"15 eylem planının tamamı 2019'da bitecek

Bir dizi ziyaret, temel atma ve açılış töreni için Tekirdağ'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Trakya'ya  çok önem verdiklerini de ifade ederek; "Orman Su İşleri B

Tekirdağ 29.04.2018 15:56:00 0
"15 eylem planının tamamı 2019

Bir dizi ziyaret, temel atma ve açılış töreni için Tekirdağ’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ilk önce Tekirdağ Valiliği’ni ziyaret etti.

 

 

"BU TESİSLER SAYESİNDE 1.310 DEKAR TARIM ARAZİSİ SULANACAK"

 

Eroğlu’nu Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Kadir Albayrak Tekirdağ AK Parti Milletvekilleri Metin Akgün, Mustafa Yel ve Ayşe Doğan ile kurum ve kuruluş amirleri karşıladı. Karşılamanın ardından Eroğlu, şeref defterini imzalamak üzere Valilik makamına geçti. Ardından basın mensuplarına temeli atılacak ve hizmete açılacak yatırımlarla ilgili bilgiler veren Orman ve Su Bakanı Prof. Dr. Veysel Bakan Eroğlu,  "Bugün Allah nasip ederse 4 tane tesisin temelini atacağız. Toplamı 26 milyon lira tutuyor. DSİ tarafından Hüsünlü Göleti, Malkara Çimendere -1 Göleti ve Sulaması’nın temelini atacağız. Kartaltepe Tabiat parkı altyapı ve çevre düzenlemesi çalışmaları ile enerji nakil hattının açılışı yapılacaktır.  Bu tesisler sayesinde bin 310 dekar tarım arazisi sulanacak, 2,118 milyon metre küp su biriktirilecek. Orman Genel Müdürlüğü’nün yapacağı yatırımlarla orman köylülerinin  desteklenmesi sağlanacak ve ormanlık alanlar arttırılmış olacak. Orman içi yollar yapılacak, bal ormanları kurulacak’’ dedi.

 

 

" 15 EYLEM PLANININ TAMAMI 2019'DA BİTECEK"

 

 

Bakan Eroğlu Trakya’ya  çok önem verdiklerini de ifade ederek; “Orman Su İşleri Bakanlığı olarak Tekirdağ’da son 15 yılda 790 milyon TL’lik yatırım yaptık. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile sadece bir noktayı değil havzanın tamamını ele aldık. 15 tane eylem planını birlikte yürütüyoruz.  Bu 15 eylem planının tamamı 2019'da bitecek" dedi.

 

 

 

EROĞLU, ESNAFI ZİYARET EDİP, SORUNLARINI DİNLEDİ

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirdağ'da, DSİ tesisleri toplu temel atma ve açılışı ile orman köylülerine kullandırılan gelir getirici tür ve orköy kredi sertifikaları dağıtım törenine katıldı. Bakan Eroğlu, esnafı ziyaret edip, sorunlarını dinledi. Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, Ergene Nehri'nin kirliliğini önleyecek, 'Tekirdağ Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Arıtma Tesisi'nin yapımının sürdüğünü belirtti.

 

 

"ERGENE İLE ALAKALI CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPTIK"

 

Ergene ile alakalı ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Eroğlu; ‘’ Allah'a şükür, çok iyi gidiyor şu anda. 13 tane Ergene atık su ile beraber 13 tane belediyenin arıtma tesisleri tamamlandı. Tamamen DSİ tarafından inşa edildi. Arkadaşlar bakın şunu söyleyeyim, herkes konuşuyor, ama biz Ergene ile ilgili 15 paketlik bir proje hazırladık. Sadece atık su arıtma tesisleri değil, deniz deşarj, renk giderme, tuzluluk giderme gibi hepsini planladık ve havzanın tamamını ele alarak, erozyon kontrolüne kadar her şeyi yaptık. Şu anda 13 tane evsel atık su arıtma tesisi tamamen yapıldı. İşletmelerde verimler de çok iyi. Şimdi sanayinin atık su arıtma tesisleri var. Bunların bir kısmı yüzde 99'da, ama bir kısmı yüzde 56 civarında, bunları da hızlandıracağız. Yüzde 99 olanlar, bu sene bitecek. Bir de bunların biliyorsunuz, arıtılmış suların denize deşarj noktası var. Birinci hattı, deniz deşarjın ana kısmını bu yıl içerisinde bağlantısını yapacağız. Ergene'de ölçü şudur. Kimyasal oksijen ölçüsü dediğimiz parametre var, ben bu işin dersini veren kişiyim. Bu başlangıçta 800 mg iken, bugün 130'lara kadar düştü. Yeterli mi, değil, ama bu evsel atık sular ile ilgili dere ıslahları bunlara çok katkı sağladı, ama yeterli değil. Bu 130'u, 50'nin altına çekmemiz lazım. Standartları 50. Sanayinin atık su arıtmaları tamamlanınca bu da bitecek" dedi.

