Engellilik hayatın bir gerçeğidir

Süleymanpaşa 50. Yıl Ortaokulunda sürdürülen Kaynaştırma Projesi'nin uygulandığı sınıfı ziyaret eden Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ünal Mamu

Süleymanpaşa 30.04.2018 17:57:00 0
Engellilik hayatın bir gerçeğidir

ÖĞRENCİLER DUYGULARINI KAĞIDA DÖKEREK ÖĞRETMENLERİNE VERİYOR

 

Sınıfta öğrencilerle sohbet eden Kaymakam Yurt öğrencilerin projeden çok olumlu etkilenmiş olduklarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Proje kapsamında  sınıfta öğrenim gören yürüme engelli Aslan Alp her gün bir başka öğrenci ile sıra arkadaşlığı yaptığı belirtildi.  Aslan Alp’in o gün sıra arkadaşlığı yapan öğrenci ile vakit geçirdiği, sohbet ettiği, dertleştiği ve günün sonunda öğrencilerin duygularını kağıda dökerek öğretmenlerine verdiği belirtildi.  

 

ÖĞRENCİLERİN  GENEL DAVRANIŞLARINDA DA OLUMLU ETKİ YAPIYOR

 

Öğretmenler bu uygulamanın öğrencilerin yalnızca engelli kişilere davranışlarında değil genel davranışlarında da olumlu etki yaptığını söylediler. Öğrenciler de aynı sınıfta okudukları halde sıra arkadaşlığı yapmadıkları için Aslan Alp'i çok iyi tanıyamadıklarını, bu sayede onu ve yaşadıkları zorlukları daha iyi anlamaya başladıklarını, engelliliğin farkına varmaya başladıklarını ifade ettiler. Aslan Alp de arkadaşlarının kendisine bakış açılarının değişmesinden mutlu olduğunu söyledi.

 

 ENGELLİLİK İNSANIN İRADESİ DEĞİL

 

Engelliliğin insanın iradesi olmadığını, hayatın bir gerçeği olduğunu ifade eden Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt; ‘’Herkes engelli adayı. Engelli bireyler ve aileleri engellilikle yaşamaya alışıyor. Ancak çevre ve anlayış yanlışlığından kaynaklanan hareketler yaşamlarını daha da zorlaştırıyor.  Engellilerin yardım değil anlayış bekliyor.  Bu tür kaynaştırma projeleri farkındalık açısından faydalı olacak’’ dedi.

 

KAYNAŞTIRMA PROJESİ YAYGINLAŞTIRILMALI 

 

Kaynaştırma projesinin yaygınlaştırılmasının gerektiğini belirten Kaymakam Yurt,  öğrencilerin çok yakın tanımadıkça sınıfındaki diğer öğrencilerle bile arkadaş olmaktan kaçındığını,  bu davranışın onların arkadaş çevresini daralttığını, birbirini tanımayan bireylerin birbirlerini anlamak, yardımlaşmak, bir şeyler paylaşmak ve birbirlerine katlanmak konusunda da niyetli olmadığını, öğrencilerin haftada bir kez de olsa farklı bir öğrenciyle sıra arkadaşlığı yapmasının sosyalleşme açısından faydalı olacağını ifade etti.

 

Haber: Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10