''Zeytin ağacı barışın ve kardeşliğin sembolüdür''

Mahalle toplantıları kapsamında Fezipaşa Mahallesi sakinleri ile bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  Altıyol Kavşağı'nı düzenlediklerini ve içine bir pusula yaptıklarını

Çerkezköy 14.05.2018 10:13:00 0

Mahalle toplantılarına Fatih Mahallesi’nde başlayan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay önceki gün de saat 20:30 Fevzipaşa Mahallesi Kurtlar Kıraathanesi’nde mahalle sakinleri ile bir araya geldi.

 

 

ÇERKEZKÖY ARTIK KORKULU RÜYA GÖRMEYECEK

 

 

Her mahalle toplantısında Çerkezköy Belediyesi’nin 4 yıl boyunca yaptığı çalışmaları anlatan Çerkezköy Belediyesi Başkanı Vahap Akay, göreve geldiklerinde sel baskınları, su baskınları ile anılan Çerkezköy’ün yapılan yaklaşık 75 milyon TL’lik altyapı yatırımı ile, Çorlu Deresi ve Kavak Deresi ıslahının tamamlanmasının ardından Çerkezköy’ün artık korkulu rüya görmeyeceğini ifade etti.

 

 

7 MİLYON TL’LİK BİR YATIRIMI TOPRAĞIN ALTINA GÖMDÜK

 

 

Çorlu ve Pınarça Derelerinin 2002 ve 2012 yılında Çerkezköy’e yaşattığı manzaraları anımsatan Akay; DSİ, TESKİ ile beraber derelerin ıslahı ile ilgili uzun süre çalıştık. DSİ’nin Çorlu Deresi’nde yapacağı ıslah çalışmaların önü açıldı. Çorlu Deresi’nin taşkınlarını hafifletmek üzere TESKİ ile beraber Ambardere Bölgesi’nde menfez yapılıyor’’ dedi. Akay, şehirde hızlı yağışlarda meydana gelen su baskınlarının TESKİ ile birlikte yapılan Çerkezköy İmar Sahası Taşkın Koruma Projesi ile sona erdiğini belirterek; ‘’Bu kapsamda 7 milyon TL’lik bir yatırımı toprağın altına gömdük. 30, 35 kilogram yağışlarla İmar Sitesi, Sayar, Kahraman Sokak, Cefa Sokak, Kartal Sokak sular altında kalıyordu. Buralara 7 milyon TL’lik yatırımla 40, 60, 70 kilogramları gördük Çerkezköy artık ani su baskınlarda kötü rüya görmez oldu” dedi.

 

 

KIZILPINAR’DAKİ ALTYAPI ÇALIŞMALARINDA %90’LAR SEVİYESİNE GELİNDİ

 

 

14 Temmuz 2016’da Çerkezköy’ün derelere akan kanalizasyonu ve Kızılpınar altyapısı için 27 milyon TL’lik bir çalışma başlatıldığını ifade eden Akay, bu hat ile Çerkezköy’ün atık sularınınartık derelere akmayacağını belirterek; ‘’Atık sular, DSİ tarafından 30 milyon TL bedel ile yapılan fakat parasının TESKİ tarafından ödeneceği Atıksu Arıtma Tesisi’ne giderek arıtılacak. Bununla birlikte Kızılpınar’daki altyapı çalışmalarında da %90’lar seviyesine gelindi. Haziran ayında açılışı olacak. 8.5 milyonluk kanalizasyon altyapısı, 2.5 milyon TL’lik ise yağmur suyu hattı yatırımı yapıldı. Toplamda 90 km kazı yapılmış olacak. Altyapının tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi ile birlikte üst yapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Asfalt, beton, demirli beton, kaldırım çalışmalarımız devam ediyor. İller Bankası’ndan kredi bekliyoruz. Gelmezse alternatifimiz de var. Eğer işin içine siyaset girer İller Bankası bizi borçlandırmaz ise Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar’ın yollarını ne pahasına olursa olsun yapacak ve verdiği sözü yerine getirecektir” dedi.

