Çerkezköy'de faktoringi anlattılar

Finansal Kurumlar Birliği faktoringi anlatmak için ülkeyi dolaşan Finansal kurumlar Birliğine Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası  dün ev sahipliği yaptı.'Kobilerde Güçlü Yarınlara'  olan pane

Çerkezköy 18.04.2018 20:13:00 0
Çerkezköy

ÇERKEZKÖY’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

 

Panelde gelişen ekonomide finansal sıkıntıya düşen ve nakit akışında aksaklık yaşayan KOBİ’lerin finansmanına erişim ve yararlanabilecekleri destek  programları,kaynak alternatifleri, krediler ve borçlanma araçları gibi hayati konularda en doğru bilgiyi aldığı Finansal kurumlar birliği öncülüğünde düzenlenen ‘Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara ‘buluşmasının Trakya’da yeni durağı Trakya’nın ve Türkiye’nin Sanayi merkezi Çerkezköy’de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası konferans Salonu’nda dün 16.00-18.00 saatleri arası  gerçekleştirildi.

 

 

 

“SANAYİ KENTİYİZ”

 

 

Panelde konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Çerkezköy ekonomisi 1970’e kadar tarım ağırlıklıydı. 15 bin nüfusa sahip tarımla anılan bir ilçeydik. Çerkezköy’Den1971’den sonra sanayi ile tanıştı. 90’lı yıllarda sanayimizin gelişmesiyle ülke genelindi ve dış ülkelerde kendinden söz ettirmeye başladı. 2018 yılı itibariyle nüfusumuz resmi rakamlara göre 158 bin oldu. Sanayi kenti olmakla birlikte ilçemiz göç almaya devam ediyor. Kısaca Türkiye’nin tüm illerinden gelenler ilçe nüfusumuzun yüzde 85’ini oluşturuyor. Tekirdağ’ın en büyük üçüncü ilçesiyiz. İlçemizde sanayinin yanında hala tarım var ama sanayiden önde durumda değil. Kentimizi tanımlayacak olursak  kimliğimiz sanayi kentidir. 2012 yılında Büyükşehir yasası çıktıktan sonra Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasıyla ilçemizin sanayisi Tekirdağ olarak da anılmaya başladı. Sanayi kimliğiyle Çerkezköy’ümüzden gurur duyuyoruz.Büyükşehir yasasına göre binde altı pay,ihracatlarda yüzde 2 pay alıyoruz. Üretimi  ve istihdamları burada olan sanayimizin  genel merkezleri İstanbul’da bu noktada Tekirdağ’ın bir eksikliği görüyoruz. Üretimi ve istihdamları burada olan sanayimizinde genel merkezlerinin burada olması gerekiyor. Hepsinin Genel Merkezi İstanbul olduğu için vergiyide oraya yatırıyorlar.Bu konuda ilimiz bu konuda yararlanamıyor”diye konuştu.

 

 

 

“YAŞADIĞIMIZ EKONOMİK SIKINTILARI AŞMAMIZ İÇİN FAKTORİNGE İHTİYAÇIMIZ VAR”

 

 

Akay “ Bulunduğumuz bölgede  son  günlerde yaşadığımız ekonomik sıkıntıları aşmamız için faktoringe ihtiyacımız var. Bu nedenle  bölge ekonomisin canlanması bakımında bu önem kazandığına inanıyorum. Temennimiz yaşanan bu ekonomik sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşmasıdır”ifadelerini kullandı

 

 

 

“ÇERKEZKÖY’DE SANAYİ VE KOBİLER İÇİÇE”

 

 

Panelde konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Mehmet Danyeli’de“Çerkezköy sanayimiz ile KOBİ’ler iç içedir ve ülke genelinde bin sanayi kuruluşu içinde ilçemizde 20 sanayi kuruluşumuz var.ÇTSO odası olarak 4 bin 500 üyemiz var ve bunun 2500’ü KOBİ’dir. Çerkezköy’de üç organize sanayi bölgesi bulunuyor ve yıllık ihracatı ise 4 milyar dolardır. Burada faaliyet gösteren firmaların çoğunun genel merkezi İstanbul’da bulunuyor ve vergilerini de oraya veriyorlar. Buna rağmen Tekirdağ olarak vergide ülke genelinde dokuzuncu sırada yer alırken, geri dönüşümde ise 59’uncu sıradayız” dedi.

 

 

 

“KOBİLERİN KAYNAK SIKINTISINI GİDERİYORUZ”

 

 

Faktoring olarak kobilere dinamik yapısı sayesinde ticaret çarklarının dönmesini sağladıklarını kaydeden Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan vekili Mehmet Çağatay Baydar“ Kaynak sıkıntısı yaşayan küçük ve orta ölçekli işletmelere destek veriyoruz.İç ve dış ticaret hacminin gelişmesine katkı sağlıyor ve kayıtlı ekonomiyi destekliyoruz.Sanayinin ve ticaretin olduğu il ve ilçelerimize gidiyoruz. Kobilere garanti veriyoruz.Biz banka kredisi vermiyoruz. Onların bankalardan alacakları finansal desteğe garanti veriyoruz.Bir nevi bankalardan alınan kredilere yardımcı oluyor hemde tahsilat hizmeti veriyoruz. Faktöring sunduğu hizmetler ile ticari alacakların finansal nedenlerden dolayı ödememe riskini üstleniyoruz.Tahsilat işlemlerini takip ediyoralacaklarıvadesinden önce nakitedönüştürüyoruz.Böylece işletmeler başka kaynağa gerek duymadan faktoring’ten elde ettikleri kaynakla düzenli akışı sağlıyor.Dünya’da ihracata Çin’den sonra Türkiye geliyor.Türkiye faktöring de en iyi şirketlere sahip ve dünyada en iyi ülke konumundadır. Yüzde 70 iç piyasa ağırlıklı ve yüzde 30 dış ağırlıklıdır ve önümüzdeki yıllarda bu daha da artacaktır” dedi.

 

 

 

“ÜLKE EKONOMİSİNE 20 MİLYAR DOLAR KATKIMIZ VAR”

 

 

Çerkezköy OSB olarak Türkiye’de üçüncü sırada yer aldıklarını kaydeden Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgemizde 240 uluslar arası şirket ve şu anda resmi rakama göre 72 bin çalışanımız var.Burası önceden tekstil ağırlıklıydı. Sonra elektrik elektronik ve ilaç sanayi ağırlıklı oldu.Biz diğer bölgelerdeki Organize Sanayi bölgelerine önder olmaya çalışıyoruz.Bizim önderliğimiz ülke genelinde olduğu gibi dış ülkelerede örnek olmaktadır.Ülke ekonomisine yılda 20 milyar dolar katkımız var. ÇOSB olarak bölgemize

elektriği ve doğalgazı biz veriyoruz.Ancak doğalgaza gelen zamdan dolayı doğalgazı kapattık.ÇOSB olarak yüksek düzeyde yatırım yapacak olan yatırımcılara kapımız açık.5 yıldır bölgemizde ileri teknoloji potansiyeli ile üretim yapıyoruz. Günümüzde tek tercih edilen yüksek potansiyelli üretimdir. Yakında bölgemizde 3 büyük firma daha kazandıracağız.Faktoring son yıllarda çok değişti ve üyelerimiz için geçtiğimiz günlerde ÇOSB Eximbank şubesini açtık” dedi.

 

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10