Kadınlarımız var oldukça tarihimiz de yaşayacak

Saray Küçükyoncalı Mahallesi'nin tarihine ışık tutan, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak olan Selman Akı, Kaniye Oktay ile Gülten Oktay'ın uzun çalışmaların ardından yazdıÄ

Çerkezköy 23.04.2018 15:48:00 0
Kadınlarımız var oldukça tarihimiz de yaşayacak

Önceki gün akşam saat 20:30’da Küçükyoncalı Mahallesi Düğün Salonu’nda yapılan imza törenine Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Kapaklı Belediyesi Basın Danışmanı Veli Çeken, Tekirdağ eski Milletvekili Erdoğan Kaplan, Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Ertan İnanç, Cumhuriyet Halk Partisi temsilcileri, Ak Parti temsilcileri, İYİ Parti Saray İlçe Başkanı Rahim Buluş ve yönetimi, Safaalan Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

SANIYORUM EN ZORU DA BU OLDU

 

Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunması ile başlayan imza töreninde açılış konuşmasını Küçükyoncalı Mahalle Muhtarı Ekrem Sevinç yaptı. Sevinç; ‘’ Saygıdeğer köylülerim, değerli misafirler, nesilden nesile Küçükyoncalı’nın tarihini araştıran yazarımız Selman Akı’nın imza törenine hepiniz hoş geldiniz. Nesilden nesile Küçükyoncalı’nın tarihini araştıran Sayın Selman Akı’ya destek veren herkese teşekkür ediyorum. 1 yıldan beri Küçükyoncalı’da Selman Akı ile çeşitli etkinlikler yaptık. Sanıyorum en zoru da bu oldu. Ben huzurlarınızda bu çalışmasından dolayı yanındaki Gülten Oktay ve Kaniye Oktay’a canı gönülden tebrik ediyor, bundan sonraki çalışmalarında da Selman Akı’ya ve ekibine başarılar diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun’’ dedi.

 

İNŞALLAH BİZ DE ÇALIŞMALARIMIZI SIKLAŞTIRACAĞIZ

 

Ardından konuşan Kapaklı Belediyesi Başkan Vekili Veli Çeken de; ‘’Öncelikli olarak biz Kapaklı’da Kapaklı diye bir kitap hazırlamıştık. O zaman Selman Akı’nın bize çok yardımları olmuştu. Sayın Kapaklı Belediye Başkanımız İrfan Mandalı, kendim ve Kapaklı halkı adına kendisine teşekkürlerimi sunuyorum. Böyle bir eser ortaya koymak gerçekten zor ki ben uzun yıllardan beri Kapaklı’nın içerisindeyim. O gün bugündür arzu ettiğim şey Selman Akı’nın çıkardığı kitap. Kapaklı için aynı şeyi arzu ediyoruz. Ancak o kadar zor ki o dokümanı toplamak. Zaten insanları toplayabilsek belki bilgileri de toplayabileceğiz. Ama kapaklı burası gibi değil. İlçeye girdiğinizde koskoca apartmanlar görüyorsunuz. Eski insanlar hangi evde yaşıyordu bunları bulmak mümkün olmuyor.   Selman Akı’nın kitabı inşallah bize de ışık tutacak. Kendisi de bana bu konuda yardımcı olacağının sözünü verdi. İnşallah biz de çalışmalarımızı sıklaştıracağız’’ dedi.

 

BU ESERLER PARAYLA ÖLÇÜLEMEZ

 

Çeken; ‘’Bu eserler parayla ölçülemez bu eser hazırlanmamış olsa 10 bin TL değil 1 milyon TL verseniz bulamazsınız. Böyle zor bir işi tabii ki tek başına başarmadı. Bütün herkesin emeği var. Bu eser belki de 100-200 yıl sonra raflarda yer alacak. Yoncalı’nın tarihini belki hepimizin torunları çocuklarına anlatacak. Eser sadece fotoğraf koymakla olmuyor. Atalarımızın daha önce özellikle yoklukla yaşayışları, savaş görmeleri, bazen küçük bir cam parçasına muhtaç kalmaları onlar için çekilen zorlukları çocuklara anlatmamız açısından da önemli bir eser. Biliyorsunuz şimdiki zamane çocukları bazı şeylerin kıymetini bilmiyor. Her şeyin parayla satın alındığını gördükleri için sadece istiyorlar, anne babalar da alıyor. Bu tip eserler bizim geçmişimizi gösteriyor’’ dedi.  

