2019, Çerkezköy’ün sağlıklı suya kavuşma, asbest borudan kurtulma yılı olacak. Çerkezköy’de günde 20-25 su patlağı meydana geliyor. Artık süngere dönen içme suyu boruları 2019’da yenilenecek” diye konuştu.

 

 

TEK BİR AMACIMIZ VAR, ÇOCUKLARI SPORA TEŞVİK ETMEK

 

Akay; ‘’Göreve geldiğimizde İstasyon Mahallesi’nde atıl durumda olan ve ahır gibi kullanılan bir spor salonu teslim aldık. Şu anda halı sahası, voleybol ve basketbol sahası, kapalı güreş alanı, futbol sahası ve bin kişilik tribünü ile beraber kompleks haline geldi’’ dedi. Spor alanlarını önemsediklerini de ifade eden Akay; ‘’Çerkezköy’ün tüm parklarında, bahçelerinde spor alanları oluşturduk. Gençleri spora teşvik etmek amacıyla yaklaşık 10 milyon liralık yatırımla yarı olimpik yüzme havuzunun temelini attık. Göreve geldiğimizden bu yana çeşitli branşlarda yaz spor okulları düzenledik ve burada 5 bin 300’e yakın çocuğa eğitim verdik. Çocukların spora eğilimlerini artırmak amacıyla bu organizasyonları yaptık. Bunları yaparken tek bir amacımız var, çocukları spora teşvik etmek. Bu alanların ne kadar ihtiyaç olduğunu paylaşmazsanız çocukların kötü alışkanlıklara yönelmesinin önüne geçemezsiniz” dedi.

 

 

MAHALLE EVLERİNDE 3 BİN 751 KADINA EĞİTİM VERDİK

 

Teslim aldıkları Kartaltepe Piknik Alanı’nı güven vermeyen bir alan olarak teslim aldıklara ifade eden Akay;  ‘’4 yıl boyunca oraya yatırım yaptık. Yeşil alanlar ortaya çıkardık. Piknik alanı ilave ettiğimiz Trakya’nın en büyük çocuk parkı olan 23 Nisan Çocuk Parkı ile birlikte bölgenin çekim merkezi haline geldi. Parkları Çerkezköylülere teslim etmeye başladık. 118 tane park ve yeşil alana müdahale ettik. Kızılpınar, Veliköy, Gazi Osman Paşa ve Bağlık mahallelerinde mahalle evi oluşturduk. Sırada Fatih Mahallesi var. Bu mahalle evlerinde 3 bin 751 kadına eğitim verdik” dedi.

 

 

ÇERKEZKÖY’E YENİ TAŞINAN 4 BİN 500 VATANDAŞIMIZI ZİYARET ETTİK

 

Sosyal anlamda da Çerkezköy’ün dönüşüm yaşadığını kaydeden Akay; ‘’ Vatandaşların doğumundan ölümüne kadar yanlarında olan bir belediye var. Hoş geldin bebek paketi ile 5 binden fazla çocuğumuzun yanında olan bir belediye olarak kendimizi hissettirdik. Çerkezköy’e yeni taşınan 4 bin 500 vatandaşımızı ziyaret ettik. Ramazan aylarında bir gelenek başlattık. 4 yıldır 69 bin 900 kişilik iftar yemeği verdik. 2018’de de vatandaşlarımızla Ramazan sofralarında buluşacağız” dedi.

 

 

DEVLET YATIRIMLARININ OLMASI İÇİN EĞİTİM ALANLARININ TEMİZ OLMASI LAZIM

 

2015 yılında sıcak asfalt yol çalışmasını Fatih Mahallesi’nden başlattıklarını kaydeden Akay; ‘’73 sokakta sıcak asfalt, 27 sokakta demirli beton yol çalışması yaptık. Yeni açılan imar yolları dahil olmak üzere 138 sokağa müdahale ettik. Bu yıl da asfalt çalışmalarımız olacak” diye konuştu. Çerkezköy’de 3 sene öncesine kadar 3’lü eğitime giden bir yolun olduğunu belirten Akay; ‘’ 1 yıl önce göreve başlayan Kaymakamımız Atilla Selami Abban’ın ciddi emekleriyle, belediyenin katkılarıyla 15-16 tane hayırsever ve devlet yatırımının temeli atıldı. Devlet yatırımlarının olması için eğitim alanlarının temiz olması lazım. Geçmiş dönemden aldığımız alanların tamamı sorunlu alanlardı” dedi.

