Yolcu treni raydan çıktı; 6 vagon devrildi

Uzunköprü'den İstanbul'a yolcu taşıyan ve saat 15:40'ta Uzunköprü'den hareket eden 12 703 nolu yolcu treni Çorlu Muratlı arasında 162. Kilometrede raydan çıktı. Kazada trenin 6 vagonu devrilirken, ilk belirlemelere

Çorlu 8.07.2018 17:57:00 0
Yolcu treni raydan çıktı; 6 vagon devrildi

Trenin 6 vagonu da yoldan çıkınca trende bulunan  çok sayıda yolcu olay yerinde hayatını kaybetti. İstanbul'a gitmek üzere saat 15:40'ta hareket eden trenin içinde 360 yolcunun bulunduğu öğrenilirken, çok sayıda yaralının da olduğu tren kazasında yaralılara müdahale için Çerkezköy, Çorlu ve Tekirdağ’dan çok sayıda ambulans olay yerine sevk edildi. Enkaz kaldırma çalışmaları için de çevre belediyelerin iş makineleri kaza yerine yönlendiriliyor

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYINLADI

 

Sağlık Bakanlığı'na ait 3 hava ambulansının yanı sıra 2 tane de askeri hellikopter olay yerine intikal etti. Çerkezköy'den de yaralıların olduğu öğrenilen tren kazasında ölü sayısı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kaza yerine İstanbul'dan da kurtarma aracı ve 24 personel sevk edildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan da olay yerine gelmek üzere yola çıktı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kaza sonrası başsağlığı mesajı yayınladı. 

 

HER GRUPTAN ACİL KANA İHTİYAÇ VAR

 

Meydana gelen tren kazasında çok sayıda yaralı için her gruptan acil kan ihtiyacının olduğu da duyuruldu. Çorlu Belediyesi yetkilileri, yaralılar için vatandaşların başta Çorlu Devlet Hastanesi olmak üzere Çorlu'daki tüm hastanelere başvurarak kan bağışında bulunabileceğini belirtti.

EKİPLER KAZA YERİNE ULAŞMAKTA GÜÇLÜK ÇEKTİ

Kazadan heman sonra bölgeye ilk olarak yakında bulunan Sarılar Köyü Muhtarı Fuat Döner imle köylüler ulaştı. Kazazedeleri ilk yardımı köylüler yaparken, Sarılar Köyü Muhtarı Fuat Döner, "Bölgeye araçla ulaşım çok zor. Benim gördüğüm kadarıyla 5 vagon raylardan çıkıp devrilmiş durumdu. Yaralılara ilk gelen sağlık ekipleri müdahale ediyor. Buradaki yaralıları tahliye etmek için havadan müdaha gerekir" dedi.

ÇİFTLİKTE KRİZ MERKEZİ KURULDU

Kaza ihbarının ardından jandarma, polis ve sağlık ekipleri olay yerine gitmek üzere hareket etti. Ancak bölgenin yoğun yağış alması ve yol olmaması nedeniyle ekipler kaza yerine ulaşmakta büyük güçlük çekti. Kazanın yaşandığı bölgeye ulaşan sağlık, AFAD, itfaiye ekipleri, yaralıları ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, köylülere ait traktörlerle yakınlarda bulunan bir çiftliğe götürüldü. Çiftlikte kriz masası oluşturulurken, sağlık ekipleri yaralılara müdahalede bulunduktan sonra ambulanslar ve hava ambulanslarıyla hastanelere kaldırıldı.

Bu arada kazadan yara almadan ya da hafif yaralı olarak kurtulanlar da diğer yaralıları yardım etmek için büyük çaba harcadığı görüldü. Olay yerinde yaralıları hastanelere sevk etmek için çok sayıda ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı'nın hav aambulanslarının yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait hava ambulansları da devreye sokuldu.

VALİ: KAZANIN NEDENİ HAVA MUHALEFETİ

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, hava şartlarından kaynaklanan teknik bir nedenle kazanın meydana geldiğini belirtti. Arazinin çamurlu olması nedeniyle bölgeye paletli araçların da sevk edildiğini belirten Vali Ceylan, "Maalesef yaralılarımız var, ölülerimiz var. Ölü konusunda net bir rakam veremiyoruz, çalışmalar devam ediyor. Yaralılarımızın büyük bölümü hastanelere sevk edildi. Emniyet, jandarma tüm ekipler olay yerinde çalışmalar devam ediyor." dedi.

