31 milyon 709 bin TL'lik dev yatırım

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresiBaşkanlığı tarafından yaklaşık 31 milyon 709 bin TL'lik yatırım ile Veliköy Mahallesi'nde yapılan Çerkezköy Atıksu Kollektö

Çerkezköy 25.05.2018 13:43:00 0
31 milyon 709 bin TL

Önceki gün saat 17:00’da Veliköy’de yapılan açılışta konuşan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa; ‘’Bugün Çerkezköy için tarihi bir gün. Bu proje gelecekteki 35 yıl sonrasına kadar hizmet verebilecek şekilde nüfus ve debi hesapları göz önüne alınarak tasarlandı ve hayata geçirildi. Proje kapsamında Çerkezköy ilçemizin en kalabalık mahallesi olan Kızılpınar’da 68 km kanalizasyon hattı yapılarak, bölge halkı sağlıksız koşullardan, fosseptiklerden ve geçici deşarjlardan kurtulmuş ve bölge halkının modern yaşama doğru bir adım daha atması sağlandı” dedi.

4 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA KOLLEKTÖR HATTI YAPILDI

Başa; ‘’ TM1 Atıksu Terfi Merkezi’ne atıksuyu ulaştıracak 4 kilometre uzunluğunda Q1400 milimetrelik  atıksu kolektör hattı yapıldığını ifade ederek; “Çerkezköy’ün yüzde 80 civarındaki atıksuyu, Kızılpınar Mahallesi’nin atıksuyunun tamamı, Kapaklı ilçemizin Bahçelievler Mahallesi ve Pınarça Mahallemizin atıksuyu ve gelecekte şebeke yapılması planlanan Veliköy Mahallemizin atıksuyu kollektör hattı aracılığı ile TM1 atıksu terfi merkezine iletilmektedir. Buradan da 1 kilometre uzunluğunda Q900 milimetre hattı ile Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilecektir’’ dedi.

 3 ANA BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Tesis hakkında bilgilendirmede bulunan Başa “ Atıksu Terfi Merkezi Tesisimiz kaba-ince ızgara, Terfi Merkezi (TM1) Binası ve manevra odası olmak üzere 3 ana bölümden oluşmaktadır. Terfi Merkezi 13 metre çapında ve 7.50 metre derinliğinde olup terfi merkezinde 4 adet pompa ve geleceğe yönelik 1 adet yedek pompa yeri bulunmaktadır. Tesise giren atıksu kaba ince ızgaralar aracılığı ile manevra odasındaki kolektöre basılır ve terfi hattı ile atıksu uzaklaştırılmış olur. Scada otomasyon sistemi ile çalışan tesisimizi uzaktan kontrol etme ve gözlemleme imkanı da bulunmaktadır. Ayrıca tesisimizde 1 adet 500 kw jeneratör, 1 adet hava tankı, 1 adet 1000 kw trafo, 1 adet beton muhafazalı trafo köşkü ve 1 adet kompresör bulunmaktadır. Tesisimiz kapasite olarak 2034 yılına kadar 750 lt/sn ve 2040 yılına kadar ise 1200 lt/sn’lik debi ile çalışarak yaklaşık 200 bin kişiye hizmet verecektir. İlerleyen yıllarda nüfusa göre ilave tesis yapılacak” dedi.

‘’KANALİZASYON VE SU SORUNU OLAN BİR ÇERKEZKÖY TESLİM ALDIK’’

4 yıl önce Çerkezköy Belediyesi’nin derelerine kanalizasyonlar akan, adı ani su baskınları ile anılan ve su baskınlarıyla ulusal basına da konu olan ve aynı zamanda kanalizasyon, içme suyu sorunları olan bir Çerkezköy teslim aldığını ifade eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ 2014 yılının Haziran ayında çizmelerimizi giyip Çerkezköy’de ani su taşkını olan yerlerde incelemelerde bulunduk. 2002-2012 yıllarında Çerkezköy ciddi sel felaketlerine maruz kaldı. Göreve geldikten sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birlikte bir araya gelerek dere taşkınlarının nedenlerini ve alınması gereken önlemleri masaya yatırdık. Çorlu Deresi’nin Ambardere Bölgesi’nde TESKİ ile beraber menfez, köprü yapımı gerçekleştirdik. Yine 7 milyonluk bir yatırım ile GOP Mahallesi’nde Sakatlar Derneği önünden başlayıp Küçük Sanayi Sitesi’ne inen ve Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallemizde Kartal Sokak’tan Pınarça Deresi’ne inen hatta 1800’lük borular döşeyerek 7 milyonluk bir yatırım toprağın altına gömüldü. 30-25 kilogram yağışlar ile taşkınları gören Çerkezköy 60, 70 kilogramları gördü bana mısın demedi” dedi.

YAPILAN YATIRIMLAR GELECEĞE, ÇEVREYE YÖNELİK YATIRIMLAR

14 Temmuz 2016’da bugün açılışı yapılan işin temelinin atıldığını, toprağın altına yapılan yatırımların gözükmediğini fakat geleceğe, çevreye yönelik yatırımlar olduğunu vurgulayan Akay; “16 Temmuz 2016 yılından bu yana zahmetli bir yatırım ile bugünlere gelindi. Çorlu suyuna, Çerkezköy’ün bütün kanalizasyonları akarken, bugün bunlar toplanıp bu terfi merkezinden DSİ tarafından ihalesi yapılan ama parasını TESKİ’nin ödediği İleri derecede Biyolojik Arıtma tesisine gönderiliyor ve oradan Ergene Nehri’ne devam ediyor” dedi.