 

 

ÇERKEZKÖY İÇME SULU HATTI 2019 YILINDAN İTİBAREN YENİLENMEYE BAŞLANACAK

 

 

Ambardere’de altyapı çalışmasının temeli atıldığını ve çalışmaların tamamlanmasının ardından kaldırım ve yollarının da yapılacağını ifade eden Akay, aynı ihale içinde Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde altyapı çalışmasının yapıldığını belirterek, Çerkezköy İçme Sulu Hattı’nın da 2019 yılından itibaren yenilenmeye başlanacağını ve Çerkezköy’ün asbest borulardan kurtulacağını kaydetti.

 

 

YAKLAŞIK 5 BİN AİLEYİ ZİYARET ETTİK

 

 

Hoşgeldin Bebek Projesi ile yaklaşık 5 bin aileyi ziyaret ettiklerini kaydeden Akay, ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek yardımı yaptıklarını ifade ederek,  vatandaşların acı günlerinde taziye çadırları ile onların yanında olduklarını, kandillerde, milli ve dini bayramlarında vatandaşlarla bir olduklarının belirtti.

 

 

YILSONU İTİBARİ İLE ÇERKEZKÖY’E KAZANDIRACAĞIZ

 

 

İlçede işletme mantığında olan parkları revize ederek halkın kullanımına kazandırdıklarını ifade eden Akay, Cumhuriyet Mahallesi Tepe Piknik Alanı’nda Trakya’nın en büyük çocuk oyun parkını yaptıklarını ve adını 23 Nisan Çocuk Oyun Parkı koyduklarını kaydetti. Spor alanında da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Akay, İstasyon Mahallesi’nde atıl durumda olan kapaklı spor salonunu 2. Lig maçlarının oynanabileceği bir kıvamda 1000 kişilik seyirci kapasitesi olan stat, kapalı halı saha, basketbol ve voleybol sahası, güreş sahası ve modern bir kapalı spor salonu yaparak, alanı spor kompleksi olarak Çerkezköylü gençlerin, çocukların hizmetine açtıklarını belirtti. Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nun temelini attıklarını da ifade eden Akay, 10 milyon TL’lik bu yatırımı yılsonu itibari ile Çerkezköy’e kazandıracaklarını kaydetti.

 

 

 2019’DAN SONRA BİZ YAPACAĞIZ

 

 

Mahalle evi projesi ile açtıkları kurslarda kadınların aldıkları eğitimler sonucu ortaya çıkardıkları ürünleri satarak aile bütçelerine katkıda bulunabildiklerini kaydeden Akay, ‘'Fatih Camii önünden Adnan Kahveci Parkı’na kadar olan dere yatağı boyunca park ve yeşil alan düzenleme çalışması yapacağız. İçerisinde çocuk oyun grupları, spor alanları, oturma alanları, yürüyüş yollarının bulunacağı proje tamamlandıktan sonra Kent Park ile bütünleşecek. Vatandaşlarımız Fatih Camii önünden Pazar Yeri’ne kadar ışıl ışıl aydınlatılmış yürüyüş yolunu kullanarak yürüyebilecek. Eğer devlet Su İşleri Pınarça Deresi’nin ıslahını Koca Geçit Mevkii’ne kadar tamamlarsa, biz de bu projeyi Koca Geçit Mevkii’ne kadar uzatacağız. Eğer onlar ıslahı yapmaz ise 2019’dan sonra biz yapacağız’’ dedi.

HAZİRAN AYINDA AÇACAĞIZ

Yeni kapalı pazar yeri yapım çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Akay Haziran ayında burada ilk pazarı açmayı hedeflediklerini kaydetti. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan 27 milyon TL’lik Kültür Merkezi projesinin de Ekim ayına kadar vatandaşların hizmete açılmasının hedeflendiğini kaydeden Akay; ‘’ Adnan Kahveci Parkı’nda 1. etap çalışmalarını tamamladığımız Kent Park projesinin 2. etap çalışmaları başlayacak ve 1. Etap çalışmalarının tamamlandığı alan ile birleştirilecek’’ dedi.

 

 

ADİKAL BİR KARAR ALDIK

 

 

Akay,  ilçedeki trafik sorunun çözümü için radikal bir karar alarak tek yön uygulamasına geçildiğini anımsatarak, “Yaptığımız düzenlemelerle trafiği rahatlattık. Bu yöndeki düzenleme çalışmalarımız devam edecek. Yol Sirkülasyonu Projesi kapsamında Atatürk ve Öztrak Caddelerimizden 200’den fazla ağaç söktük. Bu ağaçlar yaşamaz dediler, ağaçları katlettiğimizi söylediler. O ağaçlarımızın bakımlarını yaptık. Hepsi filizlendi, çiçek açtı ve kentimizin park ve bahçelerine dikiliyor” dedi.