HAVA AMBULANSLARI

Sağlık Bakanlığı kaza yerine 2 hava ambulansı sevk etti. Hava ambulasları yaralıları bölgeden alıp, hastanelere götürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da 6 kurtarma aracı ve 24 kurtarma personelinin bölgeye sevk edilerek çalışmalara destek vereceği belirtildi. Ayrıca çevre ilçelerden de çok sayıda ekipler kaza bölgesine sevk edildi. Çorlu Belediye Başkanlığı, kazada yaralanan ve hastaneye kaldırılan yaralılar için acil kan verilmesi çağrısında bulundu. Belediyeden yapılan açıklamada, "Sarılar mahallemizde meydana gelen tren kazasında yaralanan vatandaşlarımız için her gruptan acil kana ihtiyaç vardır. Vatandaşlarımızın başta Çorlu Devlet Hastanesi olmak üzere Çorlu’daki tüm hastanelere kan vermek üzere başvurmaları önemle rica olunur" denildi.

BAŞBAKANLIK: BAKANLAR BÖLGEYE GİTTİ

Kaza ile ilgili Başbakanlık'tan da açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Edirne-Halkalı seferini yapan banliyö treninin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana gelmiştir. Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise baş sağlığı diliyorum. Sayın Başbakanımız, kazanın ardından bölgeye giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile telefonla görüşerek olay hakkında bilgi aldı. Gelişmeler an be an takip edilmektedir."

BAKANLIK: 362 YOLCU 6 MÜRETTEBAT VARDI
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasıyla ilgili açıklama yaptı. yapılan saçıklamada, "08 Temmuz 2018 tarihinde Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan 12703 trenin Balabanlı-Çorlu arası kilometre162’de seyri esnasında, saat 17.00 sıralarında dizide bulunan 5 vagon raydan çıkarak devrilmiştir" denildi. 
KAZANIN NEDENİ 'AŞIRI YAĞIŞLAR'
Kazanın bölgede meydana gelen aşırı yağışlardan kaynaklandığı belirtilen Bakanlık açklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir. Arama kurtarma ekipleri, kaza yerine intikal etmiştir. Yaralılara gerekli müdahaleler hızla yapılmaktadır. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordineli bir şekilde çalışmalar başlatılmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın ambulans helikopterleri, İçişleri Bakanlığı’nın kurtarma helikopterleri, olay yerine varmıştır. TCDD’ye ait vinçli kurtarma yardım ekibi Halkalı’dan hareket etmiş olup olay yerine gidiyor. Alpullu’dan Arama Kurtarma araçları da olay yerine sevk edilmiştir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara’dan hareket etmiş olup, kaza yerine gitmekedir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda Müsteşar Suat Hayri Aka Başkanlığında kriz merkezi oluşturulmuştur. Çorlu’da ise Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan Başkanlığında kriz merkezi kurulmuş olup, bakanlığımız ile koordineli bir şekilde çalışmaları sürdürmektedir. Kaza ile ilgili gelişmeler yakıdan takip edilmekte olup konuyla ilgiyi yeni bilgiler edinildikçe gerekli açıklamalar kriz merkezimiz tarafından yapılacaktır."

BAKANLIK MÜSTEŞARI: 10 ÖLÜ, 73 YARALI
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi'nde yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkarak devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre , 10 kişinin yaşamını yitirdiğini, 73 kişinin de yaralandığını bildirdi. Kazada yaşamını yitiren 9 yolcunun Çorlu Devlet Hastanesi'ne getirildiği öne sürülürken, olay yerinden taşınan yaralıların tedavilerine ise Tekirdağ il merkezi ile Çorlu, Muratlı, Çerkezköy ve Kapaklı ilçe hastanelerinde devam ediliyor. Bu arada olay yerine gelen ekipler devrilen vagonların altında yolcu olabileceğinden endişe ediliyor. Bu nedenle aydınlatılan kaza bölgesinde kaza kırım ekipleri vagonların kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor

 

 

Ayrıntılar gelecek...

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10