7143 sayılı yeni yapılandırma kanunu anlatıldı

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından 7143 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve getirdikleri hakkında, kamu kurum ve kuruluş görevlileri bilgilendirildi. Bilgilendirme dün Çerkezköy Ticaret ve Sanayi

Çerkezköy 28.06.2018 15:00:00 0
7143 sayılı yeni yapılandırma kanunu anlatıldı

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından 7143 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve getirdikleri hakkında, kamu kurum ve kuruluş görevlilerinedün saat 10:00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda konu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

 

TOPLANTIYA 25 KİŞİ KATILDI

 

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Tamer Atalayın, Müdür Yardımcısı Zeyni Sayın ve Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Şefi Güzide Eren’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya yaklaşık 25 kişi katıldı. Düzenlenen toplantıda Kamu Kurum ve Kuruluş görevlilerine 7143 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve getirdikleri konusunda bilgi verildi. Düzenlenen seminerde 7143 sayılı yeni yapılandırma kanunu kapsamında, yapılandırmanın getirdikleri, taksit ve ödemeye ilişkin bilgiler, eski yapılandırmalara ilişkin düzenlemeler, borçlarını yapılandıranlara sağlanan avantajlar, başvuru yerleri ve yapılandırma kanununda yer alan önemli maddeler anlatıldı.

 

KATILIMCILAR BİLGİLENDİRİLDİ

 

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Şefi Güzide Eren, yapılandırma kapsamında Mart ayı ve öncesi dönemler için 4/a, 4/b ve 4/c sigortalılarına ait alacaklar konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Eren; ‘’Sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası meslek hastalığı veya işveren yada üçüncü kişilerin sigortalılara yaptıkları haksız fiiller sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklılar, BAĞ-KUR sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar yapılandırma kapsamına girmektedir " dedi.

 

SON BAŞVURU GÜNÜ 31 TEMMUZ

 

Eren yapılandırmadan yararlanmak için son başvuru tarihinin 31 Temmuz olduğunu ifade ederek, ödeme ve taksitlendirme konusunda şu bilgileri verdi; Yapılandırılan tutarın peşin veya ilk taksit olarak Ağustos ayında başlayacak. Yapılandırılan tutarın ikişer aylık dönemlerde en fazla 18 taksitte ödenmesi gerekmektedir. Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 10'unun en son 31 Ağustos tarihinde peşin ödenmesi halinde kalan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ını silinecektir. Taksitli ödeme seçeneği tercih edenlerin borçlarını iki taksitte ödemeleri halinde prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'sinin en son 31 Ekim tarihine kadar ödenmesi halinde kalan Yİ-ÜFE tutarı yüzde 50'si silinecektir" dedi. Son ödeme tarihinin tatile denk gelmesi halinde ödeme süresinin ilk iş günü mesai bitiminde sona ereceğinin belirten Eren, "Taksitle ödemeyi tercih edenle 6,9,12,18 ayda eşit taksitle ödeme yapabilecekler. 6 ay için yüzde 4,5, 9 ay için yüzde 8,3, 12 ay için yüzde 10,5,18 ay için yüzde 15 kat sayısı uygulanacaktır. Peşin ödeme veya taksitler kredi kartıyla ödenebilinecektir" dedi.

 

BORÇLARINI YAPILANDIRANLARA SAĞLANAN AVANTAJLAR ANLATILDI

 

Eren borçlarını yapılandıranlara sağlanan avantajlar hakkında da bilgi verdi. Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma dışındaki borçların ödenmesi kaydıyla, sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılabilineceğini kaydeden Eren; ‘’Yapılandırmanın bozulması halinde, yararlanılan teşvikler geriye yönelik iptal edilmeyecektir. İhale ve inşaat iş yerleri için tüm borçların tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik beldesi/teminat iadesi yazısı verilecektir. Tüm borçları karşılayacak tutarda teminat verilmesi halinde yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik beldesi/teminat iadesi yazısı verilebilecektir " dedi. 

 

SOSYAL GÜVENLİK MERKEZLERİNE MÜRACAAT EDİLMESİ GEREKİR

 

Eren, yapılandırılmanın bozulması konusundan da bahsederek; "Peşin ve taksitli ödemelerde taksit tutarının yüzde 10'unu geçmemek üzere 10 TL tutarındaki eksik ödemeler yapılandırmayı bozmayacaktır. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur. Yapılandırmanın bozulması halinde borçlular ödedikleri taksit tutarı kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecektir" dedi. Yapılandırmadan yararlanmak için başvuru yapılması gereken yerleri belirten Eren, "Yapılandırma için 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat edilmesi gerekmektedir" dedi. Sosyal Güvenlik Merkezi Şefi Güzide Eren'in konuşmasının ardından Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Tamer Atalayın ve Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Yardımcısı Zeyni Sayın yapılandırma ile ilgili açıklamalarda bulundu. Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardında seminer sona erdi.

 

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10