 

 

"BU YIL 587 YÜZDE 28'LİK ARTIŞ VAR"

 

Gazetecilerin Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklıkla ilgili sorusu üzerine Bakan Eroğlu, Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde bulunduğunu ifade ederek, "2017 yılında da son 44 yılın en kurak yılını geçirdik, ama şu anda su sıkıntısı yok hiçbir yerde. Sebebi şu, biz barajları ve göletleri tamamladık. 525 dev baraj, bin tane gölet yaptık. Neden? Çünkü Türkiye'de yaz aylarında yağış olmuyor biliyorsunuz. Ama su ihtiyacının büyük bir kısmı sulamanın tamamı yaz aylarında kullanıldığı için. Dolayısıyla yağışlı zamanlardaki suyu yer altında baraj ve göletlerde biriktirmek gerekir. Tek çare budur. Nitekim biz Istranca Dereleri'nde 7 barajı yapmasaydık, İstanbul hala susuz kalacaktı. Bu yüzden bir su sıkıntısı yok. 1 Ekim 2017 ile 27 Nisan 2018 tarihleri arasında Tekirdağ'da 455 milimetre normalde yağması gerekirken yani biz su yılını 1 Ekim'den alıyoruz, bugüne kadar Tekirdağ'da 455 milimetre yağış düşerken, bu yıl 587 yüzde 28'lik artış var’’ dedi.

 

 

"İSTANBUL BARAJLARI YÜZDE 90 SEVİYESİNDE DOLU"

 

İstanbul barajlarının da şu anda dolu olduğunu ifade eden Eroğlu; ‘’  Yüzde 90 seviyesinde dolu. Yani Trakya bölgesinde bir problem yok. İçme suyunda da Çokal Barajı ile Naipköy Barajı, o da sigorta oldu. Bizim en büyük sıkıntımız şu anda Güneydoğu Anadolu'da çok az yağış düştü. Mesela geçen sene Şanlıurfa ve Diyarbakır'a düşmesi gereken yağışın ancak yüzde 35'i düştü. Allah'a şükür, orada yağışlar da başladı. Yani biz korkuyorduk, gerekli tedbirleri aldık. Ama hava durumu  ile ilgili bilgi vereyim, bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya beklediğimiz yağış geldi. Yarın, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri Allah'a şükür Güneydoğu'da Anadolu'da yağış eksikliği vardı, bu da Allah'ın rahmeti geldi. Çok sevindik doğrusu. Marmara Bölgesi'nde bir problem yok. Diğer bölgelerde herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

 

 

"TÜRKİYE'NİN HER YERİNE HİZMET GÖTÜRDÜK"

 

Türkiye'nin her yerine hizmet götürdüklerini ve hiçbir yeri susuz bırakmadıklarını belirten Eroğlu, "Bir Kilis'te sıkıntı oldu. O da sebebi şu; Kilis'in nüfusu 65 bin, 130 bin kişi Suriye'den gelen mülteci var. Dolayısıyla bizim yaptığımız bütün tesisler yetersiz geldi. Biz oraya Kilis'e Seve Barajı, ishale hatları arıtma tesisi yapmıştık, 2040 yılına yetecek kadar ama nüfusun 1,5 katı mülteci gelince şimdi orayla ilgili hemen yeni baraj ve ishale hatları yapıyoruz. Ayrıca çok hızlı yeraltı suyundan su temin çalışmalarını başlattık. O bölgeyi de kurtaracağız. Ayrıca sadece oraya değil, biz şimdi Afrin'de ve Fırat Kalkanı bölgesine de su temin ediyoruz. Orada kuyular açtık ve Afrin'deki barajı teslim aldık, işletiyoruz. Şu anda mesuliyet sahamız biraz daha arttı. Yani Afrin'e de Allah'a şükür huzur geldi, Fırat Kalkanı bölgesine huzur geldi, oradaki insanlar çok mutlu. Oranın suyunu da veriyoruz yani. Merak etmeyin" dedi.

