Önümüzdeki engeller kaldırılırsa bizim bir engelimiz kalmaz

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Metin Seçkin Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Döndü Kaya ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni Seçkin Uçar tarafından düzenlenen etkinlikte Türkiye Sakatlar Derneği Çer

Çerkezköy 16.05.2018 18:28:00 0
Önümüzdeki engeller kaldırılırsa bizim bir engelimiz kalmaz

Dün saat 11.00'da Metin Seçkin Ortaokulu'nda düzenlenen etkinliğe, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Metin Seçkin Ortaokulu Müdürü Metin Demirbağ, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.  

 

HAYATA MAĞLUP BAŞLAYANLARDANIM

 

Etkinlikte açılış konuşmasını 11 yaşındaki Özge Marangoz yaptı. Hayata mağlup başlayanlardan olduğunu belirten Marangoz; ‘’Bu yaşıma kadar 12 ameliyat geçirdim. Ama zorlu hayatıma rağmen hala umut ve neşe doluyum.  Her şey kendine inanmakla başlar. Ey kendisine engelli diye hitap edilen kardeşim, sen engelli değilsin kendini öyle hissediyorsan engelin beynindedir. Onu kaldırmayı başarırsan her şeyin efendisi olursun" dedi. Özge Marangoz'un konuşmasının ardından Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi'nden gelen üyeler hikayelerini anlattı.

 

BİZLER SAKATIZ DİLENCİ DEĞİL

 

İlk olarak konuşmaya başlayan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, "Derneğimiz 30 yıl önce kurulan bir dernek. Sakatlara ve bu yönde yardıma ihtiyaca olan kişilere  yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şuan derneğimizin 1408 tane üyesi var. Baktığınız zaman bir dernek için önemli bir sayı evet ama öbür taraftan baktığınız zaman 1408 tane engelli var. Engelli olmak bizim suçumuz değil. Sakat olmayı biz istemedik. "Toplumun işleyişi, kötü olaylar başımıza gelen kazalar. Bunlar bizim suçumuz değil. Hanginiz annenizi babanızı seçme şansına sahipsiniz? Böyle bir şey mümkün değil,  değil mi. Herkes bu dünya ya farklı ailelerden farklı soylardan gelebiliyor. Maalesef sakat geldik dünya ya sakat devam etmeye çalışıyoruz. Topluma bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz. Yılar önce dernekte otururken çalışmalarımızda şunu gördük. İnsanlar engelliyi sakatı tanımıyor toplum içinde nasıl davranacağını ona nasıl yaklaşacağını bilmiyor. Ya da her topalın dilenci olduğunu düşünüyor. Bizler sakatız dilenci değil. 13 yıl önce bu derneği kurduğumda ben bir engelliydim. O zamanlar Çerkezköy de engelliler sıkıntı yaşıyorlardı, evden dışarı çıkmıyorlardı. Toplum onlara çok farklı bakıyordu. Köşe başında oturduğun zaman dilenci gibi gelip para veriyorlardı. Ben bu derneğin kurucu başkanı olarak 13 yıldır yaptıklarımızı sizlerle paylaşmaya geldim" dedi.

 

HAYATIMI YAŞAMAYA ÇALIŞTIM

 

Kendi hikayesini anlatan Hayrettin Çetinkaya, "Aslında biz sizleri önemsiyoruz arkadaşlar. Benim olmayan sağ ayağımdan dolayı sizin ayağınızı çok önemsiyorum. O ayak olmadan yaşamanın ne kadar zor olduğunu ben biliyorum. Küçükken arkadaşlarım top oynamaya çağırmazlardı, oyun oynamaya çağırmazlardı. Sen topalsın sakatsın derlerdi ama bu benim suçum değildi. 8 yaşında bahçede top oynarken top sokağa kaçtı. Bende peşinden koştum ama sağıma soluma bakmadım. Ve bana taş yüklü bir kamyon çarptı arkadaşlar. Sağ ayağımın dizden aşağısını kestiler. Şuan ayağımda takma ayak var. Sonrasında hayatımı yaşamaya çalıştım uğraştım. Arkadaşlarımla oynamak istedim sen oynayamazsın düşersin gibi söylemlerde bulundular. Ama yılmadım hayat devam ediyordu. Hiç durmadan çalıştım. Sizler doktor olacaksınız, bakan olacaksınız, mühendis olacaksınız sakat bireylerin her daim hayatlarını kolaylaştıralım" dedi. Çetinkaya, Dernek Üyelerinden biri olan Vildan'ın hayat hikayesini anlatarak Zihinsel engelli bireylerinde bir insan olduğunu ve dalga geçilmemesi gerektiğini, bu tür bir durumun herkesin kendi veya ailesinden birinin başına gelebileceğini vurguladı. Engelli olmanın 3 temel nedeninden bahseden Hayrettin Çetinkaya, "Engelli olmanın 3 temel nedeni vardır. Birincisi, Akraba evliliği, ikincisi annenin geçirdiği hamilelik sürecinde yeterli beslenememesi veya bebeğin dünyaya geldikten sonra ateşli hastalık geçirmesi ve üçüncüsü de meydana gelen kazalar" dedi. En kötü engelin insanın iki tane konulunun olamaması olduğunu söyleyen Çetinkaya, "İki kolunun olmayışı en kötü engelliliktir. Çünkü hiç bir şey yapamazsınız. Su içemezsiniz, yemek yiyemezsiniz" dedi.

