Aygun: Devlet çiftçinin hakkını yiyemez

CHP Tekirdağ Milletvekili Adayı Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun; ''Devletin çiftçiye 120 Milyar TL'nin üzerinde borcu var'' dedi.

Tekirdağ 19.06.2018 16:24:00 0
Aygun: Devlet çiftçinin hakkını yiyemez

Çiftçinin devletten alacağı desteğin her geçen gün daha da arttığının altını çizen Aygun; ‘’Devletin çiftçiye 120 Milyar TL’nin üzerinde borcu var’’ dedi. Kanunların uygulayıcısı olan AK Parti Hükümetinin şuanda taahhüt ettiği şeyleri yerine getirmediğini ifade eden Aygun; ‘’5488 sayılı Tarım Kanunu, AKP Hükümetleri döneminde 25 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun 21. maddesinde “Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz.” denilmektedir. Yani devlet, çiftçi vatandaşına destek olarak her yıl gayri safi milli hasılanın en az yüzde birini (%1) ödeyeceğini taahhüt etmektedir. Ancak devletin icra organı olan AKP Hükümeti taahhüdünü yerine getirmemektedir’’ dedi.

 

 

ZOR ŞARTLARDA ÜRETEN ÇİFTÇİNİN YANINDA OLACAĞIZ

 

 

Aygun çiftçiye verileceği açıklanan desteklerin yarısından azının ödendiğini iddia ederek; ‘’Kanunda belirtilmiş olan GSMH ve tarımsal destek miktarları incelendiğinde, çiftçimize ödenmesi gereken destek miktarının yarısından daha azının ödendiği görülmektedir. 2006 yılında kanunun yürürlüğe girmesinden sonra günümüze kadar ödenmesi gereken destek miktarı kanunun aksine azalarak gelmiştir. 2006 yılında ödenmesi gerekenin %60’ı ödenirken bu oran devamlı azalmış ve 2017 yılında %41,3 e düşmüştür. Siyasetten önce,  bu toprakların çocuğu olan ve tarımdan geçimini sağlayan bir ziraat yüksek mühendisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde çiftçimizin bu alacağının takipçisi olacağımı bilmenizi istiyorum. Devlet çiftçinin hakkını yiyemez. Zor şartlarda üreten çiftçinin yayında olacağız’’ dedi. 

 

 

 

Haber: Abdullah ADIGÜZEL


0282 726 91 91
0282 747 65 10