"Çanakkale'de Ağan başardı, biz de başaracağız"

Çanakkale Ağan'da kurulması planlanan Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi'nin bölge halkının yoğun tepkileri ve itirazları sonucu projenin iptali için TEMA Vakfı'nın açtığı dav

Çerkezköy 24.04.2018 11:41:00 0
"Çanakkale

TEMA VAKFI Çerkezköy Sorumlusu Nilüfer Ceylan, Çanakkale Ağan’da kurulması planlanan Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi’nin bölge halkının yoğun tepkileri ve itirazları sonucu projenin iptali için TEMA Vakfı’nın açtığı dava sonucu Danıştay tarafından ÇED olumlu kararın iptal edildiğini ifade etti.

 

"SIRA ÇERKEZKÖY’DE"

 

TEMA Vakfı Çerkezköy Sorumlusu Nilüfer Ceylan gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’TEMA Vakfı’nın açtığı dava ile Danıştay, Çanakkale Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi’nin ÇED olumlu kararını iptal ettiğini belirtti. Ceylan, “Çanakkale Ağan’da kurulması planlanan kömürlü termik santral projesinin ÇED olumlu kararın iptali için TEMA Vakfı’nın açtığı davada Danıştay ‘ÇED’ olumlu kararının iptali yönünde karar verdi. Danıştay, ÇED raporunun hem  hava modellenmesi kısmını hazırlayan ekipte  hem de dava açılmasının ardından mahkemece atanan bilirkişi  heyetinde meteoroloji mühendisi bulunmamasını  ÇED olumlu kararının iptal gerekçesi  olarak gösterdi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanımız Deniz Ataç, Danıştay’ın ÇED olumlu kararını iptal etmesi doğa ve halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti. Mevzuata göre ÇED olumlu kararı olmadan firma bu proje ile ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı alamaz ve proje için yatırıma başlayamaz. Danıştay’ın bu kararı ile bölgede yaşayan tüm canlılar termik santralin etkilerine maruz kalmamış olacak. Çanakkale Ağan kömürlü Termik Santrali TEMA’nın açtığı dava ile iptal ettirildiğini belirttiler. Sıra Çerkezköy’de, bölge halkımız bu konuda daha da etkin olarak sesini çıkarmalı. TEMA Vakfı Çerkezköy ve Kapaklı halkına da bu konuda yardımcı olmaya devam ediyor. Çanakkale Ağan’da başarılan bu mücadelenin Çerkezköy ve Kapaklı ‘da da başaracağız” dedi.

 

"ÇANAKKALEDE AĞAN’LA BİRLİKTE 12 KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL PROJESİ BULUNUYOR"

 

Nilüfer Ceylan konu ile ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü; “Çanakkale’de işletmelerdeki dört santralin yanında inşaatı ve izin süreçleri devam eden 12 kömürlü termik santral bulunuyor. Bu 12 projeden biri olan Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi’nin ÇED olumlu kararını ÇED raporundaki eksiklikler nedeniyle Çanakkale’deki yerel çevre ve meslek örgütleri ile birlikte TEMA Vakfı konuyu yargıya taşıdı. Çok sayıda kirletici tesisin yer aldığı ve planlandığı bölge için kümülatif  hava kirliliği modellenmesi yapılması gerektiği savunuldu. Ayrıca ÇED raporunun dayandığı meteorolojik verilerle ilgili hatalar olduğunu belirledik. Danıştay itirazlarımızı olumlu bularak bizlere hak verdi ve ÇED olumlu kararını iptal etti. Çanakkale Ağan’da yaşanan bu olumlu gelişme doğa ve halk sağlığı için umut verici oldu. Bu nedenle bu konularda önümüzdeki günlerde de diğer bölgelerde de olumlu iyi örneklerin artmasını diliyoruz. Ancak Çanakkale’de Ağan dışında da yapılması planlanan kömürlü termik santral sorunları halen devam ediyor. Bölge halkı ve TEMA Vakfı bu konuda mücadeleyi sürdürüyor” dedi.

 

ÇERKEZKÖY VE KAPAKLI’DA YOĞUN ÇALIŞIYORUZ

 

Ceylan “TEMA Vakfı Çerkezköy ve Kapaklı Sorumluları olarak bölgemizde yapılması planlanan kömürlü termik santralin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararları anlatmaya devam ediyor ve halkı bilgilendiriyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 99’u kömürlü termik santral istemediklerini söylüyorlar. Halkımızı bu konuda bilgilendirmeye devam ediyor ve aydınlatıyoruz. Bizler ve vatandaşlar enerjiye karşı olmadığımızı ancak kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu ve bunun alternatifleri varken ısrarın neden kömürlü termik santral olduğu konusuna da anlam veremediğimizi belirtiyoruz Çerkezköy ve Kapaklı halkı olarak bu konuda birlik ve beraberlik içinde mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10