'İmar Barışı' hakkında bilgilendirme yapıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki inşaatçılar, müteahhitler, mimarlar ve yapı denetimcileri meslek grupları tarafından düzenlenen imar barışı semineri verildi. Seminer Çevre ve Şehircilik B

Tekirdağ 3.07.2018 18:49:00 0

Toplantıya konuşmacı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürü Ömer Albayrak, İl Müdür Yardımcısı Yusuf Özdemir ve il Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Metin Canli katıldı. 

 

İMAR BARIŞI NEDİR

Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ il Müdürlüğü yapı denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Metin Canli konuşmasına imar barışının ne demek olduğu ile başladı. Canli,  “Düzenleme kapsamında yapı kayıt belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 1394 sayılı  kanun hükümlerine göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendi. Yapı kayıt belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak.yapı kayıt belgesi 31.12 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için alınabilir.yapı kayıt belgesi müracaatları 31.Ekim 2018’e kadardır” dedi. 

 

TAMAMI ÖDENECEK

 Ruhsatsız binaya bedelin tamamı ödenmeden belge düzenlenmeyeceğini kaydeden Canli; ‘’  “Yapı kayıt belgesi bedeli, genel bütçenin ilgili cetveline gelir kaydedilmek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Yıkım kararı ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Tebliğe göre, yapı kayıt belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda olacak. Öte yandan, inşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla yapı kayıt belgesi verilebilecek. Ayrıca yapı kayıt belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilecek. Yapı kayıt belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlara izin verilen düzenleme kapsamında belge sahibi yapılarda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı da yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilebilecek’’ dedi. 

 

 İMAR BARIŞINDAN HANGİ YAPILAR FAYDALANACAK?

 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar imar barışı kapsamında olduğunu kaydeden Canli; ‘’ Sadece Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada'nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler bu kapsam dışındadır. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemez. Yapı kayı belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvakafat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekiyor. Bu durumda daha önce yapı kayıt belgesi olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecek. Bu işlemlerin sonucunda kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacak ve arsa vasfından alınan emlak vergisi, yapı vasfından alınmaya başlanacağından vergi kayıpları önlenecek. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecek. Hazine taşınmazı üzerindeki yapılar hakkındada Metin Canli, “Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecek. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabilecek’’ dedi. 

 

ELDE EDİLEN GELİR NEREDE KULLANILACAK?

Canli; “Yapı kayıt belgelerinden elde edilen gelirler deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde faizsiz kredi sağlanacak.Yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak ve düzenlenen yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamayacak ve müktesep ulaştırmayacak.”diye bilgi verdi. Metin Canli’nin bilgilendirmesinin ardından Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürü Ömer Albayrak ve İl Müdür Yardımcısı Yusuf Özdemir de katılımcıların sorularını tek tek yanıtlayarak bilgilendirdiler.

 

 

Haber/Seyit SÜREN
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10