ÇTSO'da Kobiler bilgilendirildi

ÇTSO konferans salonunda kobilere yönelik KOSGEB Kobigel 2018-1 destek programı hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda KOSGEB Uzmanı Şule Işık kobilerin nasıl proje hazırlamaları, yıllı

Çerkezköy 10.05.2018 21:38:00 0
ÇTSO

22 HAZİRAN’DA SON BULACAK

 

 

Seminerde KOSGEB uzmanı Şule Işık, KOSGEB’TEN Kobigel destek alacakların neler yapması, nelere dikkat etmeleri gerektiği ve nasıl bir proje hazırlamaları konusunda bilgilendirmede bulundu.

Işık, “KOSGEB  Kobigel2018- 1destek programı 81 ilde Kobilerin rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörünün ve yazılım sektörünün rekabet gücünün geliştirilmesi için proje teklif çağrısında bulunmuştur.Kobiler rekabet gücünü geliştirmek için proje teklif çağrısı kapsamında rekabet gücünü geliştirmek için Kobilere destek verilecek.Ancak Kobiler destek kredisi almak için projeleri ve yıllık gelirlerini gerçek anlamda beyan etmeleri gerekmektedir.Ayrıca 250 kişi çalıştıranlar Kobi tanımından çıkmaktadır.Kobilerde maksimum çalışan 150 kişiyi geçmemeli. 20 Nisan 2018 Cuma  günü başlayan destek kredisi başvuruları   22 Haziran 2018 Cuma günü  son bulacak.KOSGEB ve paydaş kurumların katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaylarda, illerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörleri listesi belirlenmiştir. Yazılım sektörü ise, diğer sektörlerin katma değer ve verimliliğini arttıran çözümleri ile KOBİ’lerin rekabet gücünün geliştirilmesinde ve sanayide dijitalleşme oranının artırılmasında kritik öneme sahip olmasından dolayı listeye eklenmiştir.Amaç rekabet gücünü geliştirmektir” dedi.

 

 

“1 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK VERİLEBİLİR”

 

 

Proje teklif çağrısına iller bazında başvuru yapıldığını kaydeden Işık “ 81 ilde 92 KOSGEB Müdürlüğü bulunmaktadır. İmalat Sanayi Sektörleri Matrisine uygun olan imalat sanayi sektörü KOBİ’leri, tüm illerdeki yüksek teknolojili imalat sanayi sektörü KOBİ’leri, tüm illerdeki yazılım sektörü KOBİ’leri, başvurabilecektir.  Başvuracak imalatçı işletmeler, imalat yerinin bulunduğu ildeki sektör kıstasına tabidir. Proje sunacak işletmelerin KOSGEB Veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları, bilanço usulünde defter tutmaları gerekmektedir.2017 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı olmayan işletmeler başvuru sistemine giriş yapamayacaktır.Orta düşük ve düşük teknolojili imalat sanayi sektörlerindeki ve yazılım sektöründeki KOBİ’lerde 2017 yılı net satış hasılatının en az 300 bin TL ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı var. Orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sektörlerindeki işletmelerde satış hasılatı ve çalışan sayısı kıstası dikkate alınmayacaktır.İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2017 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekmektedir. Destek oranı tüm bölgeler için yüzde 60’tır. Proje çağrısı ile işletme başına 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar destek verilebilecektir” dedi.

 

 

KİMLER PROJE TEKLİFİ SUNACAK

 

 

Destek kredisi için kimlerin nasıl proje sunacağını anlatan Işık “ KOSGEB tarafından duyurulacak “Proje Teklif Çağrısı”nda NACE Rev 2. sınıflandırmasına göre imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin projeleri desteklenmektedir.Proje kapsamında uygun maliyetler nelerdir? Projede çalışacak personel, yeni makine-teçhizat, kalıp giderleri, yazılım lisans ve yazılıma ilişkin eğitim-danışmanlık, hizmet alımı giderleri yer almaktadır. Proje, faaliyetlere uygun olarak, en az iki gider grubundan oluşmalıdır.Destek üst sınırı ve oranı  logosundada, KOSGEB’in sağlayacağı destek miktarının üst sınırı geri ödemesiz 300 bin TL, geri ödemeli 700 Bin TL, Toplam 1 milyon TL’dir. Bir projede sağlanacak uygun maliyetlerin destek oranı, tüm bölgelerde yüzde 60’tır. Makine-teçhizat giderleri için, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliğine uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda destek oranına yüzde 15 ilave edilir” dedi.

 

 

PROJE SÜRESİ EN FAZLA KAÇ AY

 

 

Işık “ Hazırlanacak olan projenin süresi en az 6 ay, en fazla 12 ay olmalıdır. Ancak, uygulama esnasında  zorunlu hallerde proje süresi uzatılabilir. Desteklenmeyecek proje giderleri nelerdir?Gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez.Onaylanan projeler  ise ön değerlendirme ve kurul tarafından ilgililik, gereklilik, uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik ve bütçe uygunluğu dikkate alınarak değerlendirilecek ve başarı ile geçen  projeleri onaylanan firmaların proje başlangıç tarihi 3 Ocak 2018 olacaktır” diye konuştu. Işık toplantının sonunda ise katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10