 

 

"YÜZDE 95 ARITMA TESİSİ VERİMİ VAR"

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirdağ'da esnafı ziyaretinde 24 Haziran'da oylarını Ak Parti'ye vermeleri konusunda söz istedi. Ak Parti'yi ziyaret eden Eroğlu, daha sonra valilik önünde düzenlenen açılış töreninde toplam maliyeti 26 milyon lira olan 4 tesisin açılış ve temel atma törenlerini gerçekleştirdi. Açılışta vatandaşlara seslenen Eroğlu, yaptıkları çalışma sonunda Ergene Nehri'nin temizleneceğini belirterek, "Bugün buraya geliş sebebimiz Ergene'dir. Ergene bitmiş, ölmüş bir nehirdi. Bir gün Cumhurbaşkanımız beni aradı. 'Bu Ergene'nin hali ne olacak?' dedi. Ben de kendisine 'Bunları yapmayanlara ceza keseriz' dedim. Cumhurbaşkanımız, 'Bırakın cezayı, burayı siz yapın' dedi. Şu anda tam 13 tane ilin atık su arıtma tesis bitti. Hepsi şu anda işliyor. Yüzde 95 arıtma tesisi verimi var. Daha da verimli işletmeyle bu sayının yüzde 98'e çıkması mümkün "dedi.


 

"TEKİRDAĞ HEM SANAYİ HEM TARIM HEM DE TURİZM ŞEHRİ"

 

Eroğlu, Tekirdağ'ın sanayi, turizm ve tarım şehri olduğunu dile getirerek; "Ergene'de dere ıslahlarının yüzde 90'ını tamamladık. Katı atık tesisleri, deniz deşarjları, zirai ilaçlar kontrolü gibi 15 paketin maliyeti 4 milyar lira. Ama Ergene'yi kurtarmaya değer. Derin deşarjı neden yapıyoruz. Sanayimiz var, sanayinin büyük kısmı Tekirdağ'da. Tekirdağ hem sanayi hem tarım hem de turizm şehri. Ergene'yi kurtarmak için katı atık arıtma tesislerini kurduk. Buradaki arıtma işleminden sonra sular Marmara Denizi'ne verilecek. Böylece renk ve tuzluluk problemi hallolacak. Gelecek seneden sonra lağım suları Ergene'ye akmayacak, Ergene tertemiz olacak. Ergene'de balık tutulacak. Bu proje dünyanın sayılı çevre projelerinden birisi" dedi.
 

 

"BU SEÇİM TARİHİMİZİN EN ÖNEMLİ SEÇİMLERİNDEN BİRİSİ"

 

Bakan Eroğlu 24 Haziran'da yapılacak seçimlere de değinerek; "Önümüzde bir seçim var. Bu seçim tarihimizin en önemli seçimlerinden birisi. Ülkemiz üzerinde çok oyun oynanıyor. Bu ülkeyi ele geçirmek için Batı çok plan yapıyor. pkk'yı kuran onlar, deaş'ı kuran onlar, alçak fetö terör örgütünü 30 yıl hazırlayan onlar. Ama onların bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı var. Onların hesapları altüst olacak inşallah. Bu bayrak ilelebet dalgalanacak. Minarelerde ezanlar ilelebet okunacak. Onlar istediği kadar hile yapsın, oyun kursun, Allah onların planlarını onların başına geçirecek. Buna yürekten inanıyoruz" dedi. Eroğlu, daha sonra Süleymanpaşa’da bulunan Vedat Çeliker Anaokulu bahçesinde oluşturulan alanda öğrencilerle birlikte fidan dikti.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10