''Sevgi ve sabrın olduğu yerde her engel aşılabilir"

Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Müjgan Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde etkinlik programı düzenlendi. Düzenlenen etkinlik programının ardÄ?

Çerkezköy 11.05.2018 16:29:00 0

Müjgan Serkan Karagöz  Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde dün saat 10.30'da düzenlenen 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlik programına, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş,  İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, Hayırsever Müjgan- Serkan Karagöz çifti, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, MHP Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Recep Çalışkan, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Danışmaz , Emprime Zanaatkarları Dernek Başkanı Aydın Uysal, Tekstil Teknolojileri  Öğretmeni  Tuğrul Selimoğlu, okul müdürleri ve öğretmenler ile birlikte birçok veli katıldı.


"ÜLKEMİZDE 7,5 MİLYON ENGELLİ VATANDAŞIMIZ VAR"
 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlik programı, Müjgan Serkan Karagöz  Özel Eğitim Öğretmeni İlyas Kirez'in günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam etti. Toplumun ayrılmaz bir bütünü olan engellilerin umutlu ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak imkanlara kavuşturulmasının devletin öncelikli görevleri arasında yer aldığını dile getiren Özel Eğitim Öğretmeni İlyas Kirez, "Engellilerin üretken bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri konusunda sivil toplum kurumlarına ve sorumluluk duygusunu taşıyan her insana da görev düşüyor. Dünya nüfusunun yüzde 10'u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12'si engelli. Ülkemizde çeşitli engelleri olan yaklaşık olarak 7,5 milyon vatandaşımız var. 7,5 milyon engelli vatandaşımızın 2 milyon 230 bininin konuşma, 1 milyon 274 bin 900'ünün eğitilebilir zeka geriliği, 127 bin vatandaşın görme engeli, 382 bin vatandaşın işitme engeli, 892 bin vatandaşın ortopedik engeli, 637 bin vatandaşın, ise sürekli hastalığı var" diye konuştu.


"SADECE 45 BİNİ ÖZEL EĞİTİM İMKANLARINDAN YARARLANABİLİYOR"

 

Kirez, "1,5 milyon engelli çocuğumuzdan sadece 45 bini özel eğitim imkanlarından yararlanabiliyor. ‘Engelliler Haftası’ boyunca her gün ayrı bir engel konusu işlenir. 10 Mayıs günü engelliler haftasının açılışı yapılır. 11 Mayıs Göreme Engelliler Günü, 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Engellileri Günü, 13 Mayıs Ortopedik Engelliler Günü, 14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler Günü, 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü olarak değerlendirilir. 16 Mayıs Günü ise Engelliler Haftası'nın genel değerlendirilmesi yapılır" dedi.


"ENGELLİLER HER GÜN BÖYLE YAŞIYOR"
 

Engellilerin anlaşılması için empati kurulması gerektiğini dile getiren Kirez, "Şöyle düşünelim, gözlerinizin görmediğini, doğadaki bin bir rengi keşfedemediğinizi, yada yürüyemediğinizi, gönlünüzce koşamadığınızı, fikirlerinizi ifade edemediğinizi, tek başına yemek yiyemediğinizi, güzel şarkılar dinleyemediğinizi, sevdiklerinizin sesini duyamadığınız hiç düşündünüz mü? Bugün gündeme gelen engelliler işte her gün böyle yaşıyorlar" diye konuştu.


"SEVGİ VE SABRIN OLDUĞU YERDE HER ENGEL AŞILABİLİR"
 

Kirez,"Siz sevgili engelli yakınları. İçinde bulunduğunuz durum zahmetli gözükebilir. Hayat bütün zorluklarıyla karşınızda durabilir ve belki de elinizden hiç bir şey gelmediğini düşünebilirsiniz. Halbuki aslında durum düşündüğünüzün hissettiğinizin tam tersi. Çünkü sevginin inancın ve sabrın olduğu her yerde tüm engellerin aşılarak emsalsiz başarılar elde edilebileceğini unutmayınız. Onların sevgi sizin inancınız ve sabrınız ile her şey çok farklı olacak" dedi.


GÖREMEYEN GÖZLERİNE IŞIK, KONUŞMAYAN DİLLERİNE TERCÜMANSINIZ
 

Öğretmenlerin en kutsal mesleği icra ettiğini vurgulayan İlyas Kirez,"Değerli öğretmen arkadaşlarım, en kutsal mesleği icra etmektesiniz. Bilginizle, tecrübenizle, sabrınızla, onların göremeyen gözlerine ışık, işitmeyen  kulaklarına ses, konuşmayan dillerine tercümansınız. Eğitim-öğretim hayatlarını, sosyal yaşamdaki eksikliklerini tamamlayarak onları hayata katıyorsunuz. Engelli bireylerimize ihtiyaç duydukları yardım elini uzatarak, kalplerindeki ve zihinlerindeki engelleri kaldırarak hayata tutunmalarını sağlamaktasınız. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki her sağlıklı insanın birer engelli adayı olduğu unutulmamalı. Kendinizi onların yerine koyarak düşünmeli ve her birimiz engelli bireylerimizin daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Engellilere sadece bu haftada değil tüm yaşamları boyunca sahip çıkmak hepimizin ortak görevidir" dedi.


