Serfiçe: Görerek ve bilerek cinayet

Çorlu'da pazar günü yolcu treninin 5 vagonun devrilmesi sonucu 24 kişinin hayatını kaybettiği ve 341 kişinin yaralandığı feci tren faciasına ilişkin açıklama yapan Çerkezköy Kent Konseyi Başka

11.07.2018 15:53:00 0
Serfiçe: Görerek ve bilerek cinayet

Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, pazar günü Çorlu’da yolcu treninin 5 vagonun devrilmesi sonucu 24 kişinin hayatını kaybettiği ve 341 kişinin yaralandığı feci tren kazasına ilişkin açıklama yaptı. 

 

KAZAYA NEDEN OLAN YAĞIŞLAR BEKLENMEYEN-OLAĞANÜSTÜ YAĞIŞLAR DEĞİLDİR

 

Uzunköprü İstanbul seferini yapan TCDD treni, Çorlu Sarılar Köyü civarında kaza yaptığını ve ilk belirlemelere göre 24 kişi yaşamını yitirdiğini, 338 kişinin ise yaralandığını ifade eden Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe,  Öncelikle; kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyor, yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın dediğine göre; ‘Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir.’ denilmektedir.  Oysa Meteoroloji Mühendisleri Odası yetkilileri; ‘kaza bölgesine en yakın ölçüm istasyonlarından biri olan Çorlu Meteoroloji İstasyonunun yağış tekerrür analizlerine göre bölgede meydana gelen yağışlar 7 (yedi) yılda bir görülmesi mümkün yağışlardır.’ denmektedir.  Yani kazaya neden olan yağışlar beklenmeyen-olağanüstü yağışlar değildir’’ dedi. 

 

TOPRAK DOLGU YAPILMASI KAZAYA ADETA DAVETİYE ÇIKARMIŞTIR

 

Jeoloji uzmanlarının izlenimlerine göre yapı yerindeki zeminin jeolojik-jeoteknik özellikleri ile bölgenin meteorolojik özellikleri dikkate alınmadığını, gereken menfez kesit ve projeleri ile menfez üstü ve çevresinde taşkın sularına karşı yapılması gereken dolgu ve koruyucu duvarların usulüne uygun yapılmadığını kaydeden Serfiçe;  ‘’Facianın meydana geldiği bu menfez geçişinde mühendislik kriterlerinin dikkate alınmaması ve toprak dolgu yapılması kazaya adeta davetiye çıkarmıştır’’ dedi. 

 

DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE BÖYLE BİR OLAYLA KARŞILAMAZSINIZ

 

Gerek Bakanlığın açıklaması, gerekse kaza yeri görüntülerinin mühendisliğe önem vermeyen bir yapım hatasının yine bir faciaya yol açtığının çok açık olarak görüldüğünü ifade eden Serfiçe; ‘’ Kazanın ana nedeni bellidir,  ihmal ve umursamazlık.  Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir olayla karşılamazsınız.  TCDD Yapım ve TCDD Taşımacılık dairelerinin ayrılması sonucunda; yapım ve taşımacılık plan ve hedeflerinin birlikte değerlendirilmediği, yapım aşamasında şartname kriterlerinin müteahhit firmaların insafına bırakıldığı gerçeğidir kazayı yaratan. Ayrıca 2013 yılına kadar demiryolu güzergâhlarında görevli olan yol bekçilerinin masraf nedeniyle işlerine son verilmesi ve rutin günlük kontrollerin yapılmaması bugün yaşadığımız kazanın bir diğer önemli nedenidir’’ dedi.  

 

KAZANIN ASIL NEDENİ KAMU YARARI VE GÜVENLİĞİNİ TALİ PLANDA GÖREN POLİTİKALAR

 

Kazanın asıl nedeninin ise kamu yararı ve güvenliğini tali planda gören politikalar olduğunu belirten Serfiçe; ‘’Ülkemizdeki siyasi iktidarlar demiryollarının özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi politikaları ile TCDD'nin kurumsal yapısı parçalamıştır. Bu nedenle personel azaltılmış ve nitelikli personel kurumdan uzaklaştırılmıştır. Daha fazla kâr amacıyla kurum yatırımları azaltılmış, lokomotif bakım ve yol bakım atölyeleri de işlevsizleştirilerek küçültülmüştür. Bir kısmı ise eleman yetersizliği bahane edilerek kapatılmıştır. Her olaydan ders alması gereken idarelerimiz ne yazık ki birer başsağlığı ile gündemi geçiştirmektedir’’ dedi. 

 

YETKİLİLER TARAFINDAN GÖREREK VE BİLEREK CİNAYETTİR

 

Serfiçe; ‘’Bizler de bir süre acılarımızı paylaşıyor olsak da sonrasında yeni bir kazaya kadar sessiz kalıyoruz. Kısacası yaşanan acılardan idareler gibi bizler de ders çıkarmıyor ve doğruları o anda, hemen ve sürekli talep etmiyoruz. Olması gereken; kamu yararı içeriğinden arındırılmış mevcut kamu idaresi eğer benzer faciaların yaşanmasını istemiyorsa mühendisliğe, bilimsel teknik gerekliliklere uymalı ve kamusal hizmet gören bağımsız kurumların denetimine açılmalıdır. Çağdaş ülkelerde olmayan bu kaza; yetkililer tarafından görerek ve bilerek cinayettir.  İlk sorumlu devleti yönetenlerdir ve Trakya Kent Konseyleri Birliği ve Trakyalılar olarak sorumlu yetkilinin istifası gerekmektedir’’ açıklamasında bulundu. 

 

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10