Tanıtım bölümünde ilk konuşmayı yapan kitabın önsözünü kaleme alan Şair ve Edebiyatçı Hasan Hüseyin yalvaç; ‘’ Yunanın ardında kalan sis perdesi Çerkezlerden Çerkezköy’e Büyükyoncalı’nın dününe yolculuk, Trakya’mın atalarından kalan izler doğal olarak bir payda oluşturdu. Bu payda geçmişini aramak olarak da adlandırılabilir. Selman tabii o paydadan şu anda yayınlamış olduğu kitaba geldi. İskan yerleşmek demek. Fakat iskanın arkasında mutlaka bir hareket vardır. 1887-1888 Osmanlı Rus Savaşı’na baktığınız zaman Kars’ta buna kaça kaç savaşı derler. Benim anneannem anlatırdı. Ermeniler bu işe aracılık etmiş. Oradaki Türklere baskı uygulayarak onların bu tarafa göçmesini çözmüşler. Yine aynı dönemde yani o savaşın sonrasında Ruslar Bulgarları kullanarak bu hareketi başlatmışlar. Şimdi göbekli tepe olayıyla şimdi değişen alta Türk kırsalında insanlar üretime geçtikten sonra o yerleşikliği 15 bin yılda arıyorlar. Türklerin Anadolu’ya göçü ile beraber başka bir iskan hareketi başlıyor. Bu iskan hareketi ile beraber Ahmet Yeseviler, Ahmet Bektaşi Veliler, Ahi Evranlar ve Sarı Saltuklar bu işi Karaman, Bulgaristan, Makedonya sürekli o tarafa transfer yapıyor. Sürekli bir iskan hareketi var. Selman arkadaşımın ekibinin ve ekibe yeni katılacak olanların başka bir şey daha yapacaklar. 11. yy.’dan sonra Osmanlı ile göç hareketlerinin incelemek. Nereden geldik, kimiz noktasına çıkacağız. Bunun da gerçekten çok uzun bir çalışma olacağını söyleyeyim. Ve iddia ediyorum. Trakya halkının yüzde 90’ı Bektaşi kültüründen gelme. Zaten bunun ipuçlarını bu kitapta küçükyoncalı’da Saray’da göçerlerde hatta demirlerde izlerini görüyoruz. Bence bu çalışma devam eder. Devam ettikçe tarihimizi daha çok yakalamış oluruz. Tarihimizi yakaladığımız zamanda ayaklarımız yere sağlam basar. Ve bizi kimse bir daha başka yere göç ettiremez’’ dedi.

 

ÇALIŞMA ESNASINDA YAŞADIĞI HEYECANI PAYLAŞTI

 

Çalışma esnasında yaşadığı heyecanı paylaşmak isteyen Yazar Kaniye Oktay da; Bugün sizlerle buluşacak kitabımızın çalışmaları aslında Keşkek Festivalimizin hazırlık aşamasında başladı.bu hazırlık öncesi köyümüzdeki eski yaşamın özlemi içerisindeyim. Bu özlemim önce Şefika ninemin anlattıklarıyla yeşerdi. Eşimin babaannesi Zeynep ninemin bizlerle paylaştığı anılarla olgunlaştı. Keşkek festivali için fotoğraf toplarken köyümüzün soyağaçlarını hazırlarken yeri geldi ağladık, yeri geldi güldük ama sonunda başardık. Bu kitabımızın çalışmalarına başladığımızda yeni bulduğumuz fotoğrafları kurduğumuz sitemizde heyecanla paylaştık. Hiç tanımadığımız , görmediğimiz köyümüzün büyüklerini saygı ve rahmetle andık. Sizlerin huzurunda beni bu çalışmanın içine sürükleyen sevgili yeğenim kardeşim arkadaşım Gülten Oktay’a ve Selam Akı abime ve varlığımın sebebi olan tüm aileme minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.