 

 

180 YAŞLI VATANDAŞA YEMEK SERVİSİ YAPILIYOR

 

2 aydır yardıma muhtaç 180 yaşlı vatandaşa günde 2 öğün sıcak yemek servisi yaptıklarını ifade eden Akay, Kavakdere’nin ıslahı ile ilgili de bilgiler aktardı; “DSİ tarafından yapılması gereken Kavak Dere ıslah çalışmalarının 1. etabı Büyükşehir Belediyemiz tarafından tamamlandı. 2. etap çalışmaları için ihale yapıldı ve yer teslimi gerçekleştirildi. DSİ Pınarça Deresi’nde ıslah çalışmalarını gerçekleştirdi. Israrlarımız sonucu DSİ Çorlu Deresi’nin ıslah çalışmalarına da en kısa zamanda başlayacak. DSİ tarafından Veliköy Mahalle'mizde yapımına başlanan AtıkSu Arıtma Tesisi tamamlanmak üzere. 35 milyon TL’lik bu yatırımın parasını ise TESKİ verdi. İnşallah yaklaşık 2-3 ay sonra kentimizdeki atık sular kolektör hatları ile Atıksu Arıtma Tesisi’ne taşınacak, burada arıtıldıktan sonra dereye deşarj edilecek. Ayrıca Ambardere ve KavakdereAtıksu Kolektör hattının temeli atıldı ve altyapı çalışmaları devam ediyor” dedi.

 

 

VATANDAŞLARIMIZ YÜRÜYÜŞ YOLUNU KULLANARAK YÜRÜYEBİLECEK

 

Akay, “Fatih Camii önünden Adnan Kahveci Parkı’na kadar olan dere yatağı boyunca park ve yeşil alan düzenleme çalışması yapacaklarını belirterek ‘’ İçerisinde çocuk oyun grupları, spor alanları, oturma alanları, yürüyüş yollarının bulunacağı proje tamamlandıktan sonra Kent Park ile bütünleşecek. Vatandaşlarımız Fatih Camii önünden Pazar Yeri’ne kadar ışıl ışıl aydınlatılmış yürüyüş yolunu kullanarak yürüyebilecek” dedi. 

 

 

BU PARAYI ÖDEDİK

 

Akay, Çorlu’dan Çerkezköy’e girişi aydınlattıklarını ifade ederek; “Karayollarına ait 3 bin 640 metrelik yolu aydınlatmak için harekete geçtik. Karayolları aydınlatamayız dedi. Biz de aydınlatmak için yetki istedik. Bizden 180 bin lira imza parası talep ettiler. Bu parayı  ödedik. 2 milyona yakın para harcadık. Elektrik faturamızı da üstümüze aldık. Karayollarının teşekkür etmesini beklerken, direklerin üzerinde bulunan reklamları kaldırın diye bir yazı aldık. Direğin bir tarafında Türk bayrağı diğer tarafında ‘Sevdamız Çerkezköy’ logosu var. ‘Yazıda belirtilen reklamlara rastlanmadı. Reklam bunun neresinde diye yazı yazdım. Cevabını bekliyorum” dedi. 27 milyonluk yatırımla büyükşehir belediyesi ile birlikte Kültür Merkezi inşaatına başladıklarını söyleyen Akay “Trafiği rahatlatmak için tek yön uygulamasına geçtik. Tek yöne geçişin amacı Altıyol Kavşağı olarak bildiğimiz 11 yolun birleştiği kavşağı keşmekeşten kurtarmaktı.  Bu uygulama Altıyol Kavşağı’na çözüm getirdi. Tek yön uygulaması bir geçişin başlangıcıydı. Meydan Altı Otopark için, geleceğe yönelik planların yapılması için geleceğe yönelik karar aldık” dedi.

