'Tehlikeli Madde Güvenliği ve Faaliyetleri' anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası eğitim programı kapsamında düzenlediği 'Tehlikeli Madde Güvenliği ve Faaliyetleri' eğitimi dün ÇTSO Konferans Salonu'nda 14.00-16.00 saatleri arasında yapÄ?

Çerkezköy 17.04.2018 17:24:00 0

KATILIMCILARIN SORULARI YANITLANDI

 

Tehlikeli Maddeler Güvenlik Danışmanı, ADR ve SRC Eğitimcisi Yusuf Tunç Eminoğlu ve Tehlikeli Maddeler Güvenlik Danışmanı Biyolog ve Nükleer Tıp C sınıfı İSG Uzmanı Asuman Pertin verdi. 20 kişinin katıldığı eğitimde tehlikeli maddeler ve güvenliği hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verildi. Eğitimde konuşmacılar Asuman Pertin ve Tunç Eminoğlu, tehlikeli madde güvenlik eğitiminin önemli olduğunu vurguladı. Her konu anlatımından sonra, soruları da yanıtlayan Eminoğlu ve Pertin, tehlikeli maddelerin en çok ulaştırma, denizcilik, haberleşme, sanayi, kimyasal üretim gibi birçok alanda olduğunu ve bunları ADR kapsamında tehlike sınıflarına göre de ayrıldıklarını belirttiler.

 

TEHLİKE DERECESİNE GÖRE DEĞİŞİM GÖSTERMEKTEDİR

 

Tunç Eminoğlu, “Tehlikeli maddeler ADR kapsamında tehlikesine göre sınıflara ayrılmıştır. Paketlemedeki tehlike derecesi, yanıcı ve zehirli olmayan gazlar, zehirli gazlar, yanıcı sıvılar gibi pek çok sınıflara ayrılan tehlikeli maddeler var. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD), Türkiye Cumhuriyetinin 22 Mart 2010 yılında “Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslar arası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Antlaşması” yani kısaca bilinen adıyla ADR’ye taraf olması ile ilk kez gündeme gelen yasal bir zorunluluktur” dedi. Eminoğlu;  “Tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin ulusal mevzuat ile uluslararası anlaşma ve sözleşmeler gereği başlıklar altında şu konularda bilgiler verdi;  Tehlikeli maddelerin sınıflandırılmaları, genel ambalajlama, tank ve tank-konteynır kuralları, işaretleme, etiketleme, ikaz levhası ve turuncu plakaların takılması kuralları, taşıma evrakı hakkında bilgiler, sevkiyat yöntemi ve gönderimdeki kısıtlamalar, yolcuların taşınması ile ilgili kurallar, karışık yüklemeye ilişkin yasaklar ve tedbirler, tehlikeli maddelerin ayrıştırılması kuralları, taşınan madde miktarlarının sınırlandırılması ve miktar muafiyetleri, elleme ve istifleme kuralları, yükleme öncesinde ve boşaltma sonrasında temizleme veya gazdan arındırma kuralları, araçta bulundurulması gereken belgeler, trafikte araçların seyri ve park etme kuralları, tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili trafik mevzuatı ve kısıtlamalar, tahliye işlemleri veya bu işlem sırasında meydana gelebilecek sızıntılara müdahale etme kuralları, taşıma teçhizatları ile ilgili gereklilikler, tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili işletmeye yönelik güvenlik planlarının hazırlanması, tehlikeli madde kaynaklı bir kazanın, kaza nedenleri ve çeşitleri hakkında bilgilendirme ile bu kazaların raporlanması, işletmeler için hazırlanacak yıllık raporların hazırlanma usul ve esasları.

 

 TEHLİKELİ MEDELERDE BULAŞICI ÖZELLİĞİ OLANLAR DA VAR

 

Asuman Pertin de bazı tehlikeli maddelerin bulaşıcı özelliğinin de olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle kimyasal ürün üreten işyerlerinde bu tehlikeli maddeler bulaşıcı özelliği bulunmaktadır ve insan sağlığı açısından da çok daha tehlikelidir.Ayrıca elektik, elektronik, üretimi ve lojistik depolama alanları ve hayvancılık sektörü ve akaryakıt istasyonları, tersaneler, asfalt yol yapım çalışmaları gibi daha pek çok bu tür alanlarda bulaşıcı tehlikeli maddeler bulunmaktadır. Bu nedenle bu konuda çalışma güvenliği öncelikle sağlanmalıdır. Tehlikeli maddelerin imhasında da çok dikkat edilmelidir.”diye bilgiler aktardı.

Haber/Seyit SÜREN 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10