Çocukların geleceği karartılıyor 

Kapaklı Kent Konseyi üyeleri ve STK temsilcileri Türkiye'nin gündemine oturan Eylül Yağlıkara ve Leyla Aydemir cinayetleri sonrası artan çocuk istismarı ve çocuğa yönelik şiddete karşı basın aç?

Kapaklı 6.07.2018 17:35:00 0
Çocukların geleceği karartılıyor 

Kapaklı Kent Konseyi üyeleri son günlerde gündemi meşgul eden çocuk istismar ve cinayetlerine karşı STK’larla birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. 

 

BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Dün saat 16.00’da Kapaklı Kent Konseyi binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına Kapaklı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Arıcı, Trakya Küçükyaylalılar Derneği Başkanı Selami Tetik, Kapaklı Kömürköylüler Derneği Başkanı Seyfi Özgerçek, Kapaklı Uzunköprülüler Meriçliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakan Tunca, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilcisi İbrahim Çetintaş, Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir ve konsey üyeleri katıldı. 

 

”HABERLERLE SARSILDIK”

Basın açıklamasını okuyan Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir “ Bugün burada unutulmak üzere olan insanlığımızı hatırlatmak için bu basın açıklamasını yapmak üzere toplandık. Günlerdir önce kayıp haberlerini alıp sonra da ölüm haberlerini aldığımız küçük kızlarımız Leyla ve Eylül’ün haberleri ile sarsılıyoruz. Tecavüz ve işkence edildikten sonra öldürülen Eylül, kaçırıldığı iddia edilen ve açlıktan yaşamını yitiren Leyla, halen bulunamayan Ufuk, Salih ve her gün yenisi eklenen çocuk hakları ihlalleri ile çocuklarımızın gelecekleri karartılmaktadır” dedi. 

 

“DEĞERLERİMİZ AYAKLAR ALTINA ALINMAKTADIR”

Özdemir “ Çocuklarımızı öldüren suçluların profillerine baktığımızda ne yazık ki genç insanlar olduğunu görüyoruz. Bu genç suçlular başka amaçlarla yetiştirilirken nasıl bir canavara dönüştüler. Çağa uygun bir eğitimden geçselerdi Eylül’ün, Leyla’nın katili olmak yerine belki de enerjilerini doğru yönde kullanarak topluma fayda sağlayan insanlar olacaklardı. Bu anlamda anne ve babalar, eğitimciler, çocuk bakımı ile ilgili kurum çalışanları, hukukçular, emniyet mensupları, sosyal hizmet uzmanları, hastanede çalışan tüm sağlık personelinin istismarın önlenebilmesi için eğitilmesi son derece önem taşıyor. Son üç yılda 13 bin çocuk istismarı ile bütün zamanların en ulaşılmaz seviyesine erişen ülkemizdeki bu durumu toplumsal olarak kaldıracak gücümüz kalmadı. Toplumsal ahlaki değerlerimiz her geçen gün ayaklar altına alınmaktadır” diye konuştu. 

 

“12 YILDA 104 BİN ÇOCUK KAYIP”

Çocuk tecavüzlerinin sadece yüzde 5’inin ortaya çıktığını ve yüzde 95’inin ise gizli kaldığını kaydeden Özdemir “ Ensest vakaların ise ancak binde biri ortaya çıkıyor. Buna rağmen her dört tecavüz davasından biri çocuklarla ilgilidir. İstismarcıların yüzde 66’sı akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler ve istismarcıların yüzde 9’u çocukla aynı evde yaşıyor. TÜİK verilerine göre 2008-2016 yılları arasında kaybolan çocuk sayısı 104 bin 531’e ulaştı. Bu rakamlara göre Türkiye’de kayıp çocuk sayısı pek çok ülkenin nüfusundan bile fazladır. Her yıl ortalama on bin kadın tecavüze uğruyor. Bu sayılar sadece adli mercilere yansımış olanlardır. Kadınların taciz ve tecavüz sonrası korkup sustuklarını, susturulduklarını, faillerin cezasız kalacağını bildiklerinden dolayı çoğu zaman intihar ettikleri düşünüldüğünde ise, bu sayılar aslında en az ikiye katlanması gerektiğini görmek mümkündür” açıklamasında bulundu. 

“MÜCADELE ETMEYE DAVET EDİYORUZ”

Bu gibi olayların önünün kesilmesi gerektiğini ve faillerin bir an önce yakalanıp en ağır cezayı alması gerektiğini kaydeden Özdemir “ Bu yapılmadığı takdirde yakın zamanda çocuklar, kadınlar ve hayvanlar da aynı kötü olaylara maruz kalarak yaşamaya devam edecektir. Devletin yetkili kurumları, çocuk ihmali ve istismarını, kadın tecavüzünü, ulusal eylem planları hazırlayarak ve çocuk odaklı, kadın odaklı, eşit, bilimsel, laik politikaların yaşamın her alanda uygulamasını sağlayarak bu durumlar engellenebilir. Kapaklı Kent Konseyi olarak artık daha fazla çocuk cinayeti ve istismarı haberi okumak istemiyoruz. Bizler çocuklara uygulanan her türlü ihmal ve istismarın önlenmesini, çocuk haklarının çağdaş ülkeler düzeyine getirilmesini talep ediyoruz. Çocuklarımızın başta yaşam ve eğitim hakları olmak üzere tüm haklarını savunmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızı korumak için herkesi mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi.

 

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10