 

 

25 NİSAN’DA İHALESİ YAPILACAK

 

Yeni pazar yeri inşaatının devam ettiğini de belirten Akay; ‘’Çalışma Haziran ayında tamamlanacak. Adnan Kahveci Parkı’nı tamamladık. Şu an pazarın kurulduğu alanın 25 Nisan’da ihalesi yapılacak. 35 bin metrekarelik alanda Kent Park olacak. Yılsonu itibari ile dere kenarları yaşam alanı haline gelecek. Pınarça suyunun etrafını yaşam alanı haline getireceğiz” dedi.

 

 

BİZ BUNA KARŞIYIZ

 

Akay, toplantının sonunda Çerkezköy-Kapaklı sınırlarında yapılması planlanan kömürlü termik santral hakkında da konuştu.  Önümüzde kömürlü termik santral tehlikesi olduğunu dile getiren Akay; ‘’ Termik santrali yaşayan il ve ilçeleri gördük. ‘Son teknoloji kullanılacak, havamızı da temizleyecek, güzelliğimize güzellik katacak gibi bir sunum ve anlatım var. Biz termik santrale karşıyız, milli enerjiye karşı değiliz. ÇED Raporuna suyu Ayvancık Barajı’ndan ya da Meriç Nehri’nden çekeceklerini yazmışlar. Meriç Nehri buraya 130 kilometre uzaklıkta. Bunun akla yatan bir tarafı yok. Ayvancık Barajı da yetmez. Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yeraltı suyunu kullanmaya başlayacaklar. Sadece termik santral Çerkezköy OSB ve kent merkezindeki içme suyu kadar su kullanacak. Kömürü yıkadığınız suyu nereye göndereceksiniz? Afşin’de gördük. Depolanan kömürün tozu şehri mahvetmiş. Bize bacası çok güzel olacak diye bacasını anlatıyorlar. Depolanan kömürün tozu bu şehri darmadağın edecek. Çerkezköy’deki kömürün cüruf oranı yüzde 38. Bu şu demektir. Yakılan 1 kilogram kömür, aşağıdan 380 gram cüruf olarak çıkacak. Afşin’de çıkartılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Bazı yerlerde çökertme yapmışlar. Suda çökertme yapsanız yeraltı su kaynaklarına karışacak. Alana yaysanız bir şekilde tozu şehrin üzerine yayacak. Kentimizde yapılması planlanan santralin merkeze uzaklığı sadece 2 kilometre. Biz buna karşıyız. Çerkezköy’ün bahçesine santral yapılması ile ilgili tereddütlerimizi anlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

 

BU KONU SİYASİ BİR KONU DEĞİL

 

Akay, bu konunun siyasi bir konu olmadığını kaydederek; “Tüm Çerkezköy tek yürek olmalı ve bu belayı başımızdan def etmeliyiz. Bunu Silivri başardı. Orada iktidarı ile, muhalefeti ile bir araya gelindi ve ‘Termik santral istemiyoruz’ denildi. Ortak ses verindi ve ilk etapta Çerkezköy-Silivri arasına yapılması planlanan santral Çerkezköy-Kapaklı arasına konuldu. Maalesef Çerkezköy aynı ortak tepkiyi veremedi. Bunu başardığımız gün ben inanıyorum santral buraya yapılmayacak” dedi.

 

 

İTİRAZIMIZ BÜYÜMEKTE OLAN ÇERKEZKÖY’ÜN BÜYÜMESİNİN DURMASINA

 

Kimsenin bu vebal altında kalmaması gerektiğini belirten Akay; ‘’Yarınlarımıza hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Bu konuda Ömer Kılınç abimizin çıkışını önemsiyorum. Termik santral hepimizin başının derdi, bu meseleye hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Bu mesele, Çerkezköy’ün yarınlarına sahip çıkma meselesidir. Bu, devletin milli enerji politikasına karşı çıkmak değildir. İtirazımız Çerkezköy’ün suyunun gidecek olmasına, itirazımız çevre felaketine sürüklenmesine, itirazımız kömür tozuna, kül tozuna, itirazımız büyümekte olan Çerkezköy’ün büyümesinin durmasına” dedi. Akay konuşmasının ardından vatandaşlarla sohbet ederek onların talep ve sorularına cevap verdi.

 

Haber: Seyit SÜREN-Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10