 

 

700 YAŞINDA BİR ZEYTİN AĞACI DİKTİK

 

 

 Tek yön uygulaması ile geçmişte kilitlenen ve kapatılmak zorunda kalan Altıyol Kavşağı’nda artık benzer görüntülerin görünmediğine vurgu yapan Akay, “Geçtiğimiz günlerde yerel bir gazetede Altıyol Kavşağı’na koyduğumuz harflerin ne anlama geldiğinin anlaşılmadığı ve vatandaşların bu durumdan rahatsız olduğu yönünde haber çıkmış. BizAltıyol Kavşağı’nı düzenledik ve içine bir pusula yaptık. Pusula ortasına da 700 yaşında bir zeytin ağacı diktik. Pusulanın etrafındaki K harfi Kuzey, G Harfi Güney, D Harfi Doğu ve B Harfi de Batı’yı işaret etmektedir. Zeytin ağacı da herkesin bildiği gibi barışın ve kardeşliğin sembolüdür. Biz bu proje ile ülkemizin kuzeyinden, güneyinden, doğusundan ve batısından gelen vatandaşlarımızın kentimizde barış, kardeşlik ve huzur içerisinde yaşadığını simgeledik” dedi. Kızılpınar-Çerkezköy arasındaki yolun ışıklandırıldığını kaydeden Akay, Veliköy Mahallesi’ne modern bir düğün salonu ile Mahalle Evi’nin kazandırıldığını belirtti.

 

 

300 BİN NÜFUS HAVASIZ KALACAK

 

 

Konuşmasının sonunda yapılmak istenen kömürlü termik santral hakkında da konuşan Akay, Çerkezköy’ün 2017 sayımında resmi nüfusunun 158 bin olduğuna dikkat çekerek “2016’da 146 bin, 2015’te 134 bin, 2014’te 123 bindi. Biz göreve geldiğimizde nüfus 111 binlerdeydi. Nüfus 4 senede neredeyse yüzde 50 arttı. Termik santral yapılırsa bu göç terse dönecektir. Peki kim geri gidecek? Ya da Çoğulhan’da kimler kalmış? Gidemeyen, kendine imkan bulamayan insanlar orada yaşamak zorunda kalmış. Çerkezköy’ün 500 sanayi kuruluşunun kirliliğini içimize sindirdik. Bir tarafımızda 500 fabrika var, ormanlık alanların olduğu diğer tarafımıza da termik santral gelirse bugün 300 bin nüfus havasız kalacak. Kahramanmaraş’ta vatandaşlara ‘Bizim oraya termik santral yapılacakmış, buraya etkileri nelerdir?’ diye sorduk. Deyim yerindeyse bir dokunduk bin ah işittik. Anlatılanlarla yaşananların bir olmadığını gözlemledik. Vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. Ocak 2017’de bir anket yaptırdık. ‘Çerkezköy’de termik santral yapılmasını istiyor musun?' diye sorduk. Katılımcıların yüzde 77’si ‘Hayır’, yüzde ‘23’ü Evet dedi. 10 ay sonra yaptığımız ankette aynı soruyu tekrar sorduk. Ocak ayında yüzde 77 olan oran yüzde 87’ye çıktı. Mayıs ayında yine yapacağız, bu oranın daha da yukarı çıkacağına inanıyorum’’ dedi.

 

 

TÜM ÇERKEZKÖY TEK YÜREK OLMALI

 

 

Bu işin siyaseti olmadığını vurgulayan Akay; ‘’ Tüm Çerkezköy tek yürek olmalı ve bu belayı başımızdan def etmeliyiz. Bunu Silivri başardı. Orada iktidarı, muhalefeti ile bir araya gelindi ve ‘Termik santral istemiyoruz’ denildi. Maalesef Çerkezköy aynı ortak tepkiyi veremedi. Bunu başardığımız gün ben inanıyorum santral buraya yapılmayacak" diye konuştu’’ dedi. Akay toplantının ardından vatandaşların sorunlarını dinledi.

 

 

Haber: Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10