Toprak :Besi yemi sezonunu açtık

Bölgenin önde gelen çiftçilerinden ve besicilerinden olan Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak ile Halit Var, besiciliğe değer veren Çerkezköy, Kapaklı, Kızılpınar, Veliköy ,

Çerkezköy 13.04.2018 18:30:00 0
Toprak :Besi yemi sezonunu açtık

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak önceki gün odaya bağlı bazı çiftçilerin katılımı ile büyükbaş hayvan yetiştirdiği çiftliğinde besi üretim sezonunu açtıklarını belirtti. Toprak,” Tarımda teknolojinin nimetlerinden faydalanmanın zaman ve ekonomik yönden büyük faydası oluyor ve bu nedenle geçen yıl aldığımız slaş biçme makinesi ile günde 250-300   besi yemi, ot ve mısır zamanı da mısır biçimi yapıyoruz. Yeni teknoloji sayesinde kendi hayvan yemlerimizi  kendimiz organik olarak üretiyoruz.  Aynı zamanda yem maliyetini de  büyük ölçüde düşürüyoruz. Bu nedenle önceki gün çiftliğimde odamız üyesi çiftçi arkadaşlarımızla bir araya gelerek 2018 besi üretim yemi sezonumuzu birlikte açtık ve yeni sezon besi yemimizin biçimini gerçekleştirdik.”dedi.

 

 

 

 BESİ YEMİMİZİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ

 

Besiciler için yemin çok önemli olduğunu belirten Hasan Toprak ve Halit Var besicilik yapanların hem daha organik hayvan yetiştirme açısından hem de daha ucuz yem elde etmeleri açısından kendi yemini kendilerinin üretmesinin günümüz şartlarında zorunlu hale geldiği, besiciler kendi yemini kendilerinin üretmediği zaman besicilik yapmalarının imkansız olduğunu, yapsalar da para kazanmalarının söz konusu olmadığını belirttiler. Hasan Toprak; “Bizler bölgemizde uzun yıllardır besicilik yapıyoruz. Örneğin bir büyük baş hayvanın beslenmesi kesime kadar olan süre içinde yediği çeşitli yem, bakımı ve sağlık bakımları ile olan giderleri oldukça büyük bir rakam tutuyor bu nedenle bu işi yapıyorsak kendi yemimizi de kendimizin üretmesi gerekiyor. Birkaç yıl öncesine kadar besi yemlerimizin tamamını hep satın alıyorduk ve yaptığımız masraflar bazen başa baş bazen de zararımız oluyordu. Girdilerimizi indirmek, yaptığımız işte zarar etmemek ve ucundan ekmek yemek için yaptığımız çalışma sonunda kendi besi yemimizi kendimiz üretirsek ekmek yiyebiliriz. Bunun hesabını yaptık.İki yıl önce kendi yemimizi kendimize ait olan tarlalarda üretmeye başladık. Çareyi böyle bulduk. Bu nedenle besi üreticiliği yapanların mutlaka kendi besi yemlerini kendilerinin üretmesi gerekiyor. Üretmedikleri zaman boşuna uğraşmış olurlar.Elde ettikleri süt ile de hayvanlarının ancak sağlık giderlerinin bir kısmını sağlarlar.”dedi.

 

 

BESİ ÜRETİCİLİĞİNDE BİZLERE ÖNCÜLÜK EDEN TOPRAK’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ

 

Halit Var da, “Günümüz koşullarında artık çiftçilerimizin ve besicilerimizin çağa ayak uydurması gerekmektedir. Teknolojinin yeni makinelerinden yararlanmak lazım. İşte biz Çerkezköylü çiftçiler ve besi üreticileri olarak bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizlere bu konuda öncülük eden Ziraat Odası Başkanımız Hasan Toprak’a çok teşekkür ediyoruz. Besi yemi üretimi ekonomik yönden çiftçinin maliyetini düşürdüğü gibi herhangi bir katkı maddesi olmadığı için organik bir yem üretimi olması daha sağlıklı hayvan yetiştirmede de önem kazanıyor. Bu nedenle günümüz teknolojisini bu yönde iyi kullanarak yararlanıyoruz. Hasan Toprak başkanın iki yıl önce besi üreticiliği yönünde başlattığı yem üretiminde bizlere olduğu gibi bölge çiftçimize örnek oldu. Hasan Toprak’a örnek çalışmalarıyla besi üreticiliğinde bizlere öncülük etmesi nedeniyle ve bizlerin de yararlanmasını sağladığı için çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10