 

BİZ ENGELLİ DEĞİLİZ

 

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube üyelerinden biri olan Şengül Civan'da kendi hikayesini anlattı. Şengül Civan, " Mesleğine saygısı olmayan bir doktor tarafından bu duruma geldim. 19 yaşında evlendim ve sezaryen ile doğum yaptım. Ameliyata giren doktor alkollü bir şekilde ameliyata girmiş ve kaslarıma giden sinir damarlarımdan birini kesmiş. Zamanla kaslarım gevşedi ve bir süre sonra yürüme yetimi kaybettim. İçinde bulunduğum psikolojiden dolayı kendimi cezalandırdım ve 4 yıl hiç dışarı çıkmadım fakat oğlum bir gün benden dışarı çıkmamı birlikte çıkmamızı istedi zorda olsa bunu başardım. Sakatlar derneğine götürdüler beni ve Hayrettin Beyle tanıştım. Bana bir elektrikli sandalye verildi. 10 yıl oldu dernekteyim ve çok mutluyum. Böylede yaşanabileceğini öğrendim. Ben bir sakarım ama asla kendimi küçük görmedi. Sizden ricam şu ki ileride doktor, mühendis olacaksınız. Fakat mesleğinizi severek yapın, sadece para için değil. Birinin hayatına mal olacak davranışlardan kaçının ve her zaman dikkatli olun. Bizim aşamadığımız tek engel kaldırımlar. Bu konu ile ilgili bireyleri uyarın. Arabalarını yanlış yerlere park edenleri uyarın. Biz engelli değiliz. Önümüzdeki engeller kaldırılırsa bizim bir engelimiz kalmaz" dedi.

 

ENGELLİ BİREYLERİMİZE HER ZAMAN YARDIMCI OLALIM

 

Derneğe üye olan diğer bireylerinde hayat hikayelerini anlatmasının ardından öğrencilerin engelli bireyleri anlaması ve empati kurması adına empati çalışması yapıldı. Öğrenciler arasından seçilen iki kişinin gözleri bağlanarak bir yerden bir yere gitmesi istendi. Çalışmaya katılan öğrenciler çalışmasının sonunda bunun ne kadar zor bir şey olduğunu anladıklarını dile getirdi. Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, " Bunu hiç bir zaman unutmayın sizin 2 saniye görmeden dayanamadığınız bu zamanı görme engelli bir birey bir ömür boyu yaşıyor. O yüzden engelli bireylerimize her zaman yardımcı olalım" dedi.

 

İLGİYLE DİNLENDİ

 

Empati çalışmasının ardından, okul öğrencileri tarafından oluşturulan koro grubu ve Özge Marangoz eşliğinde 'Birlikte aşarız tüm engelleri' isimli şarkı seslendirildi. Öğrenciler şarkıyı büyük bir ilgi dinlerken şarkının sonunda arkadaşlarını ayakta alkışladılar.

 

ENGELLİ BİREYLERİMİZ İÇİN SORUN TEŞKİL EDEN DURUMLAR ORTADAN KALSIN

 

Etkinliğin sonunda konuşma yapan Metin Seçkin Ortaokul Müdürü Metin Demirbağ, "263 öğrencimizin bunları bilmesine yardımcı oldunuz. Okul olarak her gün daha iyiye daha güzele ve içimizde yaşayan insanları daha fazla anlayarak adımlar atmaya devam ediyoruz. Daha doğruyu yaşamak ve yaşatmak adına eğitimin içindeyiz. Size şunu söylemek istiyorum sevgili öğrenciler doğru bildiğinizi söylemekten kesinlikle korkmayın. Bu amca bu teyze bana kızar diye düşünmeyin dik durun. Bildiğiniz doğruyu yanlış yaptığını düşündüğünüz kişinin gözünün içine baka baka söyleyin. Söyleyin ki hatasını anlayarak bir daha bunu yapmasın. Engelli bireylerimiz için sorun teşkil eden durumlar ortadan kalsın" dedi. Konuşmasının ardından, Okul Müdürü Metin Demirbağ ve Özge Marangoz tarafından Sakatlar derneği üyelerine çiçek takdim edildi.

Haber / Abdullah ADIGÜZEL


0282 726 91 91
0282 747 65 10