'Görev Verme ve Delegasyon' eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında eğitmen Süleyman Işık'ın konuşmacı olarak katıldığı Görev Verme ve Delegasyon konulu eğitim dün 10:00-16:00

Çerkezköy 9.05.2018 17:30:00 0

İş paylaşımı ve yöneticinin bir işi takım arkadaşına ya da çalışanına aktarmasının, işlerin daha hızlı ve sorunsuz olarak bitmesini sağladığını ifade eden Süleyman Işık; ‘’ İyi bir delegasyon bunun en önemli faktörüdür. Delegasyonu etkili yapabilmek için önceden konu ile ilgili plan yapmak şarttır. Şirket içerisinde görev dağılımının eşit ve adaletli yapılması takımları kuvvetlendiriyor. Yöneticilik vasıfları arasında en önemli görülen işler delege edebilme özelliğinin hem yöneticiyi hem çalışanı rahatlatır. Neden bazı çalışanlar çok çalışırken aynı seviyedeki bir başka çalışan daha az çalışır? Neden hep bazı insanlar çok yoğundur fakat bazıları değildir? Bu soruların cevabı genellikle yönetimde delegasyon sistemi ve iş bölümünü doğru yapabilmeyle ilişkilendirilir. Ancak yöneticinin ekibindeki kişiler arasında doğru ve adaletli iş bölümünü sağlamasının yanı sıra kendi sorumluluklarını paylaşması da çok önemlidir ve böylece ekibindeki diğer çalışanlara da aidiyet hissini yaşatmış olur. Türkiye’de yöneticilerin zamanlarının yüzde 60’ını yanlış düzeltmeye, yüzde 35’ni ise işlerini yürütmeye sağlamakla geçirdiğini görülmektedir. Geriye kalan sadece yüzde 5’lik zamanın değer katan faaliyetlere ayırdıkları görülmektedir. Yönetimde işleri doğru delege etmenin kritik değer taşıdığını belirten uzmanlar böylece verimliliğin artacağını ve çalışanın motive edeceğini de unutmamak lazım’’dedi.

 

YÖNETİCİ DELEGE ETMELİ

 

Süleyman Işık, yönetimin insanlarla birlikte ve onların aracılığıyla çalışarak hem kurumun hem de elemanlarının amaçlarına ulaşma süreci konusunda da, “Bu süreç içerisinde işini doğru delege edemeyen yöneticinin kendi zamanının çoğunu sorunları çözmeye çalışmakta harcamaktadır. Bu nedenle yöneticilerin yoğun ve ulaşılamaz olduğu, geleceğe yönelik değil günü kurtarmaya yönelik çalışmalar içinde olduklarını görüyoruz. Bazı yöneticiler yoğun gözükürken bazıları daha sakindir veya daha az yoğunlar ya da az çalışıyorlarmış gibi görünürler. Çünkü onlar doğru planlamalarını yapmışlar, işleri delege etmişler, zamanlarını, bilgilerini ve enerjilerini efektif kullanmayı seçmişlerdir. Bu durum uzun vadede kurumun verimliliği üzerinde çok etkilidir” diye konuştu.

 

TEMEL DEĞERLERDE YÖNETİCİLER ADALET OLMALI

 

Işık, temel değerin adalet olduğuna da vurgu yaparak; “Bir yöneticinin elindeki en güçlü araçlardan birisinin delegasyondur. Yönetim becerileri gelişmiş, lider yönetici olma yolunda ilerleyen kişilerin bu aracı çok daha etkin ve doğru bir şekilde kullanmaktadır. Temel değerlerinin içine adil olmayı koyan yöneticilerin iş yerinde kimin daha çok çalıştığıyla ilgili serzenişler ve sorunlarla daha az karşılaşılır. Yapılacak iş ortadadır, bunu yapacak kişilerin sayısı, yetenekleri, isteklilik seviyeleri bilinir. Bu durumda bu işleri doğru kişiye doğru şekilde doğru zamanda  ve denge gözetilerek dağıtmak gerekir. Bu yüzden eğer “adil bir yönetici olma değerini tam ortaya koyarsanız” dedi.   

 

ÇALIŞAN SORUMLULUĞUN KARŞILIĞINI ALMALI

 

Delegasyon sürecinde tartışılan genel konunun yönetici olduğunu belirten Süleyman ışık, “Öncelikle çalışanın öğrenmeye açık olup olmadığını, yeni sorumluluklar almak isteyip istemediğini, alınan görevi tam olarak yerine getirip getirmediğini görmesi gerekir. Nasıl yönetici kendi işlerini doğru bir şekilde dağıtıp hem kendini hem çalışanını geliştirecekse çalışanın da daha fazla sorumluluk alma konusunda açık ve istekli olması gerekmektedir. Çalışanın sorumluluk konusundaki isteğinin çok önemli olduğunu görüşünü savunan Işık, “  İşleri doğru yapan çalışanın performans değerlendirmesi ve bunun sonucundaki ödüllendirme mekanizmasının da doğru kurulması da çok önemlidir. Çalıştığının karşılığını alacağını, takdir edileceğini bilen çalışan bu sürece, işlerine dört elle sarılır. Bunun için İK yapılanması içinde performans, prim yönetimi uygulamasının mutlaka olması gerekiyor” dedi.  

 

İŞ ARKADAŞLARI HER ZAMAN BİRBİRİNE DESTEK OLMALI

 

 Işık, “ Genellikle organizasyonlarda yönetici geç saatlere kadar çalışmasının ve mesaiye kalmasının delegasyon sisteminin sağlıklı çalışmadığından endişe duyması ya da duyacağıdır. Takım içerisinde yer alan her bireyin kendi sorumluluğunda olmasa gerekmektedir ve her zaman yoğun olan iş ortamında  iş arkadaşları birbirine  destek olmaları da çok önemlidir. Kendi yerine yönetici yetiştiren kişi sayısının da yok denecek kadar az olduğunu görmekteyiz. Delege edenlerin ise ileride tekrarlanabilecek ve rutin olan işleri devrettiğini ya da sadece acil durumlarda işi yetiştirmek adına iş delege ettiklerini paylaşıyor. Bu konuda yapılması gereken, çalışanlara kendilerini geliştirme alanı yaratacak işler delege etmeleri, bu konuda çalışanı doğru yönlendirip, gelecek sorularını yanıtlayarak verilen işi sorumluluğunu almasını sağlamak olmalıdır” diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10