"HER SAĞLIKLI İNSAN BİRER ENGELLİ ADAYIDIR"
 

Özel Eğitim Öğretmeni İlyas Kirez'in konuşmasının ardından konuşma yapan Hayırsever Müjgan Karagöz, "Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükselmesi, medeni toplum anlayışının bir parçasıdır. Engelli olmak asla bir kusur olarak görülmemeli ve engelli bireylerimiz hiç bir zaman yaşama azmini yitirmemelidir. Unutmamalıyız ki her insan bir gün engelli olabilir. Bu nedenle bizler, engelliler duyarlılıkla gerekli desteği sağlamalı ve onları yalnız bırakmamalıyız. Her zaman onların yanında olduğumuz söylemek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nı kutluyor, engelli çocuklarımıza ve ailelerine mutlu ve huzurlu bir yaşam dileği ile tüm insanlık için engelsiz bir dünya umuduyla saygılarımız sunuyorum " dedi.


"EMPATİ YAPALIM ENGELLİYİZ NE BEKLERİZ"
 

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Eğitimde feda edilecek birey yoktur' sözünü vurgulayan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, "Okulumuzu hediye eden çok kıymetli Hayırseverlerimiz Müjgan Serkan Karagöz çifti, kıymetli mesai arkadaşlarım, sevgili öğrenciler ve öğrenci velileri, içinde bulunduğumuz hafta Dünya Engelliler Haftası. İlçemizde de bu kapsamda çeşitli etkinlikler yapılıyor. Fırsat buldukça katılmaya gayret ediyorum. Bugün içinde bulunduğumuz binayı yaptıran Hayırseverlerimizi öncelikle tebrik ediyor, ilçem ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum. Değerli dinleyenler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 'Eğitimde feda edilecek birey yoktur' sözünden örnek alarak bu güzel okulu engelliler için sadece ilçemiz değil Kapaklı ve Saray ilçesindeki engelliler içinde hizmetimize sunmuş oldu. Eskiden engelliler aileleri tarafından topluma çıkarılmamakta, gizlenmekte, sanki bir şuçmuş gibi saklanmaktaydı. Ancak son yıllarda devletimizin ve milletimizin engellilerle ilgili yaptığı olumlu çalışmalar neticesinde artık bunlar ortadan kalktı. Öncelikle engelli bireylerin ihtiyaç halinde iseler maaşları bağlandı. Yüzde 50'den fazla ağır engelli iseler yakınlarına engelli bakım aylığı bağlandı. Artık kamu kurum ve kuruluşlarda  engelliler işe girebiliyor.  Bu gelişmelerle ayrıca kamu kurum ve kuruluş projelerinde değişiklikler yapıldı. Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak üzere yapılan bu değişiklikleri memnuniyetle karşılıyoruz. Belediyelerin sivil toplum örgütlerine, vatandaşlara ve toplumun tüm kesimine büyük görevler düşüyor. Nedir bu görevler. Bir empati yapalım. Engelliyiz ne bekleriz. Hiç bir zaman acıma beklemeyiz değil mi? Anlayış bekleriz ve engellerin ortadan kaldırılmasını bekleriz. İşte bize düşen görevler bunlar. Hepinize saygılarımı sunuyorum. Sağlıklı mutlu ve başarılı günler diliyorum" dedi.


GÖSTERİLER İLGİYLE İZLENDİ
 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Müjgan Serkan Karagöz  Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından hazırlanan gösteriler sunuldu. Öğrenciler tarafından sunulan oratoryo gösterisinin ardından, okulun 1. kademe öğrencileri tarafından hazırlanan 'Ata Çocukları' adlı rond sunuldu. Okulun 2. kademe öğrencilerinin hazırladığı 'Kızılderililer' adlı gösterinin sunulmasının ardından 3. Kademe öğrencilerinin hazırladığı 'Atabarı' ve 'Zeybek' gösterileri sunuldu. İlgiyle izlenen gösteriler seyircilerden büyük beğeni topladı.


TEKSTİL TEKNOLOJİ ATÖLYESİ AÇILIŞI YAPILDI
 

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlik programının ardından okulda yeni açılmış olan Tekstil Teknoloji Atölyesi'nin Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban ve protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek açılışı yapıldı. Açılışın ardından atölyeyi gezen Atilla Selami Abban ve katılımcılara Tekstil Teknolojileri Öğretmeni Tuğrul Selimoğlu tarafından atölye ile ilgili bilgi verildi. Tuğrul Selimoğlu, " Tekstil Teknoloji Atölyemizin donanım ve malzeme ihtiyaçları Emprime Zanaatkarları Derneği tarafından karşılanmıştır. Emprime Zanaatkarları Dernek Başkanı Sayın Aydın Uysal başta olmak üzere atölyemize destek veren değerli dernek üyelerine teşekkür ederiz" dedi.


Haber / Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10