‘’ÇORLU DERESİ KANALİZASYON BATAKLIĞI OLMAKTAN KURTULACAK’’

 Akay, bugüne kadar ihmal edilen, görmezden gelinen ne kadar altyapı yatırımı varsa Çerkezköy’e yapıldığını da ifade ederek “ Çerkezköy’de dört yıllık süre zarfında toprağın altına 75 milyonluk yatırım yatırıldı.  Biz doğası temiz, çevresi temiz, suları temiz bir Çerkezköy hayalimiz vardı. Şimdi bu hayalimiz yapılan yatırımlar ile kendine gelip hayat bulacak” dedi. Yapılan yatırımlar ile Çorlu Deresi’nin kanalizasyon bataklığı olmaktan kurtulacağını, Kavak Dere’nin ıslahının devam ettiğini de ifade eden Akay, Kava Dere, Pınarça Deresi ve Çorlu Deresi’nin etraflarını daha yeşil, daha çevreci, daha yaşanabilir birer yaşam alanları yapacaklarını belirtti.

‘’SUYU TEMİZ ÇERKEZKÖY’DE YAŞAMAK İSTİYORUZ’’

 Çerkezköy ve Kapaklı sınırlarına yapılmak istenen kömürlü termik santral hakkında da konuşan Akay, kendilerinin Çerkezköy’ü güzelleştirmek, daha çevreci, daha yeşil, daha temiz bir yer yapmak için proje üretirken birilerinin Çerkezköy’ü termik santral belası ile karşı karşıya bıraktığını da ifade ederek; ‘’Bugün TESKİ’nin 150-160 metrede suya ulaştı. Bu su çıkarılarak kömürler yıkanacak.  Su ihtiyacı iki kat artacak. Yıkadığınız kömürün pis suyunu nereye göndereceksiniz? Cevap yok. Bizim itirazımız bunlara. Biz geleceğe umutla bakalım istiyoruz. Suları temiz, dereleri temiz, kanalizasyon sorunu olmayan, içme suyu hattının yenilendiği, havası, suyu temiz Çerkezköy’de yaşamak istiyoruz. İnşallah bu termik santral belasını def edeceğiz. Geleceği temiz, suyu temiz, havası temiz Çerkezköy’de inşallah hep birlikte el ele, omuz omuza yaşamaya devam edeceğiz” dedi

‘’ÇERKEZKÖY’DE ARTIK SU BASKINLARI YAŞANMIYOR’’

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise " 4 sene geriye gidelim ve burayı teslim alacağımız Çerkezköy'ü düşünelim. Çerkezköylülerin yaşadığı sıkıntıları yakından bilen ve hizmet süremiz içerisinde alınan aşamalarla Çerkezköy'ün adım adım rahatladığını gerçekten büyük değişimleri yerinde görüyoruz. Göreve geldiğimizin ikinci ayında yağan yağmurda sayın başkanla beraber çizme ayağımızda o manzarayı gördük. 30 Mart 2014'te de sosyal demokrat belediye devam dedi. O günden buyana gelinen nokta meydandadır. Göreceksiniz ki 30 Mart 2019'da yine aynı sosyal düşünceye, sosyal demokrat belediye başkanlarımıza Çerkezköy halkı `devam' diyeceği inancındayım. 24 Haziran 2018'de ülke genelinde ki iktidara 'tamam' diyeceğini bilerek bunu söylüyorum. Çerkezköy'ün bu inancını yakından bilerek söylüyorum. Türkiye'deki değişimin, Çerkezköy'deki değişimin Türkiye'deki değişimde özdeş olduğunu gördük’’ dedi.

EN BÜYÜK İDEALİM, ÇERKEZKÖY'ÜN İÇME SUYU HATLARININ YENİLENMESİ

En büyük idealinin, Çerkezköy'ün içme suyu hatlarının yenilenmesi olduğunu kaydeden Albayrak; ‘’ İnşallah halktan aldığımız yetki sürecinin içerisinde de Çerkezköy'ün sağlıklı içme suyuna kavuşacağı hamleyi de beraber temel atarız. Bu duygularla hizmete sunulan bu tesislerin Çerkezköy'e hayırlı olmasını diliyorum. Bir konuyu bir kez de kez daha ben tekrarlamak istiyorum. Yapılan bu biyolojik arıtma tesisleri Devlet Su İşler tarafından yapılmaktadır. Ama TESKİ adına yapılmaktadır. Teslim aldığımız her biyolojik arıtma tesisinin parasını da kuruşu kuruşuna, bunu yapan DSİ ve ilgili yerlere ödüyoruz. Bu duygularla gelecek günlerin ülkemiz için, Çerkezköy için, halkımız için, Tekirdağ için güzellikler getirmesi dileğiyle tesisin hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.

AÇILIŞI YAPILDI

Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı tarafından yaklaşık 31 milyon 709 bin TL’lik yatırım ile yapılan Çerkezköy Atıksu Kollektörü, Terfi Merkezi TM1 ve Terfi Hattı açılışı yapıldı.

 

Haber/Seyit SÜREN-Hilal ÇARIKÇI

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10