Toprak: Umudumuz Ayçiçeğinde

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bu yıl hasat öncesi ve hasat zamanı  yağışların çok olması nedeniyle buğdayda  rekoltenin beklentilerinin  çok altında olacağını ifade edere

Çerkezköy 1.07.2018 16:14:00 0
Toprak: Umudumuz Ayçiçeğinde

“Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hem buğdayda hem de ayçiçeğinde çifte bayram yaşamayı umut ettiklerini dile getiren Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak; ‘’Geçen yıl hava koşulları biz çiftçilerin tam istediği gibi gitti. Buğday ve ayçiçeğinde bölgemizde rekor elde etmiştik. Bu yıl ise tam tersi oldu.  Buğday taneye geçtiğinde bölgemizde başlayan yağışların zaman zamanda dolu şeklinde yağması çoğu yerde taneleri yok etti. Ayrıca bu aşırı yağışlar ürünün kalitesini de düşürdüğü gibi fiyatı da düşük olacak. Yağışlar nedeniyle Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimizde şu ana kadar buğday hasadı yapan en fazla on çiftçiyi geçmez. Yağışlar dolayısıyla bu yıl hasat da gecikti” dedi.

 

BU YIL REKOLTE DÜŞÜK

 

Toprak yağışlar nedeniyle bu yıl Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde buğday rekoltesinin düşük olduğunu belirterek, “ Son 20 günden bu yana aralıklarla yağan yoğun yağışlar çiftçimizi etkiledi. Yağışlar nedeniyle tarlalara girilemiyor. Bu yıl buğdayda yerine göre en çok 150-250 kilogram ürün elde edebileceğimizi tahmin ediyoruz. Geçen yıl bu oran dönümüne göre en az 250 en çok 430 kilogramdı” dedi.

 

UMUDUMUZ AYÇİÇEĞİNDE

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bu yıl tek umutlarının ayçiçeği olduğunu da belirterek, “ Yoğun yağışlar ayçiçeğine yaradı. Çünkü özellikle bu aylarda ayçiçeğinin yağışa ihtiyacı vardı. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda bölgemizde ayçiçeğinde rekolte beklentimiz yüksek. Bu yıl buğdayda elde edemediğimiz rekolteyi ayçiçeğinde elde edeceğiz. İnşallah çiftçiler olarak ayçiçeği bu yıl da yüksek rekoltesi ve taban fiyatı ile yüzümüzü güldürecek.”diye konuştu.

 

BUĞDAYDA YÜZÜMÜZ GÜLMEDİ AYÇİÇEĞİ GÜLDÜRECEK

 

Çerkezköy Çiftçi Malları Eski Başkanı Ahmet Çelebi de, “Yaklaşık 40 yıldır çiftçilik yapıyorum. Çiftçilerin her yıl beklentisi ektiği üründen fazla mahsul alması ve ayrıca ürününe günün koşullarına göre para verilmesidir. Geçen yıl gerek buğdayda gerek ayçiçeğinde iyi ödemeler yapıldı. Çiftçiler olarak memnun olduk. Ancak bu yıl nasıl olacak bilmiyorum. Buğday da yağışlar nedeniyle hem kalite düştü hem de rekolte düştü. Yağışlar nedeniyle buğdayda yüzümüz gülmedi. Tek tesellimiz ayçiçeğinde geçen yılın rekoltesini yakalamak ve bu yıl taban fiyatı olarak da iyi ödeme yapılırsa ayçiçeği yüzümüzü güldürecek diye düşünüyorum. Ayçiçeği yüzümüzü güldürürde masraflarımızı da karşılarız” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10