 

‘’ KEŞKE BEN DE O ZAMANLARDA YAŞASAYDIM’’

 

Yazar Gülten Oktay da ; ‘’Ninem annem ve halalarım sohbetlerinde yaşam koşullarını, geçmişteki eğlencelerini anlatırken hep ‘’ keşke ben de o zamanlarda yaşasaydım’’ derdim. Geçmişe olan özlemim bir Çanakkale şehidin kızı olan Zeynep ninemi sağlığında Selman hocamın ziyaretleri esnasında daha da artarak birlikte yeni projelerimizin ortaya çıkmasına neden oldu. Yaşadığımız topraklara ve atalarımıza vefa borcumuzu ödemek için gerçekleştirdiğimiz bu çalışmadaki amacımız bu topraklarda yaşayan halkın birlik ve beraberliğinin sürekliliğini sağlamaktır. 2 yıl boyunca kahrımızı çeken, gerek telefonla gerekse yüz yüze bilgi ve fotoğraf toplamamızda yardımcı olan tüm köy halkına özellikle de kadınlarımıza sadece köyümüzde değil İstanbul’da yaşamını sürdüren ve bizi destekleyen herkese teşekkürler’’ dedi.

 

2 BİN ADET BASILDI

 

Yazar Selman Akı da : ‘’Nesilden Nesile kitabıyla geçmiş nesillerini ve bunların ekonomik ve sosyal yaşamlarını utmamaları için kalbi Küçükyoncalı için atan Kaniye ve Gülten kardeşimle bir çalışma yaptık. Bu çalışmada tarih kısmını ben organize ettim. Ama bu çalışmada emeği geçen öyle iki insan var ki şu an huzurlarınızda onlara teşekkür etmeyeceğim. Asıl onları vatan millet sevgisiyle büyüten anne babalarına teşekkür edeceğim. Esas benim teşekkürüm onlardır. İyi ki böyle evlatlar yetiştirmişsiniz. Sizler sayesinde nesilden nesile Küçükyoncalı’nın tarihini çocuklarımıza aktarılabilecek. İkisinin de konuşmalarını dinledim. Tarih sevgisini ninelerinden almışlar. Demek ki bizim kadınlarımız var oldukça tarihimiz geleneklerimiz göreneklerimiz bundan sonraki nesiller de kalacak. Bu çalışmada köyümüzün tarihçesinde yanlış bilinenleri düzenleyip topladım. Bunun içinde bilgiler var. 100 yıllık bir göçün işlenişi var bu çalışmada yazılı metinlerin dışında fotoğraf bölümümüz var. Kitap 3 bölümden oluşuyor. Kitap göl yayıncılık tarafından 2 bin adet basıldı. Maliyeti çok fazla olduğu için bir daha basılmayacak kitap. Bizlere maddi destek veren herkese teşekkür ediyorum. Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’a da teşekkür etmek istiyorum ve onun ağzından bir müjde vermek istiyorum. Anfi tiyatro diye bir hayalimiz vardı. Onun yerini ölçüp projesini çizdirdi. Tahmin ediyorum 15 gün içinde bu işe başlanır. Bütün etkinliklerimizi orada yaparız’’ dedi.  

 

SİZLER BUNU FAZLASIYLA HAK EDİYORSUNUZ

 

Son olarak konuşan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban da; ‘’Küçükyoncalı mahalle sakinlerini yürekten kutluyorum. Şanslısınız çünkü bölgemizin tarihine ışık tutan bir kardeşiniz var. Bütün proje ile ilgili bilgileri araştırdı. Gelen konuklarımıza Saray’ın tarihini tanıtımını Selman kardeşimizin hazırladığı tarihsel belgeleri kitapları sunuyoruz. Sanıyorum köyümüzle ilgili bir albüm çalışması da olacak. Az önce bahsettiği anfi tiyatro çalışmamız da mahallemize olacak. Sizler bunu fazlasıyla hak ediyorsunuz’’ dedi. Konuşmaların ardından kitabın yayımlanmasında destek veren kişilere kitap hediye edildi.  Daha sonra kitapların imzalanmasının ardından imza töreni son buldu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10