''Sigaraya hayır''

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, tütün ürünleri ve zararları konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Dünyada her yıl tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunla

Çerkezköy 1.06.2018 18:56:00 0

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan sıkı denetimler sonucu 31 Mayıs Dünya Tütün Günü’nde ilçede sigara içilmeyen işyerlerine teşekkür belgesi verildi. Dün de İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından Cumhuriyet meydanında açılan stantta sigara alışkanlığı olan vatandaşlara tütün ürünleri ve zararları konusunda bilgilendirme yapıldı.

 

KENDİNİ VE SEVDİKLERİNİ YAKMA

 

Tütün ürünleri alışkanlığı olan vatandaşların sigarayı bırakmaları için broşür dağıttıklarını ifade eden İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri aynı zamanda bilgilendirme yaparak sigaranın zararlarını anlattıklarını belirterek sağlıklı yaşamak ve daha uzun yaşamak için sigara alışkanlığına son vererek bırakmaları konusunda gerekli her türlü bilgilendirmeyi yaptıklarını söylediler. Yetkililer, “Sigara dünyada en yaygın tütün ürünleri arasında yar almakta. Ülkemizde de en çok tüketilen ürünler arasında  sigara yer alıyor.   İnsan sağlığına oldukça zararlı olan tütün birçok hastalıklara da yol açmaktadır. Tütün dumanında  4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 250’si zararlı ve 50’den fazlası da kansere neden olduğu bilinmektedir. Dünyada her yıl tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle milyonlarca kişi hayatını kaybetmektedir. Sigara alışkanlığı bulunanlar daha sağlıklı yaşamak için sigarayı bir an önce bırakmalıdırlar. Sigara içenler kendini ve sevdiklerini yakmasın. Sağlıklı yaşamak için sigaraya hayır” dedi.

 

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA VÜCUTTA NE GİBİ  DEĞİŞİKLİKLER OLUR?

 

 Sigara alışkanlığı olanların sigarayı bıraktıklarında vücutta meydana gelen değişiklikleri de sıralayan yetkililer;  “Sigara içimi bırakıldığında vücutta 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonrada kandaki nikotin düzeyi azalır tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar. 72 saat sonra da hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır, enerji düzeyi artar. 12 hafta sonunda vücuttaki kan dolaşımı düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma görülmez. 9 ay sonra ise öksürük,  solunum yolları ve akciğer fonksiyonlarına yüzde 10-15 oranında artar.  12 ay sonra da kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.  36 ay sonra ise mesane kanseri riski de yüzde 50 azalır. 5 yıl sonra ise kalp krizi geçirme riski,yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski de yüzde 50 azalma gösterir.  Ayrıca yine 10 ve 15 yıl sonra ise kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner ve akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50-60 oranında azalır” dedi.  

 

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN DESTEK ALABİLİRSİNİZ

 

Yetkililer; ‘’Bu nedenle sigara tiryakileri kendi kendilerine sigarayı bırakacağı gibi ihtiyaç duymaları halinde sigarayı bırakma konusunda uzman kişilerden de yardım alabilirler. Sigarayı bırakmak isteyenler, yardım almak için Alo 171 Sağlık Bakanlığı Sigarayı Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak ihtiyaçları olan desteği alabilirler. Ayrıca uzmanlaşmış hekimden destek almak istenirse 182’yi arayarak merkez Hekim Randevu Sistemi’nden destek alacaklar en yakın sigara bırakma polikliniği için randevu alabilirler ya da doğrudan polikliniklere başvurabilirler” diyerek bilgi verdiler.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10