Toprak: Verim düşük olacak

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde bu yıl buğday ve arpa ekili alanlarda çiftçilerin büyük bir bölümünün  zamanında yabani ot mÃ

Çerkezköy 16.04.2018 16:28:00 0
Toprak: Verim düşük olacak

Hasan Toprak, yabani ot mücadelesinin ekili alanlarda yüksek verim alınması için önemli olduğunu ve yabani ot mücadelesi yapılmayan alanlarda da verimin yüzde otuz oranında düşük olduğunu belirtti. Toprak, “ Bu yıl yabani ot mücadelesini birçok çiftçimiz yapamadı. Havaların çoğu zaman yağışlı oluşu, biraz da ihmalkarlıktan kaynaklandı. Oysa geçen yıl gibi bu yılda buğday ve arpada yüksek verim bekliyorduk. Ama yabani ot mücadelesi çoğu çiftçimizin yapmaması nedeniyle verim etkilenecek. Yabani ot mücadelesi yapılmayan tarlalarda üretim yüzde otuz nispetinde düşük elde edilecek ve bu da çiftçimizin zararınadır. Ziraat Odası olarak bizler her yıl çiftçilerimize yabani ot mücadelesinin zamanında yapılması yönünde bilgilendirmeler ve uyarılarda bulunuyoruz. Yüzde otuzluk bir verim düşüklüğü  toplamda büyük bir rakam tutuyor.”dedi.

 

YABANİ OT MÜCADELESİ YAPILMAYAN EKİLİ ALANLARDA VERİM EN AZ YÜZDE OTUZ  VERİM  KAYBI YAŞANIYOR

 

Toprak şöyle devam etti, “ Buğday ve arpa gerek bölgemizde gerek ülkemizde yabani ot mücadelesi yapılması gereken temel kültür bitkilerinin başında gelmektedir. Buğdayla yabani otların rekabeti, toprak yüzüne çıktıktan hemen sonra başlaması gerekiyor. Mücadele geciktikçe ürün kaybı da  ekili alanın verim oranına göre artmaktadır. Buğday arpaya göre erken çimlenen ve hızlı gelişme gösteren yabani otların zararı tarladaki yoğunluğuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Verimin çok yüksek olduğu tarlalarda yabani otların yoğunluğu ürünün tamamen yok olmasına ve hasadın güçleşmesine bile neden olmaktadır. Yabani ot tohumları ürün içine karışarak onun satış değerini  büyük ölçüde düşürmektedir. Ayrıca  yabani otlar birçok hastalık  ve zararlı böcekler için sığınma, üreme ve beslenme yeri oluşturmakta olduklarından dolayı ürünü  çok büyük zarara uğratmaktadır. Bu nedenle buğday ve arpada yabani ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Aslında yapmayan çiftçilerimizde zararın neresinden dönülürse kardır diyerek şu günlerde bile yapmaları en azından elde edecekleri ürünü daha az bir zararla kurtarabilirler.”diye konuştu. 

 

BUĞDAY VE ARPA TARLALARINDA GÖRÜLEN YABANİ OTLAR

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bölgemizdeki buğday ve arpa ürünü elde edilen alanlarda genelde şu yabani otların bulunduğunu ve bunların mücadelesinin yapıldığını söyledi. Toprak, genelde bölgemizde ve Trakya genelinde buğday ve arpa ekili olan alanlarda Kısır yabani yulafı tilki tavuğu, kuş yemi, delice, yabani hardal, yabani fiğ,yabani turp, Gelincik, hakiki papatya, yabancı papatya, çoban çantası,tarla sarmaşığı, yapışkonat, kangal, çalı, şahdere gibi çok sayıda yabani ot çıkmaktadır.Bu yabani otların her biri ekili alanlarda ürünün verimini etkilemektedir. Bu yabani otlarla mücadele yapılmadığı takdirde de düşük verim alınmakta ve buda çiftçimizin zararına yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10