Türkiye-Makedonya Çalışma Yemeği düzenlendi.  

Türkiye - Makedonya Çalışma Yemeği, Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ve Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski'nin katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve

Tekirdağ 13.04.2018 14:05:00 0
Türkiye-Makedonya Çalışma Yemeği düzenlendi.  

DAHA YAPACAK ÇOK İŞ VAR

 

Toplantıda konuşan Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, "Çok sayıda Türk girişimci, Makedonya'da enerji üretim ve dağıtımı, tarım, hayvancılık, otelcilik, hastane gibi farklı sektörlere yönelik yatırımlar için ön araştırma ve fizibilite çalışmaları yapıyor. Her iki ülkenin potansiyeline bakınca, esasen daha yapacak çok iş var." dedi.

 

650 MİLYON NÜFUSLU BİR PAZARA HİTAP EDİYOR

 

Makedonya ile Türkiye arasında mevcut serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra tarım ürünlerinde de gümrük vergilerinin sıfırlanması ya da tavizli oranlar belirlenmesi konusunda yeni bir düzenleme beklentileri olduğunu ileten Günay; ‘’Makedonya'nın Güneydoğu Avrupa'da yer alması ve dahil olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde 650 milyon nüfuslu bir pazara hitap ediyor. Makedonya'yı tek başına değil, çevresindeki bölgenin potansiyeli ile birlikte ele alıyoruz. Ülkeye Türk yatırımları son 10 yılda hızlıca arttı. Ülkede farklı sektörlerde Türkiye sermayeli yaklaşık 100 iş insanının 1.2 milyar Avroluk yatırımı bulunuyor’’ dedi.

 

HEDEFİMİZ EN AZ 1 MİLYAR DOLAR TİCARET RAKAMINA ULAŞMAK

 

 Türkiye ile ekonomik ilişkilerin yıldan yıla gelişme gösterdiğini söyleyerek, hedeflerinin en az 1 milyar dolar ticaret rakamına ulaşmak olduğunu belirten Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov da; iki ülke arasında geçmişten gelen dostluğun yanı sıra karşılıklı ticaret imkânlarının da sağlanıyor. Makedonya'nın çevresindeki bölgenin potansiyeli yüksek. Özellikle tarım, inşaat ve enerji alanında yatırımcılar için önemli fırsatlar var. 10 yıl vergi almıyoruz. Çalışanların bazı masraflarını da biz karşılıyoruz. Buyurun gelin, yatırım yapın. Ülkedeki serbest ticaret bölgelerinin Türk iş insanları için Avrupa'ya açılan kapı olarak görülebilir’’ dedi.

 

MAKEDONYA İHRACATININ YÜZDE 70'İNİ AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE GERÇEKLEŞTİRİYOR

 

 Makedonya ihracatının yüzde 70'inin Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiğini vurgulayan Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski de, "Bağımsızlığımızdan sonra Türkiye en büyük destekçimiz oldu. Makedonya'nın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini de güçlü bir şekilde destekledi" diyerek, iki ülke arasında ticaret hacmini genişletmek hedefiyle bütün ekonomik şartları kullanmak istediklerini dile getirdi. 

